Luam masa la biberon sau la san? Imprimare E-mail


In ultimul timp atunci cand vorbesti de maternitate, vorbesti despre alaptare. Despre laptele uman si avantajele alaptarii. ImageDespre cat de sanatos este pentru copil sa fie alaptat. Despre continuarea comunicarii dintre mama si copil din viata intrauterina, prin alaptat.
Cred ca trebuie stiut ca exista contraindicatii pentru alaptare. Acestea pot fi de cauza materna, sau infantila, permanente sau temporare.
Contraindicatiile materne permanente se refera la unele boli cronice sau la medicatia administrata mamelor (tuberculoza pulmonara, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, diabetul neechilibrat, tratamentele cu citostatice, anticoagulante, administrarea de radioizotopi in scop diagnostic). Contraindicatile materne temporare cuprind infectiile sanilor, regade sangerande ale mameloanelor, infectiile acute tratate cu antibiotice..
Contraindicatiile pentru copil, permanente, sunt extrem de rare (intoleranta congenitala la lactoza).

Esti gravida si toata lumea din jurul tau iti vorbeste despre alaptare: parinti, socrii, medici, asistente. La televizor si pe strada vezi spoturi de sensibilizare a mamelor asupra subiectului. Iti doresti din tot sufletul sa iti alaptezi copilul, sa fii in acord cu sentimentele tale, cu sfaturile rudelor si ale vecinilor si cu opinia specialistilor. Ai nascut un copil unic, care aduna in el toate visele tale. L-ai pus la san. O data, de doua ori. Ai mancat ce ti s-a spus, ai baut lichide, te-ai muls...Ai facut tot ce crezi ca se putea face, nu merge! Dintr-o data, universul tau se rastoarna si te simti cea mai rea mama.
Sunt si situatii in care mama alege intarcarea precoce a copilului (dupa 2 luni sau mai putin). Indiferent de situatie, alaptarea este alegerea exclusiva a mamei! Unul dintre argumentele forte al alaptarii (dincolo de valoarea incontestabila a aportului sau nutritiv) este apropierea afectiva, schimbul afectiv dintre mama si copil. Mama este prima figura de atasament a copilului care ii confera cotinuitate in ingrijire si siguranta. In momentul in care mama alapteaza, schimbul dintre cei doi este foarte bogat emotional. Sa ne inchipuim ca mama alapteaza intrucat (desi nu are curajul sa o recunoasca!) se produce asupra ei o presiune fantastica. Momentul alaptatului devine un moment incarcat de emotii negative, caci mama nu isi doreste sa alapteze. Isi iubeste copilul, dar nu vrea sa alapteze. Tensiunea este foarte mare, iar copilul este �hranit� cu ea! Ceea ce este cu mult mai nociv decat un biberon cu lapte praf! Lasand la o parte sentimentele ambivalente (iubire si ura) pe care mama le dezvolta fata de copilul sau. si fata de cei ce o obliga sa faca un lucru pe care nu si-l doreste! Undeva am citit o fraza : �Decat un san dat cu ura, mai bine un biberon dat cu dragoste�. Tarziu am descoperit cat de adevarata este!

Cred ca mama are dreptul sa aleaga daca va alapta sau nu, atata timp cat este constienta de ceea ce inseamna alaptarea pentru copil. Atata timp cat ii ofera copilului tot ce poate, fara a face compromisuri imposibil de dus cu sine. Reversul medaliei este suferinta celor doi, mama si copil. O suferinta emotionala, mult mai greu de recunoscut si vindecat.
 
Autor: Cristina Popescu eductor - puericultor 


Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner