Seductia drogurilor si impactul medico-social asupra nou nascutului Imprimare E-mail
Cititi si...
O viziune juvenila asupra dependentei

Drogurile…o tendinta usoara pentru multi tineri, care gasesc poate in dependenta, o scapare, o eliberare completa a problemelor, a realitatii, a vietii.

Mai mult...Lucrarea este un studiu retrospectiv efectuat in IOMC Maternitatea Polizu si cuprinde analiza cazurilor de nou nascuti din mame consumatoare de droguri.
Se prezinta impactul toxicomaniei materne (in majoritatea cazurilor -72%- prin consum de heroina iv) asupra nou nascutilor din punct de vedere clinic si social.

IMpactul consumului de droguri asupra nou-nascutuluiFenomen de dimensiuni sociale, extins mai ales in ultimii 50 de ani in intreaga lume, toxicomania afecteaza preponderent populatia tanara, inclusiv cea feminina aflata la varste de maxima fertilitate.

Impactul toxicomaniei materne asupra fatului si nou-nascutului din punct de vedere medical si social, ca si fenomenul toxicomaniei in sine, au fost pentru tara noastra aspecte morbide, aproape necunoscute pana in 1990.(Primele cazuri de toxicomani spitalizati s-au inregistrat in 1995).

Amplificarea a consumului de droguri, prin cresterea anuala in progresie geometrica a numarului persoanelor dependente, aspectele psihologice si medicale, multiple, tragice pe care le imbraca pe plan individual (deces prin supradoza sau suicid, boli infectioase grave ca SIDA, sifilis, hepatita B si C) si social (delicventa, marginalizare sociala, etc) constituie o situatie noua.

Confruntarea cu drogul, dura pentru fat si nou-nascut, ridica atat probleme medicale cat si sociale care, pentru a putea fi prevenite sau diminuate trebuie initial identificate si analizate in echipa pluridisciplinara (medic de familie, obstetrician, neonatolog, toxicolog, asistent social, psiholog, etc).

Greutatea la nastere mai mica decat greutatea corespunzatoare varstei de gestatie, infectiile materne asociate toxicomaniei si mai ales sindromul de sevraj, cu simptomatologie de iritatie cerebrala sunt forme clinice ce depind de particularitati ale drogurilor.

Dependenta innascuta, exprimata clinic prin sindromul de sevraj (abstinenta) prezent la majoritatea nou nascutilor din mame toxicomane poate fi interpretata ca o forma de abuz asupra copilului inca inainte de nastere.

Graviditatea, desi uneori e decisiva in stoparea consumului de droguri este de obicei urmata de parasirea nou-nascutului inca din maternitate, cat mai repede posibil din dorinta imperioasa de procurare a unei noi doze, dar si din incapacitatea constienta sau nu, de a face fata rolului de parinte.

Cateva definitii:
Toxicomania-apetenta sau aviditate in consumul constant de droguri, cautate intentionat pentru efectele lor (psihoactive, analgezice, etc.) si capabile sa creeze dependenta.

Dependenta, obisnuinta „tiranica” prin care tulburarile aparute la aminarea sau suprimarea administrarii „constring” la un nou consum.
- Psihica
- Fizica
- Naturala, innascuta, in cazul nou nascutilor din mame toxicomane

Toxicitatea
drogurilor este conferita atit de propria lor putere toxicogena, cit si de utilizarea abuziva (repetata, intensiva, prelungita) producind in organismul uman reactii specifice, traduse prin:
- toleranta
- dependenta
- sindrom de sevraj

Nocivitatea drogurilor capabile initial sa induca individului o efemera dispozitie de buna stare fizica, senzatie de euforie, exaltare psihica sau sedare, analgezie, etc conduce treptat la:
- tulburari psihice
- modificari somatice:
-tulburari endocrine (amenoree –„sarcina fantoma”)
-cardiovascular (aritmii, hipertensiune arteriala)
-digestive (constipatie)
-renale
-pulmonare
-neurosenzoriale

Supradoza, uneori accidentala, urmata rapid de deces („moarte alba”) si sinuciderea lenta inconstienta prin consum cronic sint definitorii pentru nocivitatea drogului asupra individului, devenit bolnav, sarac, izolat social.

La nivel social pe linga comportament contestatar, agresiv, violent, contributia toxicomanului la cresterea numarului de consumatori prin prozelitism si asumarea, pentru a-si procura drogul, a rolului de dealer (comerciant) amplifica nocivitatea fenomenului devenit flagel social care vizeaza in primul rind populati tinara: preadolescenti, adolescenti, tineri, aflati intr-o intensa cautare de sine, de identitate.Factori de risc

- Virsta prin: confuzia valorica, inclinarea spre comportamente neconformiste cu incalcarea normelor si valorilor sociale, predominanta influentei anturajului, (prieteni) prin dorinta de a experimenta emotii noi, prin reactii rapide fara cintarirea consecintelor si prin echilibrul afectiv fragil, factor de risc principal pentru toxicomanie.
- Situatia materiala: precara daca se asociaza cu alti factori, dar si cea foarte buna, daca se exagereaza si nu se satisfac necesitatile si dorintele copiilor
- Schimbarea frecventa a locuintei si scolii daca este asociata cu dificultati de comunicare si integrare in noua comunitate - Lipsa de informare
- Accesibilitatea drogurilor (scoala este de multe ori loc de procurare)
- Existenta dependentei (alcool, tutun) la unul din parinti (sensibilizare ereditara)
- Anomalii educationale familiale -excese de severitate sau de toleranta (totul permis fara a se cere nimic in schimb), oscilatii constante intre aceste doua extreme
- Comunicare parinti-copii deficitara
- Dificultati scolare, probleme sociale datorate deficientelor fizice, mentale sau tulburari de personalitate
- Parinte unic daca se asociaza si alti factori.

 

 

Puteti citi studiul integral aici in cateogria Utile/Studiu/articole 

Dupa un studiu efectuat in IOMC Maternitatea Polizu 
Taguri:  Seductia drogurilor si impactul medico-social asupra nou nascutului droguri consumul de drogui inscoala. consumul de droguri
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner