Campanie de educatie privind Drepturile Copilului Imprimare E-mail


    Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a lansat campania media “Si tu poti fi un parinte mai bun!”, componenta a proiectului Phare 2003 - Campanie de Educatie privind Drepturile Copilului.

Astazi, parintii se indreapta de la modelul autoritar, in care cresterea copilului se baza mai mult pe forta si control, spre un model caracterizat prin deschidere, caldura si coerenta in stabilirea si aplicarea regulilor, a limitelor si asteptarilor adecvate. În acest din urma caz, comunicarea, bazata pe o relatie de demnitate si recunoastere reciproca, joaca un rol crucial. Deschiderea fata de activitatile zilnice si preocuparile copilului au un rol central in relatia dintre parinti si copii, ca si explicatiile, rationamentul, negocierile si argumentele. În acest mod, copiii cresc invatand ce inseamna responsabilitatea, autocontrolul si egalitatea si sunt mult mai pregatiti sa devina adulti.

Parintii ar trebui sa ii ofere copilului indrumare adecvata in exercitarea drepturilor sale, intr-o maniera care sa tina seama de capacitatile lui in continua dezvoltare. Îndrumarea adecvata inseamna ca parintii, pe masura ce copiii inainteaza in varsta, ar trebui sa le ofere mai multa responsabilitate in problemele personale, facilitand exercitarea sporita a autonomiei. Opiniilor copilului trebuie sa li se acorde importanta cuvenita, in functie de varsta si gradul lui de maturitate. Aceasta nu inseamna acordarea unei autonomii totale, ci implicarea si incurajarea participarii copilului in procesul de luare a deciziilor ce ii afecteaza viata. Pe de alta parte, parintii nu ar trebui sa ii ceara sau sa astepte din partea copilului la lucruri inadecvate cu stadiul lui de dezvoltare. Este de asemenea important ca indrumarea sa nu se realizeze prin intermediul unor forme umilitoare de disciplina.

Evolutiile din ultimele decenii au adus schimbari importante si in atitudinile si comportamentele legate de pedepsirea copilului. Nu numai ca pedeapsa fizica a fost interzisa prin lege, iar cresterea fara violenta a copilului a devenit o problema a drepturilor omului, dar s-a dovedit ca, de cele mai multe ori, pedeapsa fizica are un efect contrar celui asteptat. Chiar daca, pe termen scurt, pare sa fie eficienta, prin inducerea supunerii, pe termen lung, pedeapsa fizica, in loc sa disciplineze copilul, poate duce la dezvoltarea comportamentelor opuse, precum agresivitatea, delincventa si manifestarile antisociale. Copiii pot dezvolta, de asemenea, sentimente de teama, furie si anxietate si pot invata in mod gresit ca forta, si nu argumentele logice, primeaza in rezolvarea conflictelor.

Uneori, parintii recurg la pedepse fizice din neputinta, din teama sau pentru ca nu stiu ce altceva sa faca. Cel mai important factor in abordarea problemelor de disciplina il reprezinta prevenirea, prin oferirea de modele si prin stabilirea unei relatii in cadrul careia copilul se simte iubit si in siguranta. Copilul tinde astfel sa fie mai „ascultator”, chiar si atunci cand trebuie sa-si corecteze comportamentul. În felul acesta putem spune ca a educa este mult mai important decat a pedepsi, si poate ca nici nu ar mai trebui sa vorbim despre pedeapsa, ci doar despre educatie.

Prin Campania “Si tu poti fi un parinte mai bun!” ne propunem sa oferim parintilor sprijin in intelegerea si asumarea responsabilitatilor care le revin cu privire la cresterea si educarea copiilor lor si sa subliniem importanta esentiala a rolului lor in dezvoltarea copiilor. Prin mesaje simple, bazate pe activitati cotidiene, campania incearca sa transmita ca o alta perspectiva asupra modului de a creste un copil.

Campania se adreseaza parintilor printr-o serie de spoturi TV si radio, emisiuni radio si TV, precum si anunturi publicitare in presa scrisa si outdoor. Materialul publicitar complet al acestei campanii va fi disponibil pe pagina noastra de internet foarte curand.

 

Comunicat de Presa Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului

 Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner