Copiii si tinerii propun autoritatilor sa devina parteneri in proiecte Imprimare E-mail


Copiii si tinerii propun autoritatilor sa devina parteneri in proiecte pentru prevenirea si combaterea violentei .
Bucuresti, 09 iunie 2009 – Astazi, incepând cu ora 11.00, Salvati Copiii organizeaza la Muzeul George Enescu sesiunea de dezbateri care inchid Forumul National al Copiilor si Tinerilor, desfasurat in perioada 6-9 iunie, in Bucuresti. Peste 100 de copii si tineri din Bucuresti si 13 judete, cu vârste cuprinse intre 13 si 18 ani, propun autoritatilor sa devina parteneri in proiectele initiate de ei, in cadrul Forumului, pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva copiilor in familie, la scoala, in comunitate sau in mediul on-line. 
“Spre deosebire de editia 2008, când Forumul s-a derulat ca un dialog intre reprezentantii autoritatilor responsabile cu protectia drepturilor copilului si copiii participanti, editia 2009 propune o noua structura, aducând in prim plan principiul transparentei si al responsabilitatii fata de cetateni a institutiilor publice care lucreaza cu si pentru copii.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Tema prevenirii violentei asupra copilului ramâne de maxima actualitate, date fiind rezultatele primului trimestru 2009, transmise de ANPDC, conform carora numarul abuzurilor asupra copiilor in România, in aceasta perioada, a depasit 3.000.

Pe parcursul a trei zile (6, 7 si 8 iunie), participantii au fost impartiti in 6 ateliere de lucru moderate de voluntar cu experienta Salvati Copiii, asistati de cate un specialist. Temele dezbatute in grupurile de lucru sunt:
- analiza cadrului legal cu privire la situatiile de violenta asupra copiilor;
- prevenirea violentei (mediile in care se inregisteraza si se propaga comportamentele violente, codul de conduita, metode alternative de educare);
- investigare si interventie (obligativitatea sesizarii unui caz de abuz asupra unui copil, aplicarea imediata a masurilor de protectie, reabilitarea psihoterapeutica si sociala a copilului etc.);
- capacitatea profesionala (necesitatea informarii si formarii specialistilor, cadrelor didactice si parintilor in privinta metodelor de educare non-violent;
- participarea copiilor (copilul – cetatean activ, promovarea comportamentelor pozitive prin metoda “peer-to-peer”).

La finalul zilelor de lucru participantii si-au concretizat propunerile sub forma de proiecte, proiecte ce vor fi aduse de catre reprezentantii fiecarui grup in fata autoritatilor, in cadrul sesiunii finale de dezbateri din data de 09 iunie, pentru a fi demarate in parteneriat.

Proiectele editiei de anul acesta se refera la: functionalitatea Consiliilor Elevilor, necesitatea institutiei Avocatului Copilului, intarirea relatiei parinti – copii – educatori, raportarea abuzurilor online, formarea initiala a cadrelor didactice.

“ Copiii trebuie sa-si exercite dreptul la participare. Ei ar trebui implicati constant ca parteneri in diverse programe, pentru a-si aduce contributia la elaborarea de planuri si strategii in folosul lor. Participarea lor la analize, studii si schimbari legislative in domeniul prevenirii si combaterii violentei este esentiala, ei putându-se implica atât in activitatea autoritatilor locale, in conducerea unitatilor de invatamânt, cât si in monitorizarea si reactiile sistemului de protectie a copilului la nivel local. Astfel, procesul de prevenire si combatere a violentei asupra copiilor ar putea inregistra progrese remarcabile in viitorul apropiat” concluzioneaza Gabriela Alexandrescu.

Note pentru redactori
Aflat la a 9-a editie consecutiva, Forumul National al Copiilor este un eveniment cu traditie, organizat anual de Salvati Copiii. Forumul Copiilor a devenit un exemplu de bune practici pentru alte organizatii si institutii care promoveaza dreptul copiilor la participare. De asemenea, Forumul Copiilor a fost prezentat Comisiei Europene ca instrument de consultare a copiilor cetateni europeni.
   
Forumul este organizat de Salvati Copiii in parteneriat cu Grupul la Nivel Inalt pentru Copiii României, Muzeul National „George Enescu” si Microsoft, cu sustinerea financiara a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (organizatie umanitara independenta pentru dezvoltarea societatii civile in Europa Centrala si de Est).

Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
Cristina Adam, Coordonator Proiect Salvati Copiii
Tel : 021 316 61 76/  0723 02 89 58, Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner