Copiii stau 5h pe zi pe Internet Imprimare E-mail


Majoritatea copiilor prezenţi la dezbaterea “Libertate şi responsabilitate pe Internet”, organizată de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Kaspersky Lab, deţin calculatoare personale acasă şi petrec în medie patru-cinci ore în mediul online. În acelaşi timp, părinţii lor consideră că cei mici îşi petrec prea mult timp la calculator şi că activităţile lor extracurriculare ar trebui să includă o diversitate mai mare de pasiuni: cititul, plimbările, sportul.

ImageSalvaţi Copiii România, alături de Kaspersky Lab, a organizat miercuri, 13 octombrie, dezbaterea “Libertate şi responsabilitate pe Internet - Rolul părinţilor în educarea copiilor privind Internetul” la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Discuţia a fost moderată de Ovidiu Măjină, Coordonator al Programului Sigur.info, reprezentând Organizaţia Salvaţi Copiii şi specialistul din partea Kaspersky Lab, Adrian Porcescu, Regional Technical Consultant. La eveniment au fost prezenţi peste 100 de elevi, părinţi şi cadre didactice din Şcoala Generală nr. 188 şi profesori colaboratori ai proiectului Sigur.info.

Atît copiii cât şi părinţii prezenţi la dezbatere au fost de părere că regulile privind utilizarea calculatorului şi a Internetului de către cei mici trebuiesc stabilite împreună în familie, în special atunci când vorbim despre perioada petrecută în faţa computerului. În prezent, percepţia părinţilor privind aceste reguli este foarte diferită de cea a copiilor. Astfel, în ciuda faptului că adulţii consideră că au impus limite pentru copiii lor, cei din urmă nu le percep ca şi restricţii şi îşi petrec mult timp pe Internet, în perioadele în care părinţii lor sunt la muncă. „În weekend stau şi 17 ore la calculator pe jocuri online. Chiar dacă părinţii îmi spun să mai ies şi afară, cu prieteni, eu mă despart de calculator doar când trebuie să dorm şi să mânânc” declară Andrei, în vârstă de 12 ani.

„Ca să fiu sigură că fetiţa mea nu exagerează cu statul pe Internet, prefer să îi parolez calculatorul. Aşa sunt sigură că o pot supraveghea cât mai bine” spune Maria, mama unei fetiţe în clasa a VI-a. O astfel de atitudine conduce la îndepărtarea copiilor şi creează o atmosferă de neîncredere în familie. Părinţii trebuie să asigure un dialog real cu cei mici prin care să stabilească reguli şi să explice motivaţia anumitor restricţii. Deoarece copiii au declarat că ar dori să petreacă chiar şi peste şapte ore la calculator, este nevoie ca părinţii să conştientizeze situaţia de risc şi să negocieze măsuri potrivte, fără a restricţiona în mod direct şi unidirecţional accesul la calculator. Simpla parolare a calculatorului, neînsoţită de o discuţie privind raţiunile şi beneficiile acestei acţiuni, poate da naştere unor reacţii de nemulţumire şi chiar rebeliune din partea copiilor.

„Dacă aş avea probleme pe Internet, primii pe care i-aş anunţa sunt părinţii mei, deoarece ar şti ce sfaturi să îmi dea” ne-a spus Dragoş, un copil de 13 ani. În afara familiei, identificată ca fiind ca principalul punct de sprijin, unii copii preferă să apeleze la ajutorul prietenilor “experţi” în calculatoare şi securitate online. Cu toate acestea, copiii din sală au afirmat că nu apelează la profesori atunci când
 


au probleme pe Internet, chiar şi în situaţiile în care le este afectată activitatea şcolară, atât din cauza lipsei de apropiere faţă de profesori cât şi din teama că aceştia ar putea fi indiscreţi ulterior. De cealaltă parte, profesorii se arată deschişi la discuţiile cu elevii lor pe aceste teme, dorind ca cei mici sa apeleze mai des la sfaturile şi înţelegerea lor.

„Am fost plăcut surprins în timpul dezbaterii să văd copii bine informaţi cu privire la pericolele ascunse ale Internetului, părinţi dornici să afle cum pot îmbunătăţi educaţia celor mici privind mediul online, dar şi profesori care se implică activ în acest proces”, spune Adrian Porcescu, Regional Technical Consultant Kaspersky Lab EEMEA. „Trebuie să-i încurajăm în continuare pe copii să discute, atât între ei, cât şi împreună cu părinţii şi profesorii, despre problemele pe care le întâmpină pe Internet, să se informeze mereu şi să nu uite că aspecte importante din viaţa privată se pot compromite foarte uşor  datorită informaţiilor publicate în mediul online” , completează acesta.


Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Ovidiu Măjină, Coordonator Sigur.info (Salvaţi Copiii România)
tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Ionuţ Tecuceanu, Premium Communication (Kaspersky Lab)               
tel: 0755.060.117
e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.                  

Note pentru redactori:
  • Safer Internet Plus este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii. www.sigur.info
  • Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat, în parteneriat cu Positive Media şi Centrul FOCUS – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. Comisia Europeană a aprobat continuarea proiectului în perioada 2010-2012.Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner