Din 378 de copii si tineri din comunitati sarace, aproape unul din sase sufera de tuberculoza Imprimare E-mail

Salvaţi Copiii:  Din 378 de copii şi tineri din comunităţi sărace, aproape unul din şase suferă de tuberculoză
Bucureşti, 24 martie 2010 – Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, Salvaţi Copiii România lansează rezultatele cercetării "Cunoştinţele, atitudinile şi practicile copiilor şi tinerilor străzii privind tuberculoza - Evaluare finală".
Cercetarea, efectuată în perioada ianuarie-februarie 2010, pe un eşantion de 378 de copii şi tineri ai străzii şi din comunităţi sărace din Bucureşti, Craiova, Iaşi si Timişoara, a arătat că, la nivelul întregului eşantion, aproape un copil sau tânăr din şase suferă de tuberculoză.

Obiectivul cercetării a fost să surprindă evoluţia cunoştinţelor, atitudinilor şi percepţiilor pe care le-au acumulat copiii şi tinerii străzii despre tuberculoză, după participarea lor în proiectul „Prevenirea transmiterii tuberculozei în rândul copiilor şi tinerilor străzii prin educaţie pentru sănătate", derulat de Salvaţi Copiii începând din anul 2008.

Comparativ cu evaluarea iniţială, efectuată în perioada martie-mai 2008, rezultatele actualei cercetări arată că aproape toţi copiii din rândul populaţiei vulnerabile (97%) ştiu că tuberculoza este o boală contagioasă (versus rezultate evaluare iniţială - 87%). În plus, proporţia celor care au informaţii corecte despre tuberculoză a ajuns la 27%, dublu faţă de evaluarea iniţială. La nivelul întregului eşantion, 48% au avut cazuri de persoane bolnave de tuberculoză în cadrul familiei.

„Copiii şi tinerii fără adăpost sau din comunităţile sărace reprezintă una din categoriile sociale cele mai vulnerabile în faţa tuberculozei. Factorii de risc la care este expusă această categorie - condiţiile de locuit improprii, lipsa facilităţilor sanitare, imunitatea scăzută din pricina alimentaţiei sărace, starea generală de sănătate fragilă, lipsa accesului la serviciile medicale -  ne determină să continuăm pe termen lung acordarea serviciilor necesare de prevenire şi suport psiho-social (sprijin material, consiliere socială şi psihologică, diagnostic şi tratament ş.a.)” declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Proiectul beneficiază de o echipă dedicată, formată din 8 specialişti Salvaţi Copiii - asistenţi sociali şi psihologi. Pentru perioada martie 2008- martie 2010, rezultatele înregistrate sunt:
- 702 persoane suspecte si diagnosticate cu tuberculoză au beneficiat de servicii de asistenţă socială
- 185 persoane diagnosticate cu tuberculoză au beneficiat de servicii de consiliere psihologică
- 1.520 copiii/tineri ai strazii au fost informati cu privire la tuberculoză
- 103 educatori „de la egal la egal” (peer educators) au fost instruiţi pentru facilitarea relaţiilor dintre asistenţii sociali şi comunităţile identificate

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Liliana Bibac, Coordonator Proiect, Salvati Copiii România, (021) 316 61 76, 0741 933 599 Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Note pentru redactori:
-Proiectul "Prevenirea transmiterii tuberculozei în rândul copiilor şi tinerilor străzii prin educaţie pentru sănătate" este derulat de organizaţia Salvaţi Copiii din anul 2008, cu finanţare de la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal.
-Prin acest proiect s-au alocat resurse de protejare împotriva tuberculozei: sprijin material şi programe educaţionale pentru copiii/tinerii străzii şi familiile acestora.
-Proiectul este implementat în colaborare cu comunităţile defavorizate cărora li se adresează, cu Programul Naţional de Control al Tuberculozei şi alţi 33 de parteneri (unităţi medicale, direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, alte organizaţii neguvernamentale).
-Proiectul se desfăşoară în Bucureşti şi zonele limitrofe, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Anual  peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro