Doneaza o carte pentru un copil Imprimare E-mail


Romani CRISS, cu sprijinul Carturesti, a lansat astazi un episod pilot de colectare de carti pentru dotarea bibliotecii scolii nr. 125 din Bucuresti, unde invata multi copii afectati de saracie, majoritar romi. Actiunea face parte din campania "Doneaza o carte" si beneficiaza de sprijinul actritei Doinitei Oancea.


 
„Nu trebuie sa fie noua, nu trebuie sa aiba coperte cartonate. Doneaza cartea draga copilariei tale si ajuta-ne sa dotam biblioteca unei scoli in care copiii nu au posibilitatea de a se bucura de lectura” - sub acest slogan, Romani CRISS, sustinut de Carturesti, continua campania „Doneaza o carte”, care are ca scop crearea sau completarea de biblioteci in scolile in care copiii nu au acces la carti si la beneficiile lecturii.

De la demararea campaniei, in aprilie 2009, si pana acum au fost stranse, cu ajutorul partenerilor organizatiei Romani CRISS, peste 6000 de carti care au ajuns in 5 scoli din Baia Mare, Reghin, Bucuresti, Rudeni, Ponorata si, mai departe, in mainile a peste 800 de copii. Pentru prima data, campania se adreseaza, datorita colaborarii cu libraria Carturesti, si publicului larg. Toata lumea este invitata sa doneze o carte pentru un copil, in locul special amenajat din Carturesti Verona. Beneficiari vor fi cei 300 de copii din clasele I-VIII de la scoala nr.125, o scoala de la periferia Bucurestilor, in care niciun proiect nu a fost derulat, pana acum, pentru sustinerea copiilor.

"Obiectivul acestui episod pilot este de colecta de la public carti pentru a asigura accesul la lectura pentru copiii defavorizati, cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, care invata la scoala nr. 125. In functie de rezultate, speram sa putem continua aceasta actiune si la nivel local, pe termen mediu si chiar lung, pentru a facilita accesul la educatie si pentru copiii din alte scoli din tara", a declarat Magda Matache, director executiv Romani CRISS.

La eveniment au participat copii de la scoala beneficiara, care au spus invitatilor de ce este important pentru ei sa aiba o biblioteca a scolii si se bucure de accesul la lectura si la cunoastere. "Mi-as dori foarte mult sa avem la scoala o biblioteca in care sa fie carti cu povesti, frumos colorate, sa citim impreuna, toti colegii, si sa aflu o multime de lucruri noi despre oameni, despre lume. Cand ma fac mare vreau sa fiu invatatoare, sa-i invat pe toti copiii sa citeasca", a spus Ioana, eleva, in varsta de 10 ani.

Gazda evenimentului a fost actrita Doinita Oancea, care le-a citit copiilor o poveste si le-a vorbit despre importanta cartilor si a educatiei.  "O carte poate reprezenta un mijloc pentru un copil de a-si schimba viata, de a-si indeplini visurile. Cu o carte, imposibilul poate deveni posibil. Atat de putin pentru o realizare atat de mare! M-am alaturat acestei campanii pentru ca eu cred cu tarie ca toti copiii au dreptul la o sansa pentru educatie de calitate si ca un mic ajutor, la inceput de drum, din partea noastra, a tuturor, va face diferenta» a declarat Doinita Oancea.

Cladirile de scoala "rome" sunt mai vechi si mai aglomerate ca alte scoli si nu au, de cele mai multe ori, o biblioteca  Conform datelor recensãmantului din 2002, mai mult de 26% din populatia romã cu varsta de peste zece ani nu a finalizat nici o formã de scolarizare, comparativ cu doar 4,9% din populatia totalã . Nivelurile foarte scazute ale invatamantului in randul populatiei rome se traduce in excluziunea de pe piata muncii si in pierderi ulterioare de natura economica si fiscala, in valoare de 202 milioane euro in Romania.  De exemplu, in comparatie cu romii absolventi ai formelor de invatamant primar, romii care sunt absolventi ai ciclului secundar se pot astepta la castiguri cu 144% mai mult in Romania. Pentru a obtine nivelul sporit de capital uman necesar, este nevoie de investitii substantial mai mari in educatia incluziva si de calitate pentru romi.

Campania face parte dintr-un concept mai larg al organizatiei, de promovare a interculturalitatii si a educatiei de calitate in sistemul educational. S-au alaturat initiativei Gheorghe Sarau, consilier din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipilui Bucuresti si Rodica Draghici, cadru didactic in cadrul scolii 125, Bucuresti.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Cezara David, Coordonator PR, Romani CRISS
Tel.: 0758 80 8001, E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Note pentru redactori:

Alaturi de campania „Scoala tuturor copiilor”, „Doneaza o carte” reprezinta o componenta a proiectul Pasi strategici pentru imbunatatirea accesului la educatie al copiilor romi, dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Asociatia Sanse Egale (Zalau), Alianta Romilor (Galati), Rhoma Hearth – Ilo Rrom (Brasov) si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, “Investeste in oameni”. Prin aceasta initiativa, Romani CRISS incearca sa contribuie in mod decisiv la eliminarea fenomenului de segregare scolara si la construirea unui model de buna practica in ceea ce priveste reducerea abandonului scolar si cresterea calitatii actului educational in randul elevilor romi din 90 de scoli aflate in 20 de judete ale tarii. 

Despre Fundatia Romani CRISS
Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS este o organizatie neguvernamentala non-profit, infiintata la 4 aprilie 1993. Membrii fondatori ai organizatiei sunt: Federatia Etnica a Romilor (FER), Centrul de Cercetare a Romilor/Tiganilor al Universitatii René Descartes, Paris si Institutul de Sociologie al Academiei Romane.
Romani CRISS apara si promoveaza drepturile romilor din Romania. Romani CRISS ofera asistenta legala in cazurile de abuz si lucreaza pentru combaterea si prevenirea discriminarii rasiale impotriva romilor in toate domeniile vietii publice, inclusiv in educatie, locuire si sanatate. In domeniul educaiei, organizatia este activa inca de la infiintare. Cel mai recent proiect educational a avut ca beneficiari peste 12.000 de copii din intreaga tara.
In 2008, Romani CRISS a obtinut statutul special consultativ al Consiliului Economic si Social (ECOSOC), fiind prima organizatie de romi din Romania si a cincea din tara noastra care obtine acest statut. In acelasi an, a castigat premiul Galei Societatii Civile, sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective, cu proiectul "Pasi spre toleranta".
 
 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner