Salvati Copiii considera ca alocatia de stat e un drept universal al tuturor copiilor Imprimare E-mail

Bucuresti, 23 februarie 2009 – Organizaţia Salvaţi Copiii România considera ca proiectul de lege anunţat de Ministrul Muncii, Familie si Protecţiei Sociale pentru acordarea diferenţiata a alocaţiei de stat pentru copii, pe criteriul situaţiei materiale a parinţilor, încalca flagrant documentele legislative fundamentale privind protecţia drepturilor copilului.
Aceste documente fundamentale sunt: Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului (devenita lege interna prin ratificare la data de 28 septembrie 1990), Constituţia României si Legea 272 din 2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului. Mai mult, declaraţiile Ministrului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, Mihai seitan, ignora deciziile Curţii Constituţionale cu privire la aspecte ale acordarii alocaţiei de stat pentru copii.

„Reamintim faptul ca sintagma „drepturile copilului” nu are doar un caracter general, ci se refera la norme juridice specifice ce permit acordarea de beneficii concrete celor îndreptaţiţi. Unul din aceste beneficii îl reprezinta alocaţia de stat pentru copii, un drept universal acordat fiecarui copil în virtutea calitaţii lui de subiect de drept” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În susţinerea acestui punct de vedere, Salvaţi Copiii face urmatoarele precizari:

1.Art. 2 alin. (1) al Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului stabileste obligaţia Statelor semnatare de a respecta si de a garanta drepturile copilului, „indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, de naţionalitate, apartenenţa etnica sau originea sociala, de situaţia materiala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere sau de statutul dobândit al copilului ori al parinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora”.
2.Art. 16 alin. (1) din Constituţia României conţine principiul egalitaţii în drepturi: „Cetaţenii sunt egali în faţa legii si a autoritaţilor publice, fara privilegii si fara discriminari”. Iar art. 49 alin. (2) instituie alocaţia de stat pentru copii ca forma de protecţie a statului acordata tuturor copiilor (nu parinţilor), fara discriminare („Statul acorda alocaţii pentru copii...”). Aceste doua articole sunt complementare, art. 49 alin. (2) nu poate fi interpretat fara luarea în considerare a articolului 16 alin. (1). De altfel, prevederea constituţionala din art. 49 nu conţine nici o alta condiţie în afara aceleia ca beneficiarii alocaţiei sa fie copii.
3.Legea 272 din 2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului reitereaza principiul nediscriminarii în garantarea drepturilor prevazute de lege tuturor copiilor. Art. 7 cuprinde, printre criteriile discriminatorii interzise de lege, „situaţia materiala”, adaugând si criteriul legat de „dificultaţile de formare si dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale parinţilor ori ale altor reprezentanţi legali sau de orice alta distincţie”. În acest context, afirmaţia Primului Ministru Emil Boc, potrivit careia "în Constituţie, dreptul este consacrat, cuantumul nu" si propunerea aplicarii diferenţiate a alocaţiilor în funcţie de starea materiala a parinţilor contravin vadit principiului nediscriminarii, asa cum acesta este formulat în Legea 272.
4.Referindu-se la condiţionarea acordarii alocaţiei de stat de participarea scolara a copiilor, Curtea Constituţionala a declarat (Decizia nr. 277 din 21 martie 2006) ca fiind neconstituţionale art. 1 alin. (2) si art. 5 alin (1), precizând ca „Aceasta consacrare a dreptului copiilor la ocrotire speciala, sub forma alocaţiilor acordate de stat fara nici o discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului român...”.  Conform art. 147 din Constituţia României si art. 11 C alin. (3) din Legea nr. 47 din 1992 cu privire la organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale, deciziile si hotarârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii. Chiar daca aceste decizii au fost pronunţate doar pentru excepţia referitoare la participarea scolara a copiilor, în viitor, iniţiativa Guvernului de a elimina alocaţiile pentru copiii din familiile cu venituri mari se va confrunta cu aceeasi declarare de neconstituţionalitate, motivaţiile Curţii aplicându-se în mod similar.

„Înţelegem ca Ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale a urmarit marirea cuantumului alocaţiilor pentru copiii din familiile cu venituri mai mici prin eliminarea alocaţiilor copiilor din familii cu venituri mari. Similar motivaţiei Curţii Constituţionale, consideram ca realizarea de catre Guvernul României a unor obiective si aplicarea „principiului solidaritaţii active”, chiar daca acestea sunt de interes general, nu se poate face prin încalcarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, a Constituţiei si Legii 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului. Necesitatea respectarii drepturilor copilului fara discriminare nu poate fi subordonata intereselor de ordin economic sau politic ale Guvernului” declara George Roman, Director de Programe Salvaţi Copiii România.

Toate aceste argumente au fost incluse în scrisorile trimise de Salvaţi Copiii Primului Ministru Emil Boc, Ministrului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, Mihai seitan, precum si altor autoritaţi ale statului.

Recunoscând necesitatea protecţiei familiilor vulnerabile, Salvaţi Copiii România susţine orice masura care vine în sprijinul copiilor ai caror parinţi întâmpina dificultaţi în asigurarea unui nivel de trai decent copiilor lor. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor ajutoare financiare variabile, independent de dreptul universal la alocaţia de stat, care sa ţina seama de situaţia materiala a familiei si nevoile educaţionale, medicale sau sociale ale copiilor.

Pentru informatii suplimentare contactaţi:
George Roman, Director Programe Salvati Copiii Romania, (021) 316 61 76, Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe în peste 120 ţari. Anual  peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îsi utilizeaza experienţa globala pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii si iniţiative de pe urma carora sa beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro