Studiu italian privind imigrantele din Romania Imprimare E-mail

ImageDepartamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate in Italia, in luna februarie a.c., a fost publicat studiului intitulat "Mame imigrante. Migratii din Romania si Ucraina in Italia: Perspective si impact asupra tarilor de origine". Subiectii acestuia au fost femeile, provenind din Romania si Ucraina, care lucreaza in domeniul ingrijirii familiilor italiene (batrani, copii) si ai caror copii au ramas in tara de origine.
Cercetarea a reliefat ca la plecarea din tara, varsta medie a lucratoarelor romance este de 37 de ani, in timp ce in cazul ucrainiencelor, este 41 de ani.
Principalele concluzii ale cercetarii, realizata in primul trimestru al anului 2006, au fost urmatoarele:

-     Torino si Roma se confirma drept doi poli principali pentru imigratia romana in Italia; conform datelor Ministerului de Interne al Italiei, in 2006 erau 37.150 de romani cu permis de sedere la Roma, fata de 7.581 ucraineni, in timp ce la Torino, erau inregistrati 25.083 romani, fata de 641 ucraineni.
Imigratia romana din zona Roma provine in principal din Focsani si zonele invecinate (Suraia, Gaugesti, Tecuci); iar imigratia romana din zona Torino provine in special din partea de nord-est a Romaniei, anume Bacau, Iasi, Marginea; iar o parte minoritara provine din zonele Bucuresti, Pitesti si Timisoara.
in cazul unei parti importante a emigratelor, perioada de imigratie in Italia este de cativa ani, dorindu-se realizarea viitorului familiei in Romania.
Majoritatea femeilor aflate la munca in strainatate au precizat ca motivul pentru care au decis sa munceasca in strainatate este de ordin social si economic; femeile aflate la munca in strainatate - care sunt in general mai in varsta decat barbatii - sunt inclinate sa investeasca in tara de origine, manifestandu-si dorinta de a-si cumpara o casa, de a asigura copiilor un viitor mai bun etc.. Astfel, obiectivul avut in vedere in majoritatea cazurilor este castigarea unor sume suficiente pentru a acoperi cheltuielile de studiu universitare ale copiilor (aceasta fiind una din cheltuielile invocate cel mai des de intervievate). De asemenea, evocand faptul ca, in ciuda suferintelor si sacrificiilor facute de parintii aflati la munca in strainatate, se observa o imbunatatire a nivelului de trai a copiilor ramasi acasa, autorii studiului subliniaza ca majoritatea femeilor aflate la munca in strainatate trimit bani acasa pentru meditatii sau pentru activitati extra-scolare pentru copiii care vor sa studieze in particular o limba straina;
Perspectivele dificile ale reinserarii in campul muncii in Romania/Ucraina pot contribui la amanarea repetata a reintoarcerii;
Principala metoda pentru gasirea locurilor de munca sunt "cunostintele", prin aceasta intelegandu-se relatii contractate la sosirea in Italia, in mare masura in randul celorlalti membri ai comunitatii romane din Italia, si care "recomanda" slujba la "o familie deja cunoscuta"; Un alt aspect evidentiat se refera la copiii aflati in tara de origine care au declarat ca, dupa ce vor implini varsta de 18 ani, vor sa munceasca sau sa studieze in strainatate; in acest context, intrebati fiind ce tip de munca ar prefera sa faca in Italia, majoritatea au raspuns ca si-ar dori un loc de munca in sectorul serviciilor (chelneri, receptionisti etc).
Studiu a fost elaborat de catre Centrul Italian de Studii de Politica Internationala (CESPI) din Roma, in colaborare cu Forumul International si European de Cercetari asupra Imigratiei (FIERI) din Torino.

Comunicat de Presa al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (15 Martie 2007)