Ziua internationala a copiilor disparuti Imprimare E-mail


Salvati Copiii, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, marchează in Romania Ziua Internatională a Copiilor Dispăruti prin activităti de informare si sensibilizare a elevilor, părintilor, profesorilor si opiniei publice in legătură cu numărul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, in perioada 30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009 au fost declarati dispăruti 3.084 de copii, dintre care peste 95% au plecat de acasă din proprie initiativă.
„In calitatea sa de membru al Federatiei Europene pentru Copiii Dispăruti si Exploatati Sexual - Missing Children Europe, Salvati Copiii se alătură celorlaltor 22 de organizatii neguvernamentale din 16 tări membre UE care organizează evenimente tematice si campanii de informare referitoare la problema disparitiei copiilor. In Romania este ingrijorător procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie. In consecintă, este foarte important să derulăm o campanie de informare asupra motivelor care ii determină pe copii să plece de acasă, de constientizare a riscurilor la care se expun si de identificare a mijloacelor de prevenire si diminuare a fenomenului” , declară Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Anul acesta campania include o dezbatere publică la care vor participa elevi, părinti, profesori din scoli si licee, precum si reprezentanti ai autoritătilor si ai  partenerilor – Inspectoratul General al Politiei Romane, Autoritatea Natională pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Educatiei, Cercetării si Inovării.

 Evenimentul are loc pe data de 25 mai 2009 (orele 12-14), la Clubul Tăranului Roman si are ca punct de plecare o piesă de teatru-forum pusă in scenă de tineri voluntari ai Salvati Copiii. Participantii au posibilitatea de a se implica activ in găsirea de solutii reale la problemele de zi cu zi, ce pot reprezenta un risc pentru fuga copiilor de acasă: neintelegerile cu părintii, dorinta de aventură, insuficienta cunoastere a riscurilor etc.

Campania se desfăsoară la nivel national si in Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Caras Severin, prin activităti de informare in scoli si licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia de Investigatii Criminale, numărul total de disparitii sesizate in ultimul an (3.084 de cazuri) se datorează in proportie de 95% plecărilor voluntare ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire, 3-4% din cazuri reprezentand disparitii accidentale (rătăciri, inec, accidente) si 1% disparitii inexplicabile. In 168 de cazuri din cele 3.084 sesizate sunt implicati copii cu varste de pană in 10 ani.

In aceeasi perioadă (30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009), au fost găsiti un număr de 3.118 minori dispăruti, dintre care 174 cu varste pană in 10 ani. Conform acelorasi surse, la data de 15 aprilie 2009 se aflau in evidentă un număr de 354 de minori dispăruti, fată de care politia desfăsoară activităti specifice in vederea găsirii. Din acest număr total de 354 de copii dispăruti, 80 sunt cu varste pană in 10 ani iar 68 nu sunt la prima disparitie, unii dintre acesti copii avand intre 7 si 26 de plecări voluntare.

„Dacă pe segmentul de varstă de pană la 14 ani predomină disparitiile in randul băietilor, pe segmentul 14-18 ani numărul fetelor care pleacă de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decat al băietilor. Acestea reprezintă un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existand riscul de a fi atrase in retele de traficanti si obligate să se prostitueze”  declară Comisar-Sef Adrian Dumitrescu, Sef Serviciu Urmăriri, Inspectoratul General al Politiei Romane. „Cei cu varste mici, sub 14 ani, au o situatie caracterizată prin absenteism scolar si neajunsuri in familie si se expun riscurilor de a ajunge să cersească si să comită infractiuni pentru a-si asigura existenta” continuă Comisar-Sef Adrian Dumitrescu. Conform deciziei Comisiei Europene, autoritătile romane vor aloca disparitiilor de copii numărul special 116.000,  asa cum toate tările membre EU au obligatia să o facă.

Pentru informatii suplimentare, vă rugăm contactati:

Andreea Biji
Coordonator Proiect Salvati Copiii
Telefon: 021 316 61 76/ 0744 873338
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Note pentru redactori
Missing Children Europe este Federatia Europeană pentru Copiii Dispăruti si Exploatati Sexual. In calitatea sa de organizatie-umbrelă, reprezintă 23 de organizatii neguvernamentale din 16 tări membre ale Uniunii Europene.  Fiecare dintre aceste organizatii activează in domeniul prevenirii si ajutorării victimelor in caz de disparitie si/ sau exploatare sexuală.
Desi disparitia si abuzul sexual sunt considerate probleme din ce in ce mai alarmante, nici chiar la ora actuală nu sunt disponibile informatii statistice clare privind amploarea fenomenului.

Ca rezultat al eforturilor Missing Children Europe, Comisia Europeană a decis ca ‘116 000’ să devină numărul de telefon european pentru copiii dispăruti. In preajma “Zilei Internationale a Copiilor Dispăruti” va fi anuntată preluarea acestui număr unic si de către Romania.

“E cunoscut faptul că, atunci cand copiii sunt ucisi in urma unei răpiri, peste 70% dintre ei sunt ucisi in 3 ore iar 90%  in 24 de ore de la disparitie. Drept urmare, este indispensabilă interventia imediată a serviciilor specializate” a declarat D-na Barroso, Membru Independent in Consiliul Missing Children Europe. “De aceea numărul de telefon european pentru copiii dispăruti poate salva vieti. Nu există nicio posibilă scuză de a nu lua toate măsurile posibile pentru ca numărul să fie operational in toate statele membre ale Uniunii Europene”.


Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfăsoară programe in peste 120 tări. Salvati Copiii Romania este implicată in diferite proiecte de educatie, protectie socială si advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violentei, copiii victime ale exploatării  prin munca, copiii străzii, copiii refugiati, copiii din comunitătile dezavantajate, copiii cu dizabilităti etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunătătirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual  peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizează experienta globală pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma cărora să beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner