Ziua Mondiala impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca Imprimare E-mail


12 iunie – Ziua Mondiala impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca
Bucuresti, 11 iunie 2009 -  Cu ocazia „Zilei Mondiale impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca”, Salvaţi Copiii anunţa derularea campaniei “Implica-te in combaterea cersetoriei”, joi, 12 iunie a.c., in colaborare cu Biroul Internaţional al Muncii – Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor (ILO-IPEC), Direcţia Generala de Asistenţa Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si Direcţia Generala de Poliţie a Municipiului Bucuresti (DGPMB).
Obiectivele campaniei sunt de a oferi informaţii privind cauzele reale si consecinţele exploatarii copiilor care cersesc si de a lansa un apel catre cetaţeni pentru o implicare activa in protecţia acestora.  In urma intervenţiei celor care vor sesiza cazurile de copii exploataţi prin munca, toţi copiii vor primi un sprijin specializat individualizat (protecţie, consiliere si educaţie) in scopul integrarii sociale si scolare. Totodata, campania incurajeaza populaţia sa urmareasca acest proces, interesându-se periodic de modul in care s-a imbunataţit situaţia copilului.

“Incepând din 5.06.2009 – Salvaţi Copiii sprijina extinderea programului de lucru al serviciului dedicat protecţiei copiilor strazii din cadrul DGASMB – Telefonul de urgenţa 0800 821 218 si echipa stradala de intervenţie, in fiecare zi lucratoare de la ora 17:30 la 21:30”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv.

Peste 70 de voluntari si copii beneficiari ai programelor Salvaţi Copiii, precum si 75 specialisti din cadrul organizaţiei si direcţiilor generale de asistenţa sociala si protecţia copilului vor distribui, in cursul zilei de 12 iunie, in 20 zone din Bucuresti, Constanţa si Iasi, materiale informative cu numerele de telefon la care orice persoana care doreste sa se implice poate sesiza cazurile identificate. In Bucuresti, campania este derulata in parteneriat cu Direcţia Generala de Asistenţa Sociala a Municipiului Bucuresti si cu sprijinul poliţistilor de proximitate din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucuresti. Punctul central al campaniei va fi in Piaţa Universitaţii (parcul de lânga Spitalul Colţea), intre orele 10 si 14.

Din perspectiva drepturilor copilului, cersetoria reprezinta una dintre cele mai grave forme de exploatare prin munca a copilului, indiferent de motivaţiile parinţilor sau adulţilor carora le sunt incredinţaţi copiii. Cersetoria nu reprezinta un comportament anti-social, ci mai degraba un rezultat al excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educaţionale pentru copilul care cerseste sau familia acestuia.
Din punct de vedere juridic, Legea 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului prevede pedepse cu inchisoarea pâna la 7 ani pentru persoanele care obliga copiii sa cerseasca, iar Codul Penal prevede pedepse cu  inchisoare de la 3 la 15 ani pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate copiilor.

„Oferirea de bani copiilor care cersesc nu rezova problemele cu care familiile acestora se confrunta,dimpotriva duce la  continuarea exploatarii lor de catre adulţii care, nemaifiind motivaţi sa caute alte soluţii pentru supravieţuire menţin copiii in aceeasi stare de degradare sociala si morala care le afecteaza dramatic copilaria si, prin abandonul scolar, le limiteaza sansele la o viaţa decenta. Timpul si atenţia noastra sunt resursele cu adevarat importante pentru copiii exploataţi economic” a declarat Liliana Bibac, coordonatorul programului.

 Tot in data de 12 iunie, Salvaţi Copiii lanseaza  in cadrul evenimentului organizat de catre ANPDC si ILO la Palatul Parlamentului, in sala Drepturilor Omului, rezultatele cercetarii Estimarea numarului de copii ai strazii in Bucuresti, Brasov si Constanţa.

Salvaţi Copiii deruleaza, din anul 1991, servicii de asistenţa sociala si medicala, reintegrare scolara si consiliere psihologica a copiilor strazii prin activitaţi desfasurate atât prin sprijin direct acordat copiilor si familiilor cât si prin dezvoltarea capacitaţii instituţiilor partenere. In prezent, aceste programe se dezvolta in cadrul celor 16 centre educaţionale dezvoltate in orasele Bucuresti (4 centre), Iasi, Resiţa, Timisoara, Târgoviste, Petrila, Cluj-Napoca, Bistriţa,  Craiova, Târgu Mures si Focsani, Constanţa si Topoloveni.  2050 de copii si parinţii lor au beneficiat de serviciile oferite in cadrul centrelor in 2008, acestia adaugându-se celor 3400 de copii care deja au parcurs traseul educativ din „scolile” Salvaţi Copiii.


Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Liliana Bibac - Coordonator de Proiect, Organizaţia Salvaţi Copiii
Tel./fax: 021 667 01 18; e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Leonard Andreescu - Coordonator de Proiect, Organizaţia Salvaţi Copiii
Tel./fax: 021 316 02 02; e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner