GRIPA AVIARA Imprimare E-mail


ImageGripa aviara este o maladie animala.
Transmiterea de la animal la om se realizeaza prin intermediul secretiilor respiratorii ale animalelor bolnave, dejectii sau pene contaminate. Numai contactul prelungit si repetat cu pasari bolnave poate cauza imbolnavirea cu virusul H5N1 la om. Boala nu se transmite  de la om la om. 

O.M.S. a inregistrat cateva cazuri de transmitere de la om la om (Olanda-2003, in cadrul aceleiasi familii) Contagiunea prin consumarea carnii sau oualor animalelor bolnave este foarte rara, daca sunt fierte, prajite suficient. Regulile de igiena curenta sunt suficiente pentru prevenirea imbolnavirii: spalatul pe maini frecvent, mai ales inainte de masa. Daca aveti cea mai mica indoiala despre prepararea carnii sau oualor (mai ales daca sunt nu destul de fierte sau prajite) nu le mancati.

O stare gripala care se agraveaza rapid: febra mare 38-39C, dureri musculare, tuse si greutate in respiratie dupa un contact cu animale bolnave, pene sau dejectii de la animale bolnave trebuie sa ne faca sa mergem de urgenta la medic pentru a putea pune rapid diagnosticul si daca este cazul sa fie inceput un tratament cu Tamiflu (oseltamivir). Acest tratament este eficient doar aplicat din timp, maximum 48 de ore de la debutul bolii. Profilactic, nu este necesara administrarea acestui antiviral.

Nu trebuie creata o stare de panica. Pericolul unei epidemii umane nu este inca in cauza. Masuri de igiena simple impiedica transmiterea de la animal la om. Pericolul, la ora actuala, este mare pentru crescatorii de pasari care isi pot pierde investitiile. 

 Autor:  Mircea Anghelescu
Taguri:  Stiri Stiri GRIPA AVIARA - cateva recomandarigripa aviara recomandari gripa aviara cum ne ferim de gripa aviara despre gripa aviara gripa pasari gaini gripa aviara si recomandari
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner