Laptele praf, noi reglementari Imprimare E-mail


Autor: Cristina Popescu Educator Puericultor 

Image "Domnule doctor, dar eu alaptez!" spuneau adesea mamele pe care le insoteam la in cabinetul medicului de familie si primeau o reteta pe care era prescris lapte praf. In mintea lor se producea o avalansa de intrebari: "oare nu am lapte bun?", "laptele meu nu este suficient?"...Nu intrebau nimic insa atat timp cat erau in cabinet! Ma napadeau pe mine cu intrebarile, dincolo de usa cabinetului medical. Degeaba le informam ca acest lapte este oferit gratuit de catre statul roman tuturor "copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni care nu beneficiaza de laptele matern". Problema proaspetei mamici era aceea legata de calitatea laptelui lor! Le explicam, eu si colegii mei,  ca laptele lor este bun atata timp cat copilul ia in greutate si se dezvolta bine, atata timp cat puiul nu le plange nejustifica iar ele sunt sanatoase. De obicei, urmau cateva zile in care trebuia sa le consolidam increderea in ele, in laptele lor.

Spre norocul copiilor lor, multe dintre aceste mamici incepeau sa isi dea seama ca laptele lor este de buna calitate si sa observe cat de bine le este puilor  atunci cand sug alintati la sanul lor. Pe altele insa, le surprindeam ca si-au asumat fantoma "laptelui prost" si au inceput sa introduca lapte praf in alimentatia copilului. Treptat, acestea au abandonat alaptarea copilului lor. Ba mai mult, "minunatul lapte praf gratuit" a fost dublat mult prea curand cu o diversificare a alimentatiei precoce (3 luni ale copilului), caci "moda" anilor 70 persista inca.

De ce toata aceasta istorie? De curand, am auzit zvonuri ca Ministerul Sanatatii isi doreste modificarea "Legii 321/2001privind acordarea de lapte praf copiilorpentru copii cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni". Conform noilor prevederi legale, s-ar urmari acordarea laptelui praf acelor copii intre 0-12 luni care nu beneficiaza de laptele matern ca urmare a unei interdictii medicale pentru alaptare sau pentru copiii care provin din familii in situatii de criza socio-economica ("cazuri sociale").  Nu stiu cu siguranta care vor fi prevederile noii legi. Nu stiu nici daca era necesara o noua lege pentru lapticul praf al copiilor. Argumentele (si protestele!) pe care eu le-am auzit au fost cu preponderenta de sorginte economica. Nu am auzit nici un argument care sa tina de o educatie sanogena, de igiena nutritiei nou-nascutului si a sugarului. Nu inteleg de ce, nimeni nu s-a intrebat (public, cu glas tare) de ce un oras mediu ca densitate a populatiei se consuma 5 tone de lapte praf formula adaptata pentru sugari lunar (aproximativ 14.285 de cutii de lapte praf formula, la 350 g cutia)! Si toate acestea in contextul in care natalitatea este atat de scazuta.

Legea 321 stipuleaza clar:"copiilor...care nu beneficiaza de lapte matern". Cui ii revenea obligatia sa determine si sa monitorizeze care sunt acele mame care pot sa alapteze? Daca este sanogen sa alapteze? Cum se stabilea dreptul gratuitatii la lapte praf?...Mai cititi o data inceputul acestui articol!

Se practica inca in maternitati aducerea nou-nascutului la sanul mamei abia a doua sau a treia zi dupa nastere. Pe motiv ca mama "nu este odihnita", ca "nu i s-a instalat lactatia", ca "oricum nu este in stare sa alapteze".  Lasand la o parte cazurile in care este in mod clar o interdictie medicala, un diagnostic care vine sa sustina alimentatia mixta sau artificiala a copilului. Sau in care mama decide sa nu alapteze. Dar aceste cazuri sunt destul de reduse sub raport numeric. Intoarsa acasa cu nou-nascutul, mamica alearga la medicul de familie. Acesta ii prescrie si o reteta de lapte praf. Uneori, intentia medicului este buna. Mamica are si asa multe probleme materiale-financiare. "Macar ceilalti copii sa ai mamicii sa manance ceva lapte!" Asa ca, gratuitatea laptelui praf atrage dupa sine, in cel mai bun caz, provizii de lapte praf in casele noilor nascuti. Care se altereaza sau expira in perioada in care sugarul este alaptat. Si este consumat apoi de sugar!

Nu pun in discutie situatia familiilor cu un statut financiar mediu si bun, care, adesea recurg la schimbarea laptelui pe care il ofera gratuit statul cu o alta formula adaptata de lapte, "mai bun"! Dar si acestia primesc reteta de lapte praf gratuit (fie ca mama alapteaza sau ca poate alapta), pe care il ridica si ..nu stiu ce se intampla cu el.

Mai stiu ca, sunt situatii in care mama nu detine acte de identitate. Sau acestea sunt expirate. Copilul ei nu este inscris pe listele niciunui medic. Si nu poate beneficia, chiar daca este indreptatit pe deplin, de laptele formula adaptata gratuit.

Incerc sa evidentiez faptul ca, sunt situatii in care, in mod abuziv, sugarilor li s-a prescris lapte praf. Nu inteleg de ce se consuma atatea fonduri pentru reclame, "constientizari ale populatiei" in vederea promovarii alaptarii daca, acolo unde se indruma primii pasi ai mamelor in "meseria" de mame, este incurajata alimentatia mixta a copilului si diversificarea precoce a alimentatiei sugarului. Evident, vina nu apartine unei categorii profesionale. Suntem invatati sa cerem "ce ni se cuvine". Putin parinti si-au pus intrebarea daca prevederile legii mai sus amintite ii ating si pe ei. Nimeni nu a intrebat  oare ce se ascunde in dreptul sintagmei "copii care nu beneficiaza de laptele matern"?

Cand legea se pregateste sa fie mai explicita, revolta creste. Este firesc, "ni se ridica un drept"! Imi permit sa gandesc cu voce tare: cel mai important drept despre care ar trebui sa se discute este dreptul copilului de a fi alaptat! Al mamei de a fi informata, consiliata in acest sens! A mamei bolnave sau a copilului bolnav sa primeasca formula adaptata nevoii sale, in mod gratuit. Mai ales in situatiile in care parintii sunt platitori de taxe. Depre dreptul copilului, aflat in situatie de risc datorita situatiei dificile in care se afla familia din care provine, de a beneficia de lapte praf formula adaptata in mod gratuit.


 Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner