Micul spion Imprimare E-mail


ImageViata unei familii se deruleaza in jurul catorva roluri. Acelea de femeie si barbat, sot si sotie, mama si tata. Atunci cand apar copiii, 
aceste roluri se reajusteaza si incepe un proces de repozitionare. O seama de obiceriuri se pierd, altele se castiga. Dar, incontestabil, rolurile se leaga intre ele pentru a fosrma un tot prin iubire si respect reciproc. Nu am de gand sa fac un studiu calitativ si cantitativ al “bornelor” care sudeaza familia. Vreau sa vorbesc despre exprimarea fizica a iubirii: viata sexuala a cuplului atunci cand avem copii.
 
De ce un astfel de subiect?
Dincolo de faptul ca, uneori, mama se simte mai sigura daca doarme cu puiul sau.
Dincolo de faptul ca mama va dormi cu puiul deoarece tatal trebuie sa se odihneasca pe timpul noptii, caci a doua zi trebuie sa se duca la serviciu.  Dincolo de faptul ca femeia isi crede trupul modificat si se simte nesigura uneori in fata privirii sotului sau. Femeia mama si barbatul tata se iubesc si au nevoie sa se simta unul pe celalalt. Au nevoie de managaieri. Au nevoie sa se simta din nou.
 
Casa, care pana la nasterea copilului, le apartinea in totalitate acum parca micsoreaza. Intervine un gen de pudoare care limiteaza atingerile dintre soti doar in spatiul dormitorului. Uneori si sarutul este considerat ca fiind “rau” pentru ochii copilului. Intre cei doi intervine o complicitate, parintii se feresc de ochii copilului si isi amana gesturile de iubire “pana in dormitor”. De indata ce usa dormitorului este inchisa, mama si tata isi permit sa devina femeia si barbatul.   Dar ce ne facem cu acest copil, sensibil la orice se intampla in jurul sau? Acesta, ca un burete, absoarbe orice informatie: o privire cu coada ochiului, un gest de mangaiere...Daca aceste gesturi fac parte din cotidian, pentru el lucrurile sunt normale. Daca nu, brusc, intersesul sau se dezvolta. Va cauta sa pandeasca orice astfel de gest de iubire dintre mama si tatal sau. La inceput, nu va sti de ce anume este in cautarea lor. Dar in mod cert va merge sa le caute. Isi va depasi granita camerei sale si va cauta sa intre in intimitatea parintilor sai. Va sta cat mai mult acolo. Sub diferite pretexte: il doare burtica, vrea sa i se spuna o poveste. Se va insinua in patul parintilor sai si va pretinde sa doarma acolo. Odata intors in patul lui, va plange, se va trezi speriat, va face temperatura. Orice este posibil, caci nu-si poate explica ce se intampla intre mama si tatal sau.

Copilul a adormit linistit in camera sa iar barbatul si femeia se retrag in camera lor. Este o noapte pe care o viseaza de cateva zile. Isi doresc sa se simta aproape unul de celalalt. Ea isi doreste sa fie senzuala pentru sotul sau, acesta isi doreste sa ii ofere toata dragostea sa. Dintr-o data, langa pat, se aude :”bebe vrea apa, mama!” Copilul cu ochii speriati isi priveste parintii facand dragoste. Se simte vinovat ca a intrat in camera si nu intelege “ce-i face tati lui mama!” In aceste contexte, parintele trebuie sa aibe de mult tac. Este adevarat, reactia copilului ne poate pune in dificultate. Cel mai adesea, parintii spun: “E mic, nu isi da seama!”. Sau il cearta, facandu-l sa se simta si mai vinovat. Alteori, copilul este chiar speriat, reactionand prin tipete si planset. De aceea, este greu de dat o reteta prefabricata. In tot cazul, acoperirea brusca a nuditatii va fi inregistrata de copil. Ca orice alt gest brusc de acoperire sau de respingere. Ideal este sa ne pastram calmul.
 
Oricum pudoarea nu isi are rostul, ba chiar ne impiedica sa depasim momentul. Moment ce poate fi trait cu mult firesc...si umor. Copilul care isi surprinde parintii iubindu-se va avea intrebari de pus. Dar mai intai de toate va avea nevoie de imbratisarea parintilor sai. Nu, nu va fi certat. Daca va veni sa...ceara apa, i se va da apa sa bea, apoi va fi dus in patul sau, sarutat. Daca  plange, linistiti-l. Toate acestea insotite de o scurta informatie: “Da puiul meu, acum tu te culci. Mami si tati se duc in dormitor. Si ei se iubesc, nu s-a intamplat nimic rau”. Spuse, zambindu-i-se, de catre ambii parinti! Nimic din comportamentul nostru de a doua zi (sau urmatoarele) sa nu reaminteasca de acest “incident”. Daca vedem copilul ca are intrebari de pus, ii vom raspunde sincer. Este inutil sa ascundem ca noi, ca femeie si barbat, ne iubim! Va afla oricum, caci panda la usa va fi din ce in ce mai des intalnita. Pana cand curiozitatea ii va fi satisfacuta si va sti sa dea o explicatie iubirii fizice dintre mama si tatal sau.
Autor: Cristina Popescu - educator puericultor


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner