Otita la copil Imprimare E-mail


Otita, mai ales la copii mici si sugari, este o afectiune care, netratata corespunzator, se poate solda cu urmari greu de vindecat.
OtitaOTITA MEDIE. Parintii trebuie sa stie ca, cel mai adesea, este afectata urechea medie, caz in care ne confruntam cu otita medie. De cele mai multe ori, otita medie este o complicatie a rinitei si rinofaringitei acute. Plânsul sau suflarea incorecta a nasului favorizeaza impingerea secretiilor in trompa auditiva, antrend obstructia acesteia si agravarea infectiei. Prezenta inflamatiei de orice cauza la nivelul urechii medii este numita generic otita medie. Aspectul timpanului evaluat prin metode specifice (otoscopie), eventuala acumulare de fluid (serozitate, puroi), durata si evolutia clinica a afectiunii sunt cateva dintre criteriile dupa care se stabileste un diagnostic.La sugari, simptomatologia este nespecifica, micutii neputand spune ca ii dor urechile sau ca nu aud bine. Ei devin agitati, tipa si plang aparent fara motiv, dorm prost, refuza alimentatia, au scaune diareice si fac febra. Este important ca, in toate cazurile in care un sugar sau un copil mic prezinta febra din cauze necunoscute, sa-i fie consultata si urechea medie.
Copiii mai mari se plang de durere la nivelul urechii, spun ca nu aud bine si fac febra. Mai rar, pot sa apara ameteli, zgomote, pocnituri in urechi si o stare generala proasta. Daca tratamentul nu este inceput la timp, boala evolueaza spre supuratie (apar secretii purulente la nivelul urechii).
Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic, in functie de cauzalitate. Se poate administra medicatie pentru scaderea febrei, calmante pentru durere, picaturi in nas si a elimina secretiile acumulate in urechea medie. De asemenea, copilul va trebui sa bea multe lichide, nu se va fuma in preajma lui si i se va asigura o atmosfera umeda (prin aşezarea unui vas cu apa calda in camera).

OTITA EXTERNA este reprezentata de inflamatia conductului auditiv extern si este in 90% din cazuri tratata cu succes prin masuri de baza. E bine de stiut ca aceasta afectiune apare mai ales in conditii de umiditate crescuta, fiind foarte des intalnita la copiii care practica inotul sau la cei care stau mult cu capul sub apa, in baie. Alte conditii favorizante ale infectiei sunt traumatismele locale survenite in timpul curatarii urechii cu betisoare sau cu degetul, in cazul patrunderii unui corp strain in conductul auditiv extern. Cerumenul are un efect protector impotriva infectiei bacteriene, astfel ca un conduct auditiv prea uscat, cu cerumen in cantitate insuficienta, va fi predispus la infectie.
Diagnosticarea se stabileste pe baza datelor legate de evolutie si dupa examenul clinic. Efectuarea de culturi din exudat poate orienta tratamentul, daca este vorba de o infectie cu fungi. Daca pacientul are semne de toxicitate, febra si/sau de implicare osoasa - mastoidita - se impun analize suplimentare sau chiar efectuarea unei tomografii pentru vizualizarea structurilor osoase si cerebrale din jur.

Pentru aceasta, este suficient un tratament local. Inainte de toate, urechea va trebui curatata cu ajutorul unor betisoare cu vata imbibate in apa calduta si abia apoi se va picura solutia indicata de medic. In primele zile de tratament, se poate lasa, in conductul auditiv extern, un tampon de vata imbibat in solutia respectiva. Tot in primele zile, se pot administra calmante impotriva durerii. In perioada aceasta, pana la vindecare, se va evita contactul cu apa al urechii afectate. Aplicarea de comprese calde pe zona urechii este de asemenea utila. La copiii care inoata frecvent, se poate face profilaxie cu instilare (alcool diluat sau acid acetic 2%) in conductul auditiv extern, imediat dupa iesirea din apa. Tratamentul cu antibiotice, injectabil sau pe cale orala, este necesar doar daca apare febra sau daca se inflameaza ganglionii din zona urechii.

Masuri generale

- se va evita folosirea picaturilor ototoxice, mai ales pe timpanul perforat.
- tratamentul virozelor respiratorii asociate.
- tratamentul antibacterian corect.
- analgezice, antipiretice.
- mese uscate in urechea afectata.
- utilizarea vasoconstrictoarelor nazale (nu mai mult de 3-5 zile).

Pronostic si evolutie

- 80% din cazuri se vor vindeca chiar si in cazul nefolosirii antibioticelor; totusi toti copiii pâna la 2 ani vor fi tratati cu antibiotice.
- imbunatatirea starii are loc de obicei dupa 48-72 ore de la debutul bolii.

Autor: Cristina Popescu Educator Puericultor Taguri:  sanatatea copilului otita
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner