Televiziunea - pedagog national sau baby-sitter? Imprimare E-mail


ImageTeleviziunea e un baby-sitter relativ ieftin si comod. Trebuie doar sa achitam factura la cablu la timp si putem lasa linistiti copiii in fata televizorului: 
vor sta poate nemiscati ore in sir, vor uita poate de lectii, dar si de spart geamurile vecinilor sau de mizgalit peretii (mai mult sau mai putin "creativ", cum se spune in reclame). Oricum, putem sa speram ca, in principiu, copiii nu se mai desprind de televizor si ne putem bucura de ceva liniste!

    E destul de simplu sa privim lucrurile asa, dar linistea asta are un pret. Micii telespectatori sint, de fapt, marii consumatori de televiziune si, totodata, cei mai expusi membri ai publicului in fata violentei TV. Dar ce vad copiii la televizor? Marea majoritate nu se limiteaza la vizionarea programelor TV adresate categoriei lor de virsta (desene animate, emisiuni pentru copii etc.): studiile arata ca 80% dintre copiii cu virste intre 4 si 10 ani urmaresc programe TV care nu sint destinate categoriei lor de virsta. Daca programele TV respective nu sint interzise/nerecomandate pentru categoria lor de virsta, pericolul nu este inca atit de mare. Dar, daca programele TV sint de acest tip, atunci vulnerabilitatea micilor telespectatori in fata unei posibile influente nocive a televiziunii creste foarte mult.

    Baby-sitter-ul-televiziune ne supravegheaza copiii, dar cine il supravegheaza pe baby-sitter? Sigur, in primul rind e vorba de autoritatile de reglementare in domeniul audiovizualului - in cazul de fata, in Romania, de Consiliul National al Audiovizualului. CNA a introdus, in acest sens, pentru protectia telespectatorilor copii si adolescenti, sistemul de avertizare si de semnalizare a programelor TV sau signalectica. La modul ideal, televiziunile ar trebui sa clasifice, sa semnalizeze si sa plaseze corect programele TV la orele potrivite, iar copiii si parintii ar trebui sa respecte signalectica.

    Sa vedem care e situatia in realitate. Cu cit creste riscul de a afecta negativ copiii si adolescentii prin diverse programe TV nerecomandate/interzise pentru categoria lor de virsta, cu atit se accentueaza si atentia acordata respectarii reglementarilor CNA privind signalectica: astfel, programele TV cu un grad de risc ridicat sint cel mai corect clasificate si semnalizate. in acelasi timp, filtrul orar (ora difuzarii emisiunilor TV, mai ales programarea dupa "linia de demarcare temporala") ramine cel mai respectat si mai aplicat mijloc de protectie a micilor telespectatori.

    Daca respectarea signalecticii este relativ asimilata de catre televiziunile din Romania, nu acelasi lucru se intimpla in ceea ce priveste copiii si adolescentii romani. Per ansamblu, foarte multi copii si adolescenti ignora complet signalectica: mai mult de o cincime dintre copiii de 7-10 ani (22,2%), mai mult de o treime dintre copiii de 11-14 ani (39%) si aproape trei sferturi dintre adolescentii de 15-18 ani (72%) urmaresc programe TV nerecomandate/interzise pentru categoria lor de virsta. Ignorarea signalecticii se accentueaza odata cu cresterea in virsta. De asemenea, odata cu cresterea in virsta, scade ponderea discutiilor cu parintii pentru a obtine aprobarea acestora inainte de vizionarea unui program TV nerecomandat/interzis (de aproape 5 ori: de la 38,5% pentru copiii de 7-10 ani la doar 7,8% pentru adolescentii de 15-18 ani).

    Ponderile copiilor si adolescentilor care se uita pe ascuns la programele TV nerecomandate/interzise sint apropiate ca valoare pentru toate categoriile de virsta (8-10%). Cei mai multi dintre copiii si adolescentii care vizioneaza asemenea programe TV procedeaza astfel cu acordul tacit al familiei, fara sa se fereasca de parinti, iar ponderea lor creste spectaculos odata cu virsta: 14,4% dintre copiii de 7-10 ani; 28,4% dintre copiii de 11-14 ani (dublu) si 64,4% dintre adolescentii de 15-18 ani (mai mult de cvadruplu fata de categoria de virsta 7-10 ani).

    Personalizarea consumului televizual este un factor de risc, reducind controlul parintilor: de exemplu, in Marea Britanie, doua treimi dintre copii si adolescenti (6-16 ani) detin propriul televizor in camera lor si se pot uita, deci, singuri la televizor. in Romania, daca echipamentele audio-video existente nu fac inca posibila televizionarea individuala la nivelul celei din Occident, cel putin in planul dezirabilitatii, tendinta este prezenta: majoritatea copiilor si adolescentilor cu virste intre 11-14 si 15-18 ani si-ar dori sa se uite de unii singuri la TV. Mai mult, dorinta (accentuata o data cu virsta) se realizeaza pentru adolescenti: 53,7% dintre adolescentii cu virste intre 15-18 ani urmaresc programele TV de unii singuri.

    Discutiile despre programele TV au loc, de obicei, in cadrul grupului de prieteni si/sau colegi (pentru toate categoriile de virsta): 57,4% (copii 7-10 ani); 73,5% (copii 11-14 ani); 76,2% (adolescenti 15-18 ani). Implicarea familiei in asemenea discutii este relativ precara: discutiile cu membrii familiei sint, de regula, putin frecvente si se reduc odata cu cresterea in virsta: de la 26,8% (copii 7-10 ani) la 11% (adolescenti 15-18 ani).

    Rolul scolii in evaluarea programelor TV (prin discutii cu elevii) este aproape inexistent: doar 0,5% dintre elevi (indiferent de categoria de virsta) discuta despre programele TV cu profesorii.

    in aceste conditii, responsabilizarea deopotriva a parintilor, a copiilor si a institutiilor educationale devine un aspect cheie in problema protectiei copiilor in fata violentei televizuale. Nu doar CNA trebuie sa fie "politist" si sa supravegheze televiziunea. Cu un minim efort de constientizare si de implicare, noi, parintii din Romania, putem sa ne supraveghem televiziunea-baby-sitter, in primul rind prin vizionarea programelor TV impreuna cu copiii nostri si prin

    .    

    discutiile cu acestia. Sa o supraveghem nu ca un simplu "agent de circulatie", ci oarecum "sub acoperire", intrind in "gasca" de prieteni ai copiilor si impartasindu-ne experientele televizuale.
 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner