TOXOPLASMOZA Imprimare E-mail


ImageToxoplasmoza este o boala usoara cauzata de un organism unicelular, numit Toxoplasma Gondii. De cele mai multe ori trece neobservata (infectie inaparenta) sau se manifesta ca o gripa usoara
Boala se transmite mai ales de la pisica. In intestinele pisicii este un "musafir" obisnuit si animalul nu are nici o manifestare. Contactul cu dejectiile sau parul pisicii infectate poate produce infectia la om. In acelasi timp dejectiile pot infecta si pamantul, legume si fructe care vin in contact cu acesta. Carnea poate fi la randul ei contaminata. Boala nu se transmite de la om la om decat iin cazul sarcinii de la mama la fat.
Importanta toxoplasmozei in patologia umana apare in doua circumstante: sarcina si imunodepresia.
In timpul sarcinii (mai ales primul trimestru) parazitul poate produce leziuni importante asupra sistemului nervos si ochiului fatului. DAR NUMAI DACA BOALA ESTE CONTRACTATA IN ACEASTA PERIOADA. Infectiile mai vechi produc imunitate si nu prezinta nici un pericol pentru dezvoltatea fatului. Cazurile de toxoplazmoza congenitala, in care mama transmite infectia copilului, sunt rare. Tratamentul mamei scade si mai mult aceasta posibilitate. In cele mai multe cazuri chiar daca infectia a fost transmisa de mama copilului, un tratament adecvat cu antibiotice, scade mult complicatiile.
In concluzie evitarea contactului cu pisici (mai ales de pe strada) din momentul in care stiti ca sunteti insarcinata, spalarea mainilor cu regularitate, prepararea termica suficienta a carnii in special, sunt masuri suficiente pentru evitarea acestei infectii potential periculoase pentru dezvoltarea embrionului.
Exista examene de laborator care pot depista infectia si pot spune daca este recenta sau mai veche. In unele tari este o practica curenta aceasta analiza la inceputul sarcinii. (Franta)
Dr. Mircea Anghelescu 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner