
Acesta poate prescrie tratament kineto, masaj si o vizita la un centru de ortezare-protezare de unde copilului i se poate lua amprenta plantara. In urma acesteia se cofectioneaza talonete speciale (in functie de marime si de gradul afectarii).
In primul rand cum poti sa recunosti un platfus? Se vede cu ochiul liber: bolta plantara este prabusita sau lipseste. In cazul in care copilul este trimis la kinetoterapeut ar putea da peste mine. Atunci incep cu masaj local si cu diferite tipuri de mobilizari la nivelul piciorului (prin asta inteleg laba piciorului si glezna).
Recomand si explic de asemenea o serie de exercitii: ridicari pe varfuri, ridicari pe calcaie, ridicari pe marginea externa a plantei (talpii), ridicari pe margine interna, joc de glezne, rularea unui baston cu talpile din stand pe scaun (poate sa fie coada de matura, facalet, etc.), apucarea unei sosete tot din stand pe scaun (poate sa fie batista sau orice alt obiect textil asemanator), mersul in picioarele goale pe nisip (la mare). Mai exista o serie de exercitii la spalier (ridicari pe prima si pe a 2 – treapta).
Frecventa si numarul exercitiilor depind atat de varsta cat si de gradul de afectare. De exemplu pentru un copil de 6 ani cu un platfus neaccentuat, eu recomand 10 – 15 ridicari a cate 2 serii. Pentru un puber de 14 ani cu un platfus mai accentuat amrecomandat 20 – 25 de ridicari in 2 – 3 serii.
De obicei este bine sa se inceapa tratamentul imediat ce platfusul a fost descoperit. Dupa depasirea perioadei de crestere si dezvoltare corporala exista sanse mult mai mici de recuperare.
Se poate trai si cu platfus. Totusi exista unele probleme: obosela deranjanta in picioare la ortostatism prelungit sau/ si la deplasari pe distante lungi. Nu se recomanda purtarea de incaltaminte cu toc inalt.