After School Imprimare E-mail


Pe vremea noastra, dupa ce terminam orele de scoala, stateam cu cheia de gat pe afara pana veneau parintii. Acum pare mai riscant si e si pacat, cand exista atatea posibilitati de petrecere a timpului liber. Si totusi, ce optiuni sunt? After school-ul pare solutia la moda.

ImageSuntem singura tara din Europa care nu are programe nationale de loisir. Multi elevi inca mai pierd vremea prin fata blocului sau, mai rau, stau inchisi in casa. Desigur, solutia ar fi after school­urile. Sunt cateva bune, in sistem privat, dar scumpe. Cele mai multe dintre ele au preturi intre 200 si 300 de euro pe luna“, ne-­a spus Daniela Gheorghe, psiholog, reprezentantul Romaniei in Consiliul Europei pe probleme de protectia copilului.

Alte solutii ar fi sistemul de invatamant „step by step “ cu after school inclus, centrele de zi sau semi-internatul. Psihologii spun insa ca after school­ul sau „scoala de dupa scoala“ insemna altceva: „Trebuie sa includa orar de relaxare, odihna, ateliere de muzica, pictura, teatru, iar programul de invatare sa fie de maximum doua ore, ca in Franta. De altfel, acolo, fiecare scoala adopta acest sistem si exista si centre de loisir.“ ne­-a mai spus Daniela Gheorghe. Normal, ar trebui sa existe un interes si o implicare fata de copii si dupa ce se termina orele.

S­a constatat ca 50% dintre achizitiile copilului se realizeaza in afara orelor de curs „Nu exista o preocupare a scolii. De multe ori, copiii sunt constransi excesiv, orientati doar spre performanta scolara, si nu spre alt fel de experiente. Nu exista nicio preocupare de a sustine parintii, de a le oferi sfaturi. De asemenea, o alta problema la noi este ca aproape nu exista gradinita sau scoala fara TV si DVD or, in alte tari, aceste dotari nu au ce cauta in clase. Una e sa folosesti calculatorul atunci cand ai treaba sau te relaxezi cateva minute si alta este sa fie singurul mijloc de loisir“, ne­-a spus Carmen Anghelescu, sefa departamentului Educatie din cadrul Centrului pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala.Parintii pot fi mult mai relaxati
Pentru cei mai multi dintre parinti, este aproape imposibil sa-­si intrerupa programul la pranz pentru a-­si lua copiii de la scoala, pentru ca apoi sa­-i duca la diverse cluburi de sport sau la bunici, iar seara sa stea cu ei sa­-i ajute la lectii. Toate aceste responsabilitati sunt preluate de sistemul after school. „Noi luam copiii de la scoala, le oferim o masa calda de pranz, apoi au o ora de relaxare in care picteaza, lucreaza in lut, danseaza, fac cursuri de muzica si karate. Zilnic, au si ora de engleza, iar de doua ori pe saptamana fac germana. In fiecare zi, incepand cu ora 15 fac isi lectiile impartiti pe clase si ajutati de o invatatoare“, ne­-a spus psihologul Andreea Fatu, educator si manager la After School Clara. Sistemul respectiv constituie un mediu securizat, organizat, iar copiii au posibilitatea de a socializa. Fiind in perioada in care isi dezvolta personalitatea, ei gasesc aici noi modele de viata pe care pot alege sa le urmeze.

In acelasi timp, exista riscul ca un after school sa fie de fapt doar un centru de baby­sitting. „In alegerea after school­ului, parintii ar trebui sa acorde mai putina atentie mancarii primite de copiii si posibilitatilor de invatare si sa fie mai preocupati de activitatile practice, sportive, de relaxare“, declara psihologul Daniela Gheorghe.

Step by step – scoala cu program divers si… prelungit
Sistemul step by step este o strategie alternativa de educatie a copiilor de la nastere si pana in adolescenta, bazata pe datele stiintifice ale psihologiei dezvoltarii copilului. Metoda este aplicata in crese, gradinite, scoli si gimnazii de stat si, mai nou, si in cele private. In astfel de institutii, copiii petrec zilnic opt ore, timp in care invata, mananca si se joaca. Pot sta desculti sau in ce pozitii vor, nu trebuie sa pastreze o liniste in care nici „musca sa nu se auda“ si nu primesc note sau calificative. „Principiile de baza vizeaza respectul elevului, educatia pentru democratie si parteneriatul cu parintele si copilul. Trebuie sa recunoastem ca la noi in tara nu exista un respect al copilului. El e vazut ca ceva mic de care tu esti obligat sa ai grija, iar el trebuie sa fie cuminte. La noi, in gradinitele si scolile step by step, copiii invata facand. E ca un joc. Dobandesc abilitati practice si-­si dezvolta gandirea critica, in sensul ca inteleg ceea ce invata“, ne­-a spus Carmen Anghelescu.

In sistemul step by step atmosfera generala este relaxata. „Pana la 11 ani activitatea esentiala a copilului trebuie sa fie jocul. Iar noi folosim jocul ca descoperire, ca dezvoltare a capacitatii de a intelege legaturile dintre oameni si relatiile din natura“, ne-­a mai declarat d­na Anghelescu.

Un accent deosebit se pune pe parteneriatul stabilit cu parintii. Acestia sunt informati, consiliati, ajutati sa aplice si acasa principiile de la scoala, ceea ce reprezinta o perspectiva diferita fata de ce se intampla in prezent in invatamantul de stat. Relatia dintre scoala si parinti nu trebuie sa fie un transfer de responsabilitate si culpabilizare. Scoala ar trebui sa fie o resursa nu doar de invatare a abecedarului sau tablei inmultirii, ci a unui stil de viata. Sa existe timp de invatare, de loisir, sa existe colaborare, cooperare, norme estetice.

In Romania este nevoie de organizarea unor centre de loisir la care sa aiba acces toti copiii, indiferent de posibilitatile financiare. Deocamdata exista numai centre private, pe care si le permit doar parintii instariti, ramanand ca cei fara bani sa viseze la ele impreuna cu copiii.

Autor: Anda Pacurar Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Preluat cu acordul publicatiei PsihologiaComentarii (3)add
after school : emi
ideea este excelenta!cred ca a venit timpul sa se implice fundatiile din tara,cei care au strans bani in surplus... e timpul sa.i foloseasca eficient si aceasta ar fi o oportunitate:sa sustina programele gen scoala de dupa scoala.sa aiba acces toti copiii tarii! o tara cu copii crescuti frumos=o tara frumoasa
...
... : valy
Unde sunt aceste centre? In Bucuresti si inca vreo doua trei orase mari din tara si atat. Restul doar citim articole frumoase
...
Centre de dezvoltare emotionala : emilia12
Asociatia Deschide-ti sufletul, organizeaza cursuri de vara. Nu sunt gratuite, insa sunt la preturi foarte mici, DE DOAR 2 LEI SEDINTA. Eu mi-am in scris deja copilul...
http://deschidetisufletul.ro/2011/06/vacanta-recreativa/
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner