De ce sunt necesare revistele pentru parinti? Imprimare E-mail
Cititi si...
Sa mergem cu copilul la film


  In jurul varstei de 4 ani este momentul in care putem merge cu copilul la film sau la teatru. Noi trei: mama, tata si el, cel mai adesea spre 5 ani.Trebuie sa fim extrem de atenti unde alegem sa mergem: teatru sau film. Teatru de papusi sau interpretat de oameni. Film de desene animate sau jucat de oamnei. Cam multa prudenta ati zice?! Nu sunt multe, sunt absolut utile. De ce? Vorbim doar de cateva precautii...

Mai mult...“Sunt un parinte bun pentru copilul meu si incerc sa inteleg care sunt coordonatele intre care trebuie sa actionez pentru a putea satisface nevoile copilului meu. Citesc mult si ma intereseaza tot ceea ce este despre si pentru copii. Nu ma opresc doar la un domeniu, sunt intr-o cautare permenenta. Citesc diverse materiale si intalnesc texte pe care nu reusesc sa le inteleg. 
Reviste pentru parintiCaut in dictionare si nu pot sa le deslusesc sensurile. “Datorita hemolizei si hipofunctiei medulare apare in primele 2 luni o anemie normocroma normocitara numita anemia precoce a prematurului. Dupa varsta de 3 luni, cand se epuizeaza rezervele precare de fier si aportul prin lapte este nesatisfacator, apare anemia tardiva a prematurului, microcitara si hipocroma, prin carenta de fier.”  Evident, este un limbaj de specialitate, nu am pretentia sa il stapanesc. Vreau doar sa inteleg sensul. Sa stiu de ce se poate intampla cu un copil ceva, ce inseamna un anumit diagnostic. Pot pune intrebarea in cabinetul medicului pediatru, dar nu are timpul necesar satisfacerii curiozitatilor mele. Nu este diagnosticul copilului meu, este ...o curiozitate. Plec mai departe si gasesc cateva cuvinte despre depresie:”depresia se considera a fi un dezechilibru al unor substante chimice numite neurotransmitatori, care transmit mesaje intre celulele nervoase ale creierului. Unele dintre aceste substante chimice, ca de exemplu serotonina, ajuta la reglarea dispozitiei. Daca aceste substante chimice, care regleaza dispozitia, produc dezechilibru la nivelul celulelor nervoase din creier, rezulta depresia sau alte tulburari de dispozitie. Nu se cunoaste pana in prezent de ce se produce dezechilibrul neurotransmitatorilor.” Simt acelesi lucruri. Nu inteleg”

Din pacate, intre parinti si profesionisti s-a sapat o prapastie destul de adanca. Parintii nu pun intrebari, deoarece profesionitul s-a obisnuit sa scrie o foaie de trimitere, o reteta, o lege fara a da lamuri. Unii isi rup din timpul lor si ii explica parintelui ce este mazdalit pe foaia pe care i-o intinde, ce inseamna cuvintele, ce trebuie sa faca, la ce trebuie sa se astepte. Uneori. Alteori, nu. Parintele nu-i informat si atunci apeleaza la vecina, la “am auzit ca “. De fapt, nici el la randu-i nu are timp sa citeasca.  Se multumeste cu informatia fracturata. Nici nu considera ca are dreptul de a primi lamuriri. De ce? Uneori nu stie sa puna intrebarile, caci totul este fie nou, fie angoasant pentru el. Alteori, pentru ca nu vrea sa deranjeze.

Treptat, pe piata mass-media au aparut revistele pentru parinti. Unele sunt reviste specializate, altele contin in cuprinsul lor diverse rubrici care se adreseaza parintilor. Interviuri cu specialisti pe diverse teme legate de cresterea si ingrijirea copilului, explicitarea unor procese din dezvoltarea copilului. Toate intr-un limbaj usor de inteles, utilizat in mod curent de catre parinti, fara pretentii academice. Parintele trebuie sa invete sa inteleaga ce i se intampla copilului si, nu in ultimul rand, lui ca adult in relatie cu copilul sau. Redactiile au ales sa elaboreze aceste reviste cat mai atractiv cu putiinta, astfel incat articolele sa atraga ochiul si sufletul parintelui, sa-l informeze si sa il determine sa se informeze. Nu este o “afacere”. Sau nu ca prim scop. Esentialul este ca parintele, intre trei sedinte si doua sacose cumparate de la piata sa poata citi relaxat un articol despre dezvoltarea copilului. Informatia se inmagazineaza si parintele o va utiliza atunci cand va avea nevoie: fie sa puna intrebari in cabinetul medicului, fie sa caute o carte care il poate ajuta pe el sau pe copilul sau.
Revistele pentru parinti ne ajuta sa fim creativi. Uitam ca am stiut a ne juca cu bucatelele de hartie si uitam ca ne facea placere cand eram copii acest joc. Alteori, ne simtim vinovati ca nu ii putem oferi copilului tot ceea ce isi doreste. Avem un salariu mic si nu ne permitem sa-i reamenajam camera. Revistele ne dau idei. In revistele pentru parinti se capitalizeaza informatia pe care o au specialistii, experienta pe care o au parintii si opiniile copiilor.

Este adevarat, nu toate revistele sunt profesioniste, nu intodeauna articolele sunt scrise cu sufletul si nu contin informatie clara si corecta. Uneori, este preponderenta intentia de acreste cat se poate tirajul revistei, drept pentru care se utilizeaza tehnici de marketing in agresive in acest sens.

Dar rostul lor, al revistelor pentru parinti, este acela de a traduce un limbaj de specialitate intr-un limbaj uzual, de a permite crearea unei punti de comunicare intre parinti si specialisti.

Cristina PopescuTaguri:  reviste pentru copii reviste pentru parinti
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner