De ce Craciunul este pe 25 Decembrie Imprimare E-mail


Solstitiul inseamna "soare nemiscat." In emisfera nordica, este prima zi de iarna, cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului, ce apare pe 20, 21 sau 22 Decembrie.

Pamantul este mai aproape de Soare in ianuarie decat este in iunie - cu aproape 5 milioane km (3 milioane mile). Pamantul se inclina putin pe axa sa. Este cu 23 grade si 27 minute deplasat de la perpendiculara pe planul orbitei. Pozitia planetelor este cea care cauzeaza toate variatiile de anotimpuri din clima noastra, din moment ce determina cate ore si cate minute primeste soarele fiecare emisfera

Cand este solstitiul de iarna in emisfera nordica, soarele este sus la pranz numai de-a lungul Tropicului Capricornului, pe care se afla Sao Paulo, Brazilia, sudul Madagascarului, si Australia de nord.

Pentru pagani, solstitiul de iarna era noaptea in care Marea Zeita Mama dadea nastere noului Soare, repornind ciclul anotimpurilor. A mai fost numita si Yule (Ziua Craciunului), ziua in care o the buturuga Craciunului - este pusa pe un foc, in jurul caruia toata lumea dansa si canta pentru a trezi soarele din lungul sau somn de iarna. In timpurile romane, a devenit sarbatoarea in cinstea lui Saturnus (zeul recoltei) si Mithras (zeul antic al luminii), o forma de idolatrizare a soarelui ce a ajuns in Roma din Siria cu un secol inainte, impreuna cu cultul Sol Invictus. Anunta ca iarna nu este vesnica, ca viata continua, si era o invitatie sa ramai intr-o dispozitie buna.

Mai batran decat piramidele
Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea Soarelui este datata din Mesopotamia. Se tinea un festival de 12 zile pentru a-l ajuta pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an. Sunt sute de structuri megalitice in toata Europa si locuri sacre in Americi, Asia, Indonezia,si Estul Mijlociu destinate solstitiului si echinozului. Chiar si culturile ce respectau un calendar lunar (bazat pe fazele lunii) pareau sa fi inteles importanta momentelor sezonale de schimbare a fetelor Soarelui. In Anglia, este Stonehenge, iar in Irlanda, Newgrange, o structura circulara de stanci imense estimate a fi de 5000 de ani vechime, mai batrane cu secole decat si piramidele egiptene. Seahenge, un cerc pentru masurarea timpului din epoca de piatra, a fost descoperit abia in 1998 la Holme-Next-to-the-Sea in Norfolk, Maeshowe, pe insula Orkney in nordul Scotiei. Seahenge a fost datata intre aprilie-iunie 2050 IC. Aceste structuri au fost ridicate pentru a primi o raza de soare in camerele lor centrale, la apus, in solstitiul de iarna.

Linia meridiana in biserici
Bisericile catolice medievale erau construite si ca observatoare. Clerul avea nevoie de astronomie pentru a stabili data Pastelui, si au construit observatoare in catedrale si biserici in toata Europa. De regula, o gaura mica in acoperis permitea trecerea soarelui, ce lasa o dara pe podea. Dara, numita linia meridiana, era deseori marcata de incrustatii si motive zodiacale. Pozitia lunii de-a lungul anului, inclusiv extremele de solstitii, erau intotdeauna marcate cu grija.

Introducerea Craciunului
In anul 274 AD, solstitiul a cazut in 25 Decembrie. Imparatul roman Aurelian a proclamat aceasta data ca "Natalis Solis Invicti," festivalul nasterii Soarelui invincibil. In 320 AD, Papa Julius I a marcat 25 Decembrie ca zi oficiala a nasterii lui Iisus Christos. In 325 AD, Constantin cel Mare, primul Imparat roman crestin, a schimbat in cele din urma sarbatorirea antica a solstitiului in Craciun, anuntand ca va fi o sarbatoare fixa, celebrata oficial ca Nasterea lui Christos.Chiar si asa, Craciunul nu a devenit foarte popular pana in secolul XIX..

Sf.Lucia
Conform legendei, Sfanta Lucia a fost un martir din timpul persecutiilor lui Diocletian der la Catania, in Sicila in AD 304. Inainte de reformarea calendarului - de la calendarul Iulian la Gregorian in 1582 - Zia Sarbatorii Sfintei Lucia cadea in cea mai scurta zi din an, solatitiul de iarna. In unele tari, Ziua St.Lucia mai este inca sarbatorita prin servirea unei paini impletite sub forma de soare numita sofran Lucia si prin aprinderea lumanarilor pentru a anunta ca lumina a cucerit intunericul.Comentarii (1)add
Multumiri : Tine
cat de interesant si de frumos! multumesc mult.
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner