Etimologia cuvantului Craciun Imprimare E-mail
Cititi si...
Despre Sf. Nicolae si Mos Nicolae

Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind patronul copiilor si  s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea (270-310), a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.

Mai mult...Etimologia cuvantului Craciun este una dintre cele mai discutate etimologii  din lingvistica  romanica "si nici  pana  astazi  nu exista un acord general" . Cercetarile din ultimul timp au dus la concluzia ca doi termeni latini: calatio si creatio sunt indreptatiti sa explice originea cuvantului Craciun, atat dupa forma, cat si dupa inteles.
Dictionarul limbii romane moderne,  si Dictionarul explicativ al limbii romane , ca si tratatul Academiei de Istoria limbii romane  , inscriu etimologia din  creatio, in  timp   ce   Dictionarul   dialectului   aroman  si Dictionarul de istorie veche a Romaniei deduc cuvantul Craciun din calatio.  Dictionarul  Academiei   afirma   insa   despre    Craciun   ca  "dintre toate etimologiile propuse, nici una nu este sigura".
S-a afirmat ca exista o identitate intre expresia dacica "Craecio" si "Solstitiul de iarna", ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga a anului, data la care a avut loc nasterea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Multi cercetatori straini, intre care si V. Miclosch (Viena 1861), atribuie origine slava, pe motivul ca acest termen se regaseste si la slavi, dar se constata ca raspandirea acestui cuvant in fara granitelor etnice romanesti este dovedita numai la slavii din imediata vecinatate a romanilor, la bulgari (cu sensul romanesc Kraciun) la ucrainieni carpatici (Kerecjuni), la cehi (Kracun) si la slavi tot Kracun.
Este demn de retinut ca la popoarele slave nu exista un singur termen pentru aceasta sarbatoare, ci fiecare popor slav are o alta denumire.
Etimologia cuvantului Craciun Pledand pentru originea latina a termenului, "Lexiconul" romanesc de la 1825 al Scolii Ardelene deriva termenul de la "carnationem" (mancare de carne), in timp ce marele filolog Bogdan Petriceicu Hasdeu, in "Magnum Etimologicum Romanie" ii atribuie provenienta de la latinescul "crestinum" (ziua de maine). In aceeasi maniera, cercetatorul german Hugo Schuchardt il deriva de la "Christi Jeiunium" (postul lui Hristos)
Imbinand parca aceste aprecieri, academicianul Al. Rosetti (1945) este de parere ca forma "Craciun" nu vine la noi direct din termenul latin, "creationem", ci prin intermediul formei slave meridionale Kraciun (ca si colinda, Rusalii, Traian). Drept urmare, Dictionarul Academiei (1958) se pronunta pentru derivarea termenului din "dies Creationis" sau "Dies Calationis".
 
 
 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner