Protectia sociala si protectia imaginii Imprimare E-mailNu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca Iuda avea amici ireprosabili.
Ernest Hemingway

In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint o fateta a organizatiei pentru care lucrez de peste patru ani. Ma refer la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Nu conteaza din ce sector, nu conteaza cine o conduce, nu conteaza ce am fost si ce am facut eu acolo. Sper ca
imi va fi iertata ipocrizia si orgoliul in care ma scald: prezint organizatia din care fac parte ca si cum as fi in afara acesteia, arat cu degetul la altzii lasand la o parte implicarea mea in intreaga dramaturgie. Intentionez sa folosesc aceasta oportunitate in scop didactic/ formativ/ educativ/ etc. In nici un caz nu doresc ca acest material sa se transforme intr-un denunt si de aceea rog cititorul sa-l considere doar un simplu exercitiu.
Voi considera – pentru a-mi usura constiinta - ca am fost si sunt doar un spectator, ca  celelalte slujbe, viata personala, pregatirea mea profesionala, precum si experienta mea de viata mi-au dat o oarecare distanta fata de jocul din DGASPC – uri. Ma voi referi din cand in cand la DGASPC – uri si nu la unul anume, pentru ca am lucrat in mai multe si am avut contact cu aproape toate Directiile. Adica si cu cele din tara – care desi se numesc DJASPC – uri au exact aceleasi probleme, compozitie si joc de rol. Poate ca scena este diferita dar acest lucru nu influenteaza foarte mult jocul actorilor.
Disting patru etape in observatiile mele legate de Directie: 1. inainte de a lucra in DGASPC - lucram pentru un ONG si aveam doar legaturi sporadice cu DGASPC – urile, 2. la angajarea in Directie – cand veneam pe pozitie de psiholog, expert superspecializat care doar dintr-un hobby sau capriciu vrea sa intre in sistemul de stat, 3. La o luna dupa angajarea mea in DGASPC, 4. in prezent – cand ma pregatesc sa ies din sistemul de protectie sociala.    Voi incerca sa definesc pe scurt actorii sociali identificati pe traseul celor patru momente din “cariera” mea in cadrul DGASPC pentru ca mai apoi sa incerc o analiza mai minutioasa a personajului jucat de ei.
In prima instanta (momentul 1) aveam o foarte proasta parere despre lucratorii din Directie. Aveam dese contacte cu beneficiari nemultumiti de serviciile DGASPC – urilor, primeam rapoarte si fise de observatii stangace sau puerile, anchete incomplete. Vocile de la telefoane pareau dezarticulate, ostile sau chiar amenintatoare. Toata lumea era nemultumita: beneficiarii, lucratorii DGASPC si desigur eu. Din economie de gandire (sau lene) m-am gandit ca pur si simplu sunt toti prosti, incompetenti, fara studii, angajati pe baza de pile. Prezentarea lor fizica lasa se se intrevada nesiguranta. Acum stiu ca aceasta nesiguranta provenea din aceea ca nu stiau in ca categorie sa ne bage (pe noi cei din ONG – uri). Intre timp situatia s-a normalizat si orice persoana din DGASPC poate sa-si joace degajat rolul in fata oricui din bransa.
Momentul 2. M-am angajat intr-un DGASPC … pe baza de pile. La acel moment nu am putut distinge decat cativa actori:
- Cel care aduce banii pentru Directie – sau sponsorul – (si pentru care urma sa lucrez eu). Sponsorul stie sa faca proiecte si avea/ are pilele necesare pentru a le castiga. Proiectele se transforma in bani si bunuri. Sponsorul isi poate pune cam orice salariu vrea atata vreme cat nu il depaseste pe al bossilor – chestiune de orgoliu. Mai are si alte avantaje: decontarea unor cheltuieli, program “flexibil”, masina de serviciu ( uneori), acces la toate resursele DGASPC (atata vreme cat nu le vrea pe cele ale bossului) si o multime de trupeti pe care sa-i puna la munca in locul lui. Ce nu stiam atunci, este ca daca nu gaseste pe cineva potrivit pentru a face treaba in locul lui este liber sa caute in alta parte si sa angajeze in urma unui simulacru de concurs. Cu alte cuvinte am inceput munca in Directie ca trupete.
Un sponsor reprezentativ are tot timpul cel putin tot atata autoritate cat si orice sef de departament. El poate intra la boss fara programare, poate cere oricarei secretare sa-I faca cafea si oricarui sofer sa “aiba grija” de masina lui. In general are o masina noua, straina, de mic litraj si este destul de preocupat de curatenia acesteia si de locul de parcare. Vorbesc de masina cu care apare la DGASPC pentru ca mai are si o alta masina (de preferat jeep) Un asemenea personaj nu se are trac in fata camerelor de luat vederi si stie sa aminteasca de “toti cei care l-au ajutat” si care in realitate sunt cei de care isi doreste sa fie ajutat. El are o firma, un ONG sau o casa de construit si administrat in permanenta. Tot timpul este preocupat de alte treburi mai importante decat serviciul si desigur ca si boss – ul  il intelege pentru ca  … el vine cu banii. Desi cheltuielile de mobil sunt decontate cel mai adesea isi da telefoanele personale din departamentele pe unde trece. Aceasta este o dovada de putere intentionata. In acest fel toata lumea afla ca el are tot felul de relatii si amante, ca are vila, ca are o alta masina dar si ca poate sa dea telefon din banii publici cand are el chef. Nu se sfieste sa faca scandal daca este pus sa astepte pana vine tonul. Si poate deveni tafnos pe toata ziua daca cineva nu se grabeste sa inchida convorbirea atunci cand vrea el sa vorbeasca. Se imbraca cel mai adesea casual dar toate hainele sunt de firma.  
- Expertul (asta eram eu initial). In general expertul vine din afara si este cerut pentru o anumita problema. Desi poate ramane in sistem cel mai adesea este doar in trecere. Expertului i se tolereaza initial orice fel de aparitie (poate sa aiba creasta, cercei, piercinguri oriunde, etc.) De asemenea poate purta tricouri cu sloganuri anti DGASPC (adica impotriva partidului aflat la putere). Poate sa se foloseasca de mijloacele tehnice o vreme dar mai devreme sau mai tarziu cineva ii atrage atentia ca trebuie sa se treaca in caietul de comvorbiri, sau ca trebuie sa ceara voie de cine stie unde…Nu poti fi expert prea mult timp si in general cand lumea incepe sa te cunoas

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner