Abilitatile sociale Imprimare E-mail


Autor: Irina Petrea
Pedagog, Organizatia Salvati Copiii

Copiii sociabili sunt cei care se descurcă cel mai bine la scoală si in grupul de prieteni. Ei se integrează cel mai usor în colectiv, sunt plăcuti de cadrele didactice, de colegi si prieteni. Copiii cu abilităti sociale bine dezvoltate se găsesc în mod natural în centrul atentiei pentru că sunt plăcuti si admirati de ceilalti. Părerile lor sunt pretuite si ascultate, fără ca ei să solicite în vreun fel acest lucru. Ei se simt astfel pretuiti si admirati de ceilalti, importanti în mica lor societate si au sigurantă si încredere în sine, fapt care se transferă si la nivelul performanetelor scolare.
ImageCopiii rasfatati de parinti cred ca si restul lumii e datoare sa le dea mereu satisfactie. Acestia vor sa-si impuna mereu punctul de vedere in fata celorlalti copii, uneori chiar prin lovire, santaj, limbaj agresiv. Ei devin nesuferiti, temuti si vor fi evitati de ceilalti.
Nici copiii care in familiile lor sunt agresati, timorati sau neglijati, care nu au niciodata nimic de spus pentru ca opiniile lor nu sunt nici solicitate, nici luate niciodata in consideratie, nu stiu sa se poarte cu ceilalti copii. Fie se autoizoleaza, fie devin agresivi, fie, in nevoia lor de a primi atentie, fac tot felul de clovnerii care le dau un aer ridicol in ochii celorlalti.
Copiii cu abilitati sociale reduse nu au prieteni, nu sunt populari, nu se simt bine intre ceilalti, nu sunt agreati, acceptati de societatea celorlalti copii de la scoala sau de la bloc. In plus, exista riscul sa dezvolte comportamente problematice la scoala: nu respecta solicitarile cadrelor didactice, nu-si fac temele, produc dezordine, perturba orele, au tot felul de abateri disciplinare.
Părintii pot si au datoria de a dezvolta abilitătile sociale ale copiilor lor, dar acest lucru este imposibil de realizat atunci când nu îsi fac timp să stea de vorbă cu ei, să îi asculte, să stea împreună.

Ce să faci pentru a dezvolta abilitătile sociale ale copilului tău?

•    Petrece 20 de minute pe zi în compania copilului tău făcând ceva ce îi place împreună. Înceacă să mentii un tonus bun si o atitudine pozitivă.
•    În tot acest timp, încearcă să nu dai ordine, să nu adresezi întrebări iscoditoare si să nu dai indicatii. Scopul este de a petrece timp împreună de o manieră plăcută pentru amândoi.
•    Punctează toate aspectele pozitive din comportamentul si atitudinea copilului în acest timp. Evită să-l critici, chiar pe merit.
•    Ascultă-l atent pe copil si lasă-l pe el să vorbească mai mult.

Dezvoltarea abilitatilor sociale este un predictor foarte bun pentru reusita copilului la scoala, dar si in viata.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner