ACCIDENTELE CASNICE LA COPIII MICI Imprimare E-mail


ImageExista pericole serioase pentru copilul nostru chiar si acolo unde ne credem cel mai in siguranta, adica acasa, o demonstreaza consultatiile din garda Spitalelor  de Urgenta.
Obiectele ascutite, jucariile mici, bucati de snur sau orice alt obiect care ar putea fi inghitite sunt obiecte care produc accidente grave. Un  alt obiect casnic foarte periculos este banala punga de plastic. Geamul lasat deschis nesupravegheat sau balconul sunt o alta sursa de accidente.

O priza neacoperita, un mileu atarnand, o oala clocotind pe foc si nesupravegheata...Suna catastrofal, insa nu toti suferim accidente casnice.

Cele mai simple mijloace de prevenire a acestora sunt la indemana tuturor celor ce au copii: supravegherea permanenta, educatia lor si factorul preventiv - indepartarea riscurilor.
Astfel, cel mai important lucru este ca micutul sa nu fie niciodata nesupravegheat in casa. Lasat in grija unor persoane care nu-l pot apara : altii copii, persoane varstnice sau necunoscute.
Sa trecem in revista psibilele accidente casnice in functie de varsta copilului (evident, si de dezvoltarea sa):
Sugarul pana la 6-7 luni este total dependent de persoanele care il ingrijesc. Trebuie sa aveti grija sa nu il lasati singur in pozitii precare (pe masa de infasat sau in cadita) caci poate cadea sau ineca (va amintiti ca am atras atentia asupra acestor aspecte si in articolele care se refereau la baia copilului, la camera sa...). De asemenea, jucariile, pledurile, snurul suzetei pot fii periculoase pentru micut, caci se poate asfixia sau sufoca. Jucariile prea mici pot fii oricand apucate de bebelusul de 5 luni si aspirate pe nas sau inghitite.
Dupa 7 luni, apar si alte riscuri, intrucat copilul are mobilitate mai mare, se rostogoleste, se taraste, se agata...Acum drumul spre bucatarie este incitant, dar si periculos! Este adevarat ca se poate juca langa noi in bucatarie, dar ar fi de preferat sa nu o faca  cu tacamurile sau langa aragazul aprins. Daca noi calcam rufe, nu trebuie sa parasim nici o secunda fierul de calcat, chiar daca copilul este in coltul opus al camerei. A avut timp suficient sa va urmareasca si sa-i fie atrasa atentia de acest obiect si in cateva momente sa fie in posesia lui... Acum se poate ridica pe coltul patului si daca aveti in sertarul sau pe noptiera o cutie de medicamente, s-ar putea sa fie interesat sa o deschida si sa le bage in gurita. In baie, poate deschide o sticla de clor sau se poate juca cu detergentul. Acestea pot fi pastrate in dulapuri cu cheie, pozitionate sus. Geamurile sau usa de la balcon trebuie sa fie protejate, astfel incat copilul sa nu fie supus riscului caderii de la inaltime, caci acum...este catarator.
 Dupa 2 ani, copilul  investigheaza mediul, merge, alearga, deschide usi si ferestre, trage obiecte situate la inaltime, este imprevizibil si relativ greu de stapanit. Acum apare riscul focului si  al frigiderului! Copilul, in incercarea sa de a imita adultul va reusi sa aprinda chibritul sau bricheta. Va putea deschide usa frigiderului si ar putea ramane blocat. Prizele sunt de mult timp o atractie pentru copil, dar pana la aceasta varsta nu au reusit sa deschida capacul protector al prizei. Este important pentru copil sa ii explicati pe intelesul sau notiunea de risc (“auch”, arsh”, “buba”), dar fara a insista foarte mult, caci riscati sa-i atrageti atentia si sa-i starniti curiozitatea.

Vom discuta intr-un articol viitor despre acordarea primului ajutor in caz de accidente, dar nu uitati ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Iar in situatiile accidentelor casnice, nu uitati numarul de telefon 112 (urgenta).

 Autor: Cristina Popescu educator-puericultor
Taguri:  copii accidente casnice copii mici
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner