Ajutor de maternitate in Irlanda Imprimare E-mail


Ajutor de maternitateAjutorul de Maternitate este o plată efectuată femeilor din Irlanda aflate în concediu de maternitate de la serviciu şi care au plătit o anumită sumă de PRSI (Asigurări Sociale în Funcţie de Salariu (Pay Related Social Insurance)).

Trebuie să solicitaţi plata cu 6 săptămâni înainte de a intenţiona să intraţi în concediu de maternitate (12 săptămâni dacă desfăşuraţi activităţi independente). Suma de bani plătită dumneavoastră în fiecare săptămână va depinde de câştigurile dumneavoastră. Dacă primiţi deja anumite plăţi de protecţie socială, atunci veţi primi jumătate din Ajutorul de Maternitate.

Ajutorul de Maternitate vă este plătit direct dumneavoastră săptămânal în contul dumneavoastră bancar sau al companiei dumneavoastră de depuneri şi împrumut. Unii angajatori vor continua să plătească integral o angajată în timp ce se află în concediu de maternitate şi îi vor solicita să remită lor orice plată de protecţie socială. Trebuie să verificaţi contractul dumneavoastră de muncă pentru a vedea ce vi se aplică dumneavoastră. Ajutorul de Maternitate este o plată neimpozitată. Aflaţi cum este tratat Ajutorul de Maternitate în scopuri de impozitare aici (pdf).

În cazul în care consideraţi că vi s-a refuzat pe nedrept Ajutorul de Maternitate sau sunteţi nemulţumită cu privire la o decizie a unui Ofiţer de Decizie privind Protecţia Socială cu privire la drepturile dumneavoastră, aveţi opţiunea de a face recurs la această decizie a organismului de Protecţie Socială.

Certificat de concediu

Toate angajatele trebuie să aibă concediul autorizat de către angajatorul lor. Totuşi, în cazul în care contractul dumneavoastră de muncă se încheie în interval de 16 săptămâni de la data anticipată a naşterii şi îndepliniţi condiţiile de contribuţii PRSI, ajutorul va fi plătibil din ziua ce urmează datei din P45-ul dumneavoastră.

Perioada de timp în care este plătit ajutorul de maternitate

Începând cu data de 1 martie 2007, Ajutorul de Maternitate este plătit timp de 26 de săptămâni. Pentru a vă califica pentru Ajutorul de Maternitate de 26 de săptămâni, trebuie să începeţi concediul dumneavoastră de maternitate la sau după data de 1 martie 2007.

Dacă aţi început concediul de maternitate înainte de 1 martie 2007, Ajutorul de Maternitate este plătit timp de 22 de săptămâni. Cel puţin 2 săptămâni, dar nu mai mult de 14 săptămâni de concediu trebuie să fie luate înainte de finalul săptămânii în care bebeluşul dumneavoastră trebuie să se nască.

Dacă bebeluşul dumneavoastră se naşte mai târziu decât s-a anticipat şi dumneavoastră aveţi rămase mai puţin de 4 săptămâni de concediu de maternitate rămase, este posibil să aveţi dreptul să vă prelungiţi concediul de maternitate pentru a vă asigura că dispuneţi de 4 săptămâni pline de concediu după săptămâna în care a avut loc naşterea. În aceste condiţii, Ajutorul de Maternitate va continua să fie plătit până când bebeluşul împlineşte patru săptămâni. Trebuie să informaţi Secţiunea de Ajutor de Maternitate din cadrul Ministerului pentru Probleme Sociale şi Familiale trimiţând o scrisoare acestuia de la medicul dumneavoastră de familie declarând data la care bebeluşul dumneavoastră s-a născut.

Naşteri premature

Dacă bebeluşul dumneavoastră se naşte prematur (adică înainte ca respectivul concediu de maternitate al dumneavoastră să fie programat să înceapă), trebuie să trimiteţi o scrisoare de la medicul dumneavoastră de familie confirmând faptul că bebeluşul s-a născut prematur şi specificând data la care s-a născut Secţiunii de Ajutor de Maternitate din cadrul Ministerului pentru Probleme Sociale şi Familiale.

Pierderea sarcinii şi avorturi spontane

Dacă suferiţi o naştere de făt mort sau un avort spontan în orice moment după cea de-a 24 săptămână de sarcină, aveţi dreptul la Ajutor de Maternitate timp de 26 săptămâni (începând cu data de 1 martie 2007, 22 săptămâni dacă se întâmplă înainte de această dată) şi la concediu de maternitate, cu condiţia să fi îndeplinit cerinţele PRSI.
Pentru a solicita Ajutorul de Maternitate după naşterea unui făt mort, trebuie să trimiteţi o scrisoare de la medicul dumneavoastră împreună cu formularul de cerere de Ajutor de Maternitate, confirmând data anticipată a naşterii, data efectivă a naşterii şi numărul de săptămâni de sarcină.

Spitalizarea bebeluşului

Dacă bebeluşul dumneavoastră este în spital şi dumneavoastră primiţi Ajutor de Maternitate de cel puţin 14 săptămâni, puteţi amâna plata celor 12 săptămâni rămase (de la data de 1 martie 2007) din Ajutorul de Maternitate pe o perioadă de până la 6 luni. Pentru a amâna plata Ajutorului dumneavoastră de Maternitate, trebuie să depuneţi o cerere scrisă la Secţia de Ajutor de Maternitate din cadrul Ministerului pentru Probleme Sociale şi Familiale. Când bebeluşul dumneavoastră este externat din spital, dumneavoastră trebuie să informaţi în scris Secţia de Ajutor de Maternitate, iar plata celor 12 săptămâni de Ajutor de Maternitate rămase va continua în interval de şapte zile.

Cum se efectuează plata

Ajutorul de Maternitate este plătit direct în Contul dumneavoastră Bancar sau al Companiei dumneavoastră de Depuneri şi Împrumut (aceasta este cunoscută sub numele de Plată Directă). Plata este efectuată în fiecare săptămână în avans.

Reguli

Ajutorul de Maternitate este plătit de către Ministerul pentru Probleme Sociale şi Familiale femeilor care au plătit un anumit număr de contribuţii PRSI în propriul lor dosar de asigurări şi a căror muncă este recunoscută până în prima zi a concediului lor de maternitate. Ultima zi de lucru se poate încadra în 16 săptămâni de la data anticipată a venirii pe lume a bebeluşului dumneavoastră.

Contribuţiile PRSI pot proveni din angajare sau activitate independentă – clase de PRSI care contează sunt A, E, H şi S (persoane care desfăşoară activităţi independente).

Dacă sunteţi angajată trebuie să aveţi:

  • Cel puţin 39 de săptămâni de PRSI plătit în perioada de 12 luni dinaintea primei zile din concediul dumneavoastră de maternitate; sau
  • Cel puţin 39 de săptămâni de PRSI plătit de la prima zi de lucru şi, în general, cel puţin 39 de săptămâni de PRSI plătit şi creditat în penultimul an financiar complet înainte de anul în care începe concediul dumneavoastră de maternitate. De exemplu, dacă intraţi în concediu de maternitate în 2007, anul fiscal relevant este 2005. Dacă un an fiscal după anul fiscal relevant s-a încheiat înainte de începerea concediului dumneavoastră de maternitate (în acest caz 2006), contribuţiile din acel an fiscal pot fi utilizate pentru a vă ajuta să vă calificaţi pentru ajutor de maternitate.
  • sau
  • Cel puţin 26 de săptămâni de PRSI plătit din anul fiscal relevant şi cel puţin 26 de săptămâni de PRSI plătit din anul fiscal anterior anului fiscal relevant. Această prevedere vi se aplică dumneavoastră în cazul în care concediul dumneavoastră de maternitate a început la sau după data de 23 martie 2001. Dacă nu v-aţi calificat pe baza condiţiilor de contribuţie până la 23 martie 2001, atunci aveţi dreptul să solicitaţi ajutor de maternitate pentru orice perioadă de concediu autorizat neexpirat după data 23 martie 2001.

Dacă desfăşuraţi activităţi independente trebuie să aveţi:

  • 52 de săptămâni de contribuţii PRSI plătite la Clasa S în anul fiscal relevant dinaintea anului în care aţi depus cererea
  • sau
  • 52 de săptămâni de contribuţii PRSI plătite la Clasa S în anul fiscal anterior anului fiscal relevant dinaintea anului în care aţi depus cererea
  • sau
  • 52 de săptămâni de contribuţii PRSI plătite la Clasa S în anul fiscal ulterior anului fiscal relevant (aplicabil începând din aprilie 2002)

Dacă acum desfăşuraţi activităţi independente, dar eraţi angajată fără asigurare înainte de a desfăşura activităţi independente, este posibil ca respectivele contribuţii PRSI (Clasa A, E şi H) plătite de către dumneavoastră în cadrul acelei slujbe să vă ajute să vă calificaţi pentru Ajutor de Maternitate, dacă nu îndepliniţi condiţiile de desfăşurare de activităţi independente stipulate mai sus.

Dacă beneficiaţi deja de o plată:

Jumătate din Ajutorul de Maternitate este plătibil dacă primiţi oricare din următoarele plăţi:

Asigurarea din angajare într-o altă ţară

Dacă aţi fost angajată anterior într-o ţară acoperită de Reglementările UE şi aţi plătit asigurare socială, este posibil ca fişa de asigurare din acea ţară să se adauge contribuţiilor dumneavoastră la PRSI-ul irlandez, cu condiţia să fi plătit cel puţin o contribuţie PRSI integrală de la revenirea în Irlanda.

Descalificarea de la ajutorul de maternitate

Veţi fi descalificată de la (sau vi se va interzice) primirea Ajutorului de Maternitate dacă, în timpul perioadei pentru care Ajutorul este plătibil, vă angajaţi în orice altă activitate sau muncă decât activităţile casnice din propria dumneavoastră locuinţă.

Dacă intenţionaţi să reveniţi la serviciu mai înainte decât aţi declarat în formularul de cerere, trebuie să informaţi secţia de Ajutor de Maternitate cu cel puţin 2 săptămâni înainte de noua 'dată de revenire la serviciu'.

Cheltuieli

Cum este calculată valoarea ajutorului de maternitate

Dacă sunteţi angajată, cota săptămânală din Ajutorul de Maternitate este calculată împărţind venitul dumneavoastră brut din anul fiscal relevant la numărul de săptămâni efectiv lucrate în acel an. Optzeci de procente (80%) din această valoare este plătibilă săptămânal, în baza unei plăţi minime şi a unui plăţi maxime. (Anul Fiscal Relevant este penultimul an fiscal complet înainte de anul în care începe concediul dumneavoastră de maternitate).

Dacă desfăşuraţi activităţi independente, cota dumneavoastră săptămânală din Ajutorul de Maternitate este calculată împărţind venitul dumneavoastră brut din anul fiscal relevant la 52 de săptămâni - 80% din această valoare este plătibilă săptămânal, în baza unei plăţi minime şi a unui plăţi maxime.

Sumele de plată de la data de 1 ianuarie 2007 sunt:

Plata minimă €207.80
Plata maximă €280

Cum depuneţi cererea

Descărcaţi şi completaţi formularul MB10 (pdf) cu şase săptămâni înainte de data la care intenţionaţi să intraţi în Concediu de Maternitate şi trimiteţi-l la Secţia de Ajutor de Maternitate din cadrul Ministerului pentru Probleme Sociale şi Familiale.

Dacă desfăşuraţi activităţi independente, trebuie să depuneţi cererea cu cel puţin 12 săptămâni înainte de data la care intenţionaţi să intraţi în Concediu de Maternitate. Acest formular este, de asemenea, disponibil prin poştă, la adresa specificată mai jos.

Unde depuneţi cererea

Maternity Benefit Section

Department of Social and Family Affairs
Social Welfare Services Office
St. Oliver Plunkett Road
Letterkenny
County:
Donegal
Tara: IRANDA
Tel:+353 1 704 3000
Local: 1890 690 690
SITE:http://www.welfare.ie
Email: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner