BOBOCUL SI PRIMA LUNA DIN VIATA DE SCOLAR Imprimare E-mail


Ne-am bucurat cu totii ca “incepem scoala”: si noi si el. A crescut si s-a obisnuit cu idea ca va face lectii, va avea prieteni noi, altii decat cei de la gradinita…
Prima zi de scoala este frumoasa: flori, zambete, agitatie, nici nu isi da seama cand vine si cand pleaca de la scoala. Are carti noi, asa cum nu a avut cat timp a fost la gradinita.
ImageIncepand din a doua zi de scoala, lucrurile incep sa se schimbe putin: din toata agitate primei zile, copilul ramane “singur” cu obligativitatea de a sta intr-o banca alaturi de un singur coleg, timp “indelungat”. La pauza, nimeni nu ii da jucarii si abia se poate dezmeticii bine si iar trebuie sa stea in banca, uneori cu mainile “la spate”. S-ar duce la toaleta, dar nu stie unde sa se duca si nici nu are curajul sa intrebe, pentru ca ii este rusine – sunt multi oameni necunoscuti acolo.  Chiar daca Doamna ii intreaba des si daca ii insoteste…tot este o probleme: la gradi aveau toalete micute, aici sunt ceva mai inalte!
Apoi, ca din senin, are de facut teme. Si la citire si la matematica si la desen. Multe si grele. Sau responsabilitatea este mare sin u o poate intelege si nici asuma. Si pentru teme sau pentru activitatea din clasa, primeste calificative. Nu-i vorba! Si la gradi primea…dar parca nu se treceau in caiet. Si parca mama si tata nu trebuiau sa semneze alaturea. Iar Doamna scrie pe pagina caietului cu rosu. Peste scrisul sau desenul lui. Si nu intelege de ce! A inceput sa isi cunosca colegii. Cu unii rade, cu altii nu. Unii il ajuta, pe unii il ajuta el. Dar altii…rad de el. Nu conteaza pentru ce anume: rad de el si nu impreuna cu el. Ajunge acasa si trebuie sa faca teme. Nu se mai poate juca atat cat ar fi vrut, sau cat o facea inainte. Are alt fel de program.

Ei! Daca vi se pare ca am descries primele zile de scoala apocaliptic…ganditi-va cum au fost pentru dumneavoastra! Cu sinceritate maxima! Nici nu este cazul sa recunoasteti cu voce tare! Si veti vedea, ca intr-o maniera mai accentuate sau mai putin accentuate, asa ati trait si dumneavoastra aceste primele zile de scoala. Dincolo de efervescenta momentului.
In prima luna de scoala, “bobocul” trece printr-un proces de adaptare. In fond, ce-i acela proces de adaptare? Este un proces de modificare a comportamentelor, care rezulta ca o corelare a personalitatii copilului in raport cu noul mediu in care isi desfasoara activitatea, in raport cu noul sau rol. De aceea, este bines a acordam o atentie deosebita acestui process, dar si rezultatelor sale. De ce?
Uneori, copilul poate depasi acest moment foarte usor: se adapteaza inca din primele zile programului de scoala, isi face temele, vorbeste cu placere despre colegii sai…Alte ori, desi da senzatia ca este perfect adaptat, copilul refuza constant sa se trezeasca dimineata. Sau refuza sa se alimenteze, devine irascibil, plange mult mai des si fara explicatii, apare enurezisul nocturn si diurn. Sau, duminica seara, desi toata ziua a lergat si a ras in hohote, face brusc febra mare, atestata de termometru, nu doar spune ca uii este rau!
Ca sa evitam toate acestea, este bine sa vorbim mult cu el. Trebuie sa ii dam sansa sa se exprime si sa isi exprime tensiunile. Atentie mare insa: nici una dintre temerile sale nu trebuie sa fie obiectul glumelor noastre! Sunt temerile sale si trebuie sa i le respectam! Vom incerca doar sa le rezolvam impreuna. Sa vedem cum putem sa le depasim. Daca simtim ca problemele sale ne depasesc, putem angrena si invatatoarea in rezolvarea acestor probleme, cu acordul copilului.
Acesta poate simti ca acum solicitarile in ceea ce-l priveste sunt atat de numeroase incat va considera ca tot ceea ce face este un esec.  Si va incerca in mod constient sau inconstient sa opuna rezistenta scolii, clasei, temelor, Doamnei, colegilor…De indata ce va asimila regulile si se va obisnui cu noul sau rol, copilul va depasi aceasta perioada: va stii cu siguranta ce se va intampla maine la scoala, ce ore au , ce teme trebuiesc facute. Va invata sa se simta bine ducandu-se la scoala.

Cristina Popescu
Taguri:  BobOcul prima sa luna la scoala pria clasa clasa intai
Comentarii (2)add
naspa : anda adam
acest lucru e nnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaassssssssss sssssssssssssppppppppppppppppppppppppppppppppppaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa smilies/smiley.gif smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif smilies/angry.gif smilies/sad.gif smilies/shocked.gif smilies/cool.gif smilies/undecided.gif smilies/kiss.gif smilies/cry.gif[url=[img=
]][img=
]

...
...... : val
draga cristina,

comentariile sunt profesioniste, mai ramane sa inveti cand trebuie sa pui mai multi sau mai putini "i" cand articulezi cuvintele in propozitie. smilies/wink.gif... se vede ca Doamna nu a insistat prea mult la capitolul gramatica smilies/grin.gif
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner