Calificari invatamant postscolar si superior in Irlanda Imprimare E-mail


ImageInformatii
In prezent, diverse organisme din Irlanda au dreptul sa acorde sau sa valideze calificarile din sectoarele de invatamânt postscolar si de studii superioare. Educatia si pregatirea postscolara reprezinta educatia si pregatirea care au loc intre invatamântul primar si studiile superioare. Educatia si pregatirea superioara in Irlanda este asigurata in principal de universitatile si Colegiile Tehnologice sau de organisme echivalente.

Sistemul prezent

    * Universitati: Universitatile de stat existente acorda propriile lor diplome si alte atestate.
    * Institute tehnologice: Institutul Tehnologic din Dublin acorda de asemenea propriile titluri. Celelalte institute tehnologice acorda diplome, atestate sau certificate care sunt validate fie de Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Superioare (Higher Education and Training Awards Council - HETAC) sau de Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Postscolare (Further Education and Training Awards Council - FETAC).
    * Alte colegii: Celelalte colegii de stat acorda in general atestate care sunt validate de HETAC sau FETAC.
    * Colegii private: Colegiile private acorda atestate, unele dintre ele fiind validate de universitati straine si altele de HETAC sau FETAC. Unele atestate nu sunt validate de un organism extern.

Noul sistem de recunoastere al calificarilor de studii superioare prevazut in Legea calificarilor (Educatie si Pregatire) din 1999 este acum implementat. Trei organisme noi au fost infiintate in 2001. Acestea sunt:

    * Autoritatea de Calificari Nationale din Irlanda (National Qualifications Authority of Ireland -NQAI)
    * Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Postscolare (Further Education and Training Awards Council - FETAC) si
    * Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Superioare (Higher Education and Training Awards Council - HETAC)

Autoritatea de Calificari Nationale din Irlanda  

Obiectivele principale ale Autoritatii de Calificari Nationale din Irlanda (NQAI) sunt:

    * realizarea si mentinerea unui cadru pentru dezvoltarea, recunoasterea si acordarea de calificari in baza unor standarde de cunostinte, abilitati sau competente care trebuie stapânite de elevi/studenti, indiferent de locul unde au fost dobândite
    * realizarea si promovarea mentinerii si imbunatatirii standardului de atestate acordate de Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Postscolare, Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Superioare si de institutul Tehnologic din Dublin
    * promovarea si facilitarea accesului, transferului si progresului prin sistemul de asigurare de educatie si pregatire

NQAI este, printre altele, responsabil pentru realizarea si mentinerea Cadrului National de Calificari, stabilirea procedurilor pentru consilii si a procedurilor ce trebuie implementate de institutiile de educatie in ceea ce priveste accesul, transferul si progresul. Este de asemenea centrul irlandez pentru recunoasterea calificarilor straine, cunoscut drept Recunoasterea Calificarilor - Irlanda care a realizat Baza de date de Calificari Internationale.

Consiliile de recunoastere

Cele doua organisme de recunoastere - Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Postscolare si Consiliul de Recunoastere a Educatiei si Pregatirii Superioare si Consiliul de recunoastere a Pregatirii – sunt in mare parte similare cu fostul Consiliu National de Recunoastere a Pregatirii Profesionale (National Council for Vocational Awards -NCVA) si respectiv Consiliu National de Recunoastere a Educatiei (NCEA), dar cu atributii mai numeroase. (NCEA, NCVA si Teastas nu mai exista.)

Aceste organisme sunt organismele de certificare pentru intregul sistem educational si de pregatire din stat in afara de educatia primara si post-primara si cea din universitati si Institutul Tehnologic din Dublin.

Ambele consilii de recunoastere vor lucra in cadrul NQAI. Functiile principale ale consiliului vor fi:

    * stabilirea politicilor si criteriilor pentru acordarea atestatelor si
    * validarea programelor de educatie si pregatire postscolara sau superioara si
    * stabilirea de standarde de cunostinte, aptitudini sau competente care trebuie dobândite de elevi/studenti inainte de acordarea unui atestat.

Modul de abordare general consta in faptul ca fiecare consiliu va valida programele furnizorilor de educatie si pregatire postscolara sau superioara in baza stabilirii anumitor conditii. Una din aceste conditii consta in faptul ca in cazul in care un program a fost validat, furnizorul trebuie sa implementeze procedurile de acces, transfer si progres care vor fi stabilite de autoritatea de calificari. Se vor realiza de asemenea mecanisme pentru a asigura calitatea programelor. Programele netraditionale pot fi validate daca respecta standardele solicitate.

In Legea Calificarilor (Educatie si Pregatire) din 1999 exista o prevedere care permite delegarea autoritatii de la HETAC catre institutele tehnologice in vederea acordarii recunoasterii educatiei si pregatirii superioare. Institutele pot solicita o astfel de delegare, iar unele dintre ele au facut deja demersuri in acest sens. Asta inseamna ca daca obtin o astfel de delegare vor avea acelasi statut pe care il are DIT in prezent.

Exista o facilitate similara in cadrul FETAC. Acest consiliu poate delega autoritate de recunoastere a educatiei si pregatirii postscolar catre FÁS, CERT or Teagasc daca acestea din urma solicita acest lucru.

Elevi

Legea Calificarii (Educatie si Pregatire) din 1999 nu face deosebirea intre educatie si pregatire si nici intre elevii/studentii la zi si cei care sunt angajati si beneficiaza de pregatire. „Elevi” este termenul utilizat in Lege pentru toti studentii/elevii si angajatii care participa la educatie si pregatire sau care doresc sa participe la educatie si pregatire.

Transfer si progres

Toti furnizorii de educatie si pregatire trebuie sa informeze elevii/studentii cu privire la posibilitatile de transfer si progres care le sunt disponibile in cazul in care incep un anumit curs. Posibilitatile de transfer si progres vor fi simplificate si coordonate astfel incât elevilor/studentilor sa le fie mai usor sa profite de diversele lor niveluri de calificare.

Validarea studiului individual

Elevii/studentii care invata individual se pot de asemenea adresa consiliilor de recunoastere in mod direct pentru a solicita certificarea sau recunoasterea cunostintelor, aptitudinilor sau competentelor dobândite. Consiliile de recunoastere vor decide cum pot fi evaluate aceste cunostinte si experiente anterioare, putând solicita ajutor si consiliere din partea furnizorilor de educatie si pregatire in vederea realizarii evaluarii.

Protectie pentru elevi

Exista prevederi speciale in ceea ce priveste protectia elevilor sau studentilor in cazul in care un furnizor ofera programe educationale si de pregatire cu scop comercial si in vederea realizarii unui profit. Aceste programe nu vor fi recunoscute de catre consiliile de recunoastere decât in cazul in care exista prevederi care asigura ca furnizorul poate oferi un loc alternativ intr-o alta institutie, sau are un fond de rezerva sau este asigurat in mod corespunzator.
Unde depuneti cererea

National Qualifications Authority of Ireland
5th Floor Jervis House
Jervis Street
Dublin 1
Tara:
IRELAND
Tel:+353 (0)1 887 1500
Fax:+353 (0)1 887 1595
Site:http://www.nqai.ie/
Email: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Further Education and Training Awards Council
East Point Plaza
East Point Business Park
Dublin 3
Tara:
IRELAND
Tel:+353 (0)1 8659500
Fax:+353 (0)1 8650067
Site:http://www.fetac.ie
Email: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Higher Education and Training Awards Council (HETAC)
26-27 Denzille Lane
Dublin 2
County: Dublin
Tarareland
Tel:+353 (0)1 6314567
Fax:+353 (0)1 6314577
Site: http://www.hetac.ie
Email: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner