Cand parintii sunt in conflict si copilul e la mijloc Imprimare E-mail


Autor: Andreea Biji, psiholog al organizaţiei Salvaţi Copiii
 Motto : « De unde sunt eu ? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o ţară ! Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii (dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte). » Antoine de Saint-Exupéry
ImageDeşi ei înşişi au fost copii la un moment dat, mulţi dintre adulţi par că au uitat cât de lipsiţi de putere sunt copiii, dar cât de reale şi puternice sunt sentimentele unui copil. Din poziţia de adult, suntem deseori tentaţi să presupunem că oamenii mici au sentimente mici, pe măsură, iar acest lucru este, în mod cert, eronat.

Adeseori, părinţii nu înteleg cât de mult îi afectează pe copii tensiunile din relaţia lor sau cele create de alte crize prin care trece familia. Din nou, presupunem că oamenii mici nu sunt afectaţi de evenimentele emoţionale din familie în aceeaşi măsură ca adulţii. Nimic mai departe de adevăr.

Ce se întâmplă cu un copil aflat în mijlocul unui conflict al părinţilor?
Pentru  a face faţă unei situaţii conflictuale, unii copiii învaţă să îşi mascheze sentimentele. În unele cazuri, pentru a evita dezaprobarea părinţilor, ei iau, pe rând, partea fiecăruia dintre ei în prezenţa celuilalt. Atunci când este cu mama, de exemplu, copilul îşi poate pune tatăl într-o lumină negativă pentru a câştiga aprobarea mamei şi pentru a scădea tensiunea în relaţie cu ea. Acest lucru se întâmplă apoi şi în prezenţa tatălui, de această dată cu referire la mamă. Aceasta strategie, din păcate, intensifică tensiunea dintre părinţi, ei se simţindu-se şi mai justificaţi să fie în poziţia de conflict cu această nouă “muniţie” furnizată de către copil.

Ceea ce le lipseşte multor copii în familie este “vocea”. Ei nu ştiu întotdeauna cum să îşi exprime sentimentele sau nevoile, şi, de aceea, de multe ori, le exprimă inadecvat. Deşi acest tip de exprimare nu este cel mai eficient mod de a comunica, nefiind, de multe ori, înţeles de către adulţi, părinţii nu trebuie să uite că orice manifestare a copilului, fie ea “bună” sau “rea” reprezintă o încercare de comunicare.

Consecinţele suferinţelor resimţite de copil în timpul conflictelor dintre părinţi pot lua forma dificultăţilor şcolare, anxietăţii, depresiei, agresivităţii, victimizării sau acuzelor fizice - dureri de cap sau de stomac.


Ce se întâmplă cu părinţii?
Datorită neînţelegerilor existente între părinţi, aceştia ajung să se învinovăţească reciproc de manifestările copilului. Obstacolul care împiedică ieşirea din conflict este faptul că fiecare părinte îşi menţine, faţă de celălalt, o poziţie de apărare faţă de orice insinuare legată de contribuţia comportamentului lui la manifestările copilului.

Oricare ar fi motivele unui conflict, ale unei separări sau unui divorţ, dincolo de propriile trăiri, părinţii trebuie să înţeleagă responsabilitatea lor de a minimiza impactul asupra copiilor si de a face ca această schimbare majoră din viaţa copilului să fie cât mai uşor de depăşit.

Care este secretul pentru ca bătălia să fie încheiată?
Este suficient ca unul dintre părinţi să renunţe la această poziţie conflictuală.

Ce mesaje este important să primească copilul de la părinţi în astfel de situaţii?

“În calitate de părinţi ai tăi, ne respectăm reciproc” – copiii se simt bine atunci când părinţii lor implicaţi într-un conflict sau chiar divorţ se tratează reciproc cu respect, într-un mod civilizat.  

“Obiceiurile tale rămân aceleaşi”– copiii se simt în siguranţă atunci când există o rutină : mersul la culcare la aceeaşi oră, de exemplu, indiferent în casa căruia dintre părinţi se află.

„Ambii rămânem părinţii tăi şi ne comportăm ca atare: te protejăm, te sprijinim, te iubim şi vom rămâne în viaţa ta” – copiii se dezvoltă armonios în cadrul unei relaţii de siguranţă construită de ambii părinţi.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner