Cateva cuvinte despre copilul de varsta scolara Imprimare E-mail


Este contagioasa bucuria copilului care merge la scoala dupa vacanta de vara.
Parintii sunt foarte importanti, dar nu se pot subtitui colegilor la care copilul se raporteaza  pentru a-si sustine imaginea de sine.
ImageAre nevoie sa vorbeasca despre experientele lui, nu numai despre teme si calificative. Cand se simte depasit de situatie tinde sa se retraga si pot aparea semne de oboseala. Ar vrea sa se culce indata ce s-a intors de la scoala.
Dar nu intotdeuna oboseala este tradata de nevoia de a se odihni. Paloare, hiperactivitatea, cearcanele, somnul trebuie sa ne atraga atentia ca ar putea fi vorba despre suprasolicitarea copilului. Neobisnuit sa se trezeasca foarte devreme, mese fugare la ora 7, efortul fizic de a-si duce ghiozdanul, obligatia de a lua o scurta pauza dupa 45 - 50 de minute pot sa determine oboseala copilului din primele saptamani de scoala. Ar dori sa le vorbeasca parintilor, dar ei par interesati mai mult de performantele copilului si il fac sa se simta neinteles, neajutorat. Este bine sa il ascultam pe copil ca pe un bun prieten. Sa-l incurajam daca este descumpanit, sa-l temperam daca este nervozat. Nevoia lui de detensie ne obliga sa-i acordam cel putin 45 de minute pentru a se descarca de emotiile traite la scoala.
Ar fi bine ca dupa masa, sa-i pregatim camera pentru studiu. Sa o aerisim, iar copilul sa se aseze la masa de lucru, moment in care ar trebui ajutat sa invete sa-si dozeze eforturile. Primele 20 de minute ar fi bine sa fie rezervate temei care-i place. Dupa finalizarea acestei teme sunt necesare 10 minute de pauza, timp in care este bine sa fie aerisita din nou camera si apoi sa se treaca la tema dificila, si apoi sa urmeze o alta pauza dupa alte 20 de minute. Sa nu uitam ca el participa la un program obositor in prima parte a zile si trebuie sa se pregateasca pentru a doua zi in cea de-a doua parte a zilei.
Primul an de scoala inseamna o schimbare majora de optica si de atitudine. Pana la scoala avem activitati dimineata si odihna, recreere sau activitati optionale dupa pranz. La scoala programul lui este mai incarcat si nu are totdeauna suficiente resurse fizice si emotionale. Cand simtim ca este in impas, in primul rand este important sa-l asiguram ca il intelegem, dar nu trebuie sa-i preluam sarcina scoalara. Preluandu-i sarcina i-am intari convingerea ca nu poate face fata si ca se afla in fata unui obstacol pe care nu-l poate depasi.Trebuie sa avem incredere ca va trece cu bine peste aceasta provocare si sa impartasim alaturi de el bucuria reusitei, a dovezii ca este apt pentru viata si ca suntem mandri.
Acum copilul nostru este elev cu drepturi si indatoriri specifice. Nici o zi nu trebuie sa se incheie fara a primi un feedback pozitiv din partea parintiilor. Copilul poate azi mai mult decat ieri iar maine va incepe o noua zi. Daca este obosit se va opri putin pentru a-si lua avant pentru un nou start. Daca vom forta nota copilul poate sa oboseasca si pot aparea semnele suferintei psihice cu toate consecintele de rigoare.

Autor: Psiholog Georgeta Radulescu


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner