Ce mai citesc elevii? Imprimare E-mail


Cu toate ca mai sunt si copii si tineri care prefera sa citeasca, o mare parte dintre acestia isi iau informatia mult mai usor de pe Internet, cistigind in acest fel timp
Tinerii de astazi se dovedesc a fi victimele modei nu numai cand vine vorba de haine, papuci sau tunsori. si in alegerea cartilor acestia tin cont de ce e „cool“. Profesorii de specialitate sustin ca „daca o carte nu e trendy, elevul nu ti-o citeste“. Daca in urma cu 10 ani era „cool“ ca licean sa ti se vada o carte de Emil Cioran iesind discret din ghiozdan, acum e la moda Paulo Coelho. si nu cu Alchimistul, ci Diavolul si domnisoara Prym, Al cincilea munte sau Manualul razboinicului luminii, cu care se lauda chiar Gigi Becali pe posturile de televiziune ca ar fi citit-o.
Citeva minute de citit pe zi

Cu toate ca mai sint si copii si tineri care prefera sa citeasca, o mare parte dintre acestia isi iau informatia mult mai usor de pe Internet, cistigind in acest fel timp. Conform unui studiu facut de organizatia „Salvati copiii“, timpul dedicat efectuarii temelor sau lecturii este mai redus decit cel petrecut cu prietenii sau in fata televizorului. Pentru lectura sint alocate, in medie, 68 de minute zilnic, 20% dintre respondenti declarind ca nu citesc nici macar citeva minute. Alti 22% au sustinut ca citesc timp de 30 de minute zilnic. Lectiile ocupa doua ore si 17 minute din programul unei zile obisnuite, cu variatii foarte mari de la un elev la altul. Peste 10% au afirmat ca aloca mai putin de 30 de minute pentru asa ceva, 20% isi rezerva o ora si aproximativ 50% din respondenti, peste doua ore.

Fenomenul Harry Potter


Cartile lui Paulo Coelho sint vindute in milioane de exemplare in peste 15 tari si traduse in 56 de limbi, ceea ce explica popularitatea acestuia. De aceeasi popularitate in rindul actualilor elevi se bucura si cartea lui Dan Brown, Codul lui DaVinci. si romanul lui Arthur Golden, Memoriile unei gheise, ecranizat anul trecut, este unul dintre preferatele tinerilor. Profesorii spun ca ei nu ar fi recomandat astfel de lecturi, care sint doar populare, insa e bine ca le citesc si pe acestea. Printre elevi se afla la mare cautare cartile SF. Trilogia Stapinul inelelor este foarte citita de tineri, spun dascalii, mai ales de cind volumele au fost si ecranizate. Dintre autorii români clasici, care se studiaza si pentru examenul de bacalaureat, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu si Marin Preda sint singurii care se mai bucura de popularitate printre liceeni. Restul e doar lectura obligatorie si neinteresanta. Elevii de gimnaziu au alte preferinte. Dascalii spun ca volumele lui Jules Verne sint demult depasite. Acum este secolul lui Harry Potter, ale carui aventuri se intind pe sapte volume semnate J. K. Rowling. Harry Potter este in fapt un fenomen, care i-a prins chiar si pe adulti. Cronicile din Narnia, de C. S. Lewis se afla de asemenea printre lecturile favorite ale elevilor de gimnaziu.

Cum pot redescoperi copiii placerea lecturii


„Padurea spinzuratilor“, de Liviu Rebreanu, 15 lei. „Cel mai iubit dintre paminteni“, de Marin Preda, 43 de lei. „Crima si pedeapsa“, de Dostoievski, 31 de lei.
Total: aproape o suta de lei. Tot atit costa o pereche de blugi trendy sau doua tricouri de firma. Ce ar alege un adolescent intre cele doua variante? „Blugii sau tricourile, fireste!“, ar raspunde cu siguranta orice elev. si asta pentru ca o carte nu te imbraca cool si nu atrage priviri admirative pe strada. Cartile de pe rafturile librariilor au de mai bine de un deceniu inamici puternici. Consumatorii de timp, televizorul si calculatorul, precum si pretul ridicat al cartilor sint doar citeva dintre cauzele care ii fac pe tineri sa-si piarda din ce in ce mai mult interesul pentru lectura. Dascalii din scoli se vad nevoiti sa contraatace si sa foloseasca trucuri pentru a le reinvia elevilor gustul pentru citit.

Patru metode esentiale pentru atragerea copiilor spre carti

1. Ai vazut filmul? Vezi si cartea. Profesorii de literatura simt cel mai bine la orele lor dezinteresul elevilor pentru lectura, conturat acum aproape 10 ani si devenit deja un fenomen. Dascalii spun ca se poate vorbi si de elevi recuperabili, care pot prinde gustul pentru lectura. Cum? Ancorata bine in realitate, generatia actuala de liceeni se va lasa greu convinsa sa citeasca „Padurea spinzuratilor“ sau „Ion“ dupa ce au vazut ecranizarea la televizor si cunosc deja povestea cartilor. Profesorii spun insa ca provocarea la lectura nu e imposibila, depinde doar abilitatea de a o face atractiva. Unii dintre profesori au recurs la trucuri. Vad ecranizarea impreuna cu elevii, citesc cartea si apoi comenteaza, sesizind diferentele dintre carte si film. Iar elevii par atrasi de acest gen de exercitiu. Cel care nu a citit cartea si s-a multumit doar cu filmul poate fi repede prins atunci cind i se cer detalii. Daca povesteste doar detalii din film, e clar ca n-a citit cartea.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner