Ciclul de viata al familiei Imprimare E-mail


Imi aduc aminte de vorbele unui cunoscut care imi spunea ca „ in viata alegem sau suntem alesi mereu cu aceeasi uimire”,  lucru ce m-a dus cu gandul la copilarie si discutiile cu cea mai buna prietena, la vastele noastre proiectii asupra viitorului, legate in mai mica masura de scoala, facultate sau cariera si mai mult de rochia alba de mireasa, de infatisarea mirelui, de sarcina si momentul in care vom fi noi insene mame.
ImageIn adolescenta, odata cu prima dragoste, am observat ca suntem alesi – de un anumit baiat pentru a fi curtate, de anumite fete pentru a avea subiecte comune de discutie, de un anumit grup pentru a asculta acelasi gen muzica, in acelasi mod in care noi ne facem propriile alegeri. Sigur, la acea vreme, mai cu seama datorita varstei, aceste intamplari erau traite ca evenimente cu totul deosebite, intense si rareori consideram ca putem beneficia de intelegerea parintilor sau bunicilor asa cum ne-am fi dorit-o noi .

Cresteam si lucrurile deveneau din ce in ce mai complexe. Pe langa aceste trairi, mai era scoala, o mama care urma sa isi schimbe serviciul, un tata preocupat de stabilitatea financiara a familiei, o bunica bolnava care avea nevoie de ajutor din partea acestora.

De unde poate aparea cearta si problemele intr-un asemenea caz? Unii ar spune ca din cauza copilului neascultator si adolescent, altii din cauza banilor, altii din cauza efortului de a o ajuta pe bunica bolnava.In realitate familia este una. Copilul nu este adolescent separat de mama, tata si bunicii lui. Mama nu isi va schimba serviciul din cauza copilului si toate acestea nu ii obliga sa nu o ajute pe bunica, insa toti pot trece printr-un  moment de criza familiala, determinat de toti acesti factori si slaba adaptare la situaţie şi gestionare a conflictului.
Familiile se dezvolta precum individul, traversand aumite etape previzibile, trebuind sa raspunda anumitor cerinte si asteptari ale mediului social. Fiecare familie se misca de-a lungul timpului, trecand printr-o serie de schimbari în etape diferite , dintre care unele sunt predictibile.

Prima schimbare predictibila are loc atunci cand doua persoane hotarasc sa formeze o familie aceasta fiind si prima faza a ciclului de viata al familiei. Pentru a realiza aceasta, una dintre primele măsuri pentru cuplurile recent căsătorite este aceea de a-i exclude pe părinţii lor din prim-planul familiei lor recent constituite. Generaţia în vârstă va fi inclusă în viaţa tinerei familii doar în limite rezonabile.

În cea de a doua şi a treia etapă- naşterea şi creşterea copiilor, noile sarcini la care familia trebuie să se adapteze sunt cele legate de schimbarea de la viaţa de cuplu căsătorit la familie cu copii mici, în care părinţii trebuie să îşi asume responsabilitatea grea de a-şi creşte copiii, dar şi de a încerca să îşi menţină propria lor relaţie.

Deseori dificultatile prin care trec familiile vin din neindeplinirea sarcinilor specifice fiecarei etape ale ciclului de familie. Atunci când o familie cu copii mici ajunge într-un moment de criză, este posibil ca acest lucru să aibă loc, de exemplu, pentru că tatăl este interesat doar de asigurarea banilor pentru susţinerea familiei, iar mama doar de creşterea copilului, fără a-şi negocia sarcini comune de creştere a copilului cât şi de susţinere a relaţiei lor de cuplu. Cand o familie negociaza rezolvarea acestor sarcini, atunci rolurile din familie si structura se schimba cu succes. Cand familia nu se poate adapta la aceste schimbari, apar stresul si diferite simptome – depresie, anxietate, izolare, durere etc.

În familiile cu adolescenţi,  prima sarcina prin care trece familia este aceea de a se pregăti pentru o schimbare a relaţiilor dintre generaţii, deoarece copii nu mai depind ca înainte de părinţi, iar în faza de mijloc a ciclului vieţii de familie, schimbarea cheie pentru familie este aceea de a echilibra priorităţile din exterior (carieră şi succes profesional) cu cele din interiorul familiei (creşterea copiilor, romantism şi împlinire personală).
Urmează apoi etapa în care copiii pleacă din casa părinţilor şi pensionarea părinţilor.
Aceste schimbări reprezintă surse majore de stres pentru familii, deoarece ele presupun atât efortul familiei de a face faţă unor sarcini specifice, predictibile, dar şi neprevăzute, fapt ce poate cauza disfuncţionalităţi la nivelul relaţiilor dintre membrii unei familii.

Trebuie să ne gândim că majoritatea familiilor se confruntă cu circumstanţe stresante  (boala sau chiar moartea cuiva drag din familie, şomaj, accidente etc), care modifică modul în care membrii unei familii interacţionează şi necesită reorganizarea familiei, punând-o la o mare încercare adaptativă.

Unele familii se pot întoarce la o funcţionare sănătoasă după ce criza a trecut, în alte familii problemele tind să devină cronice şi, în acest cadru, copiilor nu le mai sunt satisfăcute în mod optim nevoile. Modelele comportamentale negative ale părinţilor tind să devină dominante în vieţile copiilor lor.

Când probleme ca: alcoolismul părinţilor, boli psihice, abuzul asupra copiilor sau un control excesiv al părinţilor asupra copiilor interferează cu funcţionarea familiei, efectele asupra copiilor pot fi sesizate chiar şi după perioade mari de timp, după ce copiii au crescut şi au părăsit familia lor cu probleme.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, rolurile pe care ni le asumăm în familiile noastre, odată deveniţi adulţi, nu sunt conştiente. Ele se desfăşoară conform unui model învăţat şi asumat în relaţiile cu părinţii şi bunicii noştri. Ceea ce devine conştient este însă inconfortul unei situaţii de criză, atunci când aceste roluri nu pot rezolva anumite evenimente pe care, în viaţa noastră, inevitabil va trebui să le depăşim.
In copilărie putem fi aleşi pentru a juca anumite roluri, însă, odata deveniţi adulţi, putem alege ce roluri ne sunt mai confortabile, acceptând să fim flexibili în adaptarea la acestea.

Copilul si familia in istoria lor de viata
de Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii


 Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner