COPII ORDONATI Imprimare E-mail


ImageCamera ei arata ca si cum ar fi o suta de copii acolo, nu unul. Ce-i mai grav, este faptul ca oricat de mult as vrea sa inceapa sa fie ordonata, nu pot sa o implic, caci imi spune ca este mica si nu poate face patul!” O mamica ingrijorata ca fetita ei de 5 ani nu este ordonata. Daca ne asteptam ca un copil de 5 ani sa fie ordonat, ne supunem unei frustari.
Fetita sau baiat, copilul de 5 ani trece de la un moment de experimentare la altul si “nu are timp” sa respecte cu strictete asteptarile noastre. Este in permanenta stare de acumulare si orice noua acumulare il face se simta in stare de dezechilibru interior. Uneori, acest dezechilibru interior se rasfrange asupra mediului exterior pe care il “stapaneste” copilul: camera sa.
 
Ce facem? In primul rand sa ne ajustam asteptarile de la acesta, tinand cu fermitatea la regulile pe care le negociem si stabilim impreuna cu copilul. Trebuie sa ne asiguram ce intelege copilul nostru prin ordine si mentinerea ordinii si prin asumarea unor responsabilitati. Daca ii impunem sa faca ordine, s-ar putea sa nu obtinem decat incrancenare din partea sa: fie ca se alinta si spune ca “este prea mic”, fie ca incepe sa tipe, sa planga, sa se simta nedreptatit. De obicei, copilul vede in asumarea unei  responsabilitati impuse o corvoada. Este util sa ii facem sa participle cu placere mentinerea ordinii in toata casa. Ii putem atrage atunci cand facem ordine in casa, dandu-le mici responsabilitati: “Tine-mi tu farasul! Asa! Acum te rog sa duci tu farasul la gunoi!” Vor simti ca ne fac noua o “favoare” si se vor implica cu placere. Daca atmosefera este relaxanta si glumim, radem cand facem ordine, copilul va inregistra ca este o activitate placuta. Ascultati putina muzica, dansati cu matura sau pamatuful de praf. In nici un caz nu trebuie sa ne vada pe noi lipsiti de chef, obositi…Apoi, cand toata casa este curata, permiteti-va o explozie de bucurie si, de ce nu?, rasplatiti-va: o inghetata, un film dragut… Copilul trebuie sa va simta parteneri si nu evaluatori: atunci cand isi face ordine in camera, atat cat a putut, trebuie laudat! Chiar si atunci cand isi face ordine in camera, trebuie ajutat, caci sunt lucruri pe care nu le poate face in mod real sau sunt lucruri pentru care a primit interdictii peste interdictii de micut: sa atinga..bibelourile de exemplu. Deci, nu va asteptati sa stearga praful sub boibelouri, caci nu o va face caci este speriat ca le va sparge si va veti supara pe el mai mult decat daca nu face curat. In tot cazul, in situatia in care dupa ce ati negociat cu el si a ramas stabilit ca hainele si jucariile nu stau aruncate peste tot in camera si ca el este cel care le aranjeaza, indiferent de ce se intampla NU le aranjati in locul lui! In nici un caz! Doar ii reamintiti care a fost pactul si atat. In cazul in care persista in acest tip de comportament, renegociati: daca nu faci curat la tine in camera, nu te vei mai uita la TV, nu te vei juca la calculator…Dar nu il “pedepsiti” inainte de a-l anunta ce se va intampla daca nu respecta regula. Am uitat sa spun ceva: este bine sa ne aducem aminte ca fiecare “este ordonat in dezordinea sa”. Asa ca, atata timp cat regulile generale sunt respectate, trebuie sa acceptati modul in care copilul alege sa fie ordonat, modul in care acesta isi aseaza jucariile sau hainele. Nimanui nu-i place sa-i fie aranjate lucrurile personale in alt mod decat cel pe care si-l defineste ca fiind important! Si daca va simti mana altcuiva in urma sa…ce sens ar mai avea sa depuna vreun efort sa faca ordine? Cristina Popescu – educator puericultorTaguri:  Copii educatie rolul ordinii in educatie si dezvoltare
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner