Copiii romani ar putea invata limba, cultura si civilizatia romana in scoli din Spania Imprimare E-mail


ImageMinistrul Educatei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, doreste ca de anul viitor copiii romani care studiaza in scolile publice din Spania sa beneficieze de cursuri de limba, civilizatie si cultura romana.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, Agentiei ROMPRES, Cristian Adomnitei a stabilit, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Londra, cu ministrul Educatiei si stiintei din Spania, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, solutiile pentru implementarea acestui proiect. Cei doi demnitari au convenit ca in perioada imediat urmatoare, ministrul roman sa se intalneasca cu ministrii educatiei din toate regiunile autonome ale Spaniei, pentru incheierea unui acord bilateral cu fiecare in parte.
"Vreau ca macar de anul viitor, daca nu se poate anul acesta, copiii cetatenilor romani, cei mai multi aflati la munca in Spania, sa poata beneficia de educatie in limba romana. Concret, ma refer la cursuri optionale de limba, cultura si civilizatie romana. Este datoria noastra sa facem acest lucru realizabil cat mai repede cu putinta", a declarat Cristian Adomnitei.
MECT a realizat deja un proiect de programa scolara pentru cursurile optionale in limba romana, care include doua ore pe saptamana pentru elevii claselor I-XII. Proiectul va fi prezentat de catre ministrul roman tuturor ministerelor educatiei din regiunile spaniole. Dupa finalizarea negocierilor, cele doua parti vor elabora manualele scolare necesare activitatii didactice.
Educatia in limba materna a copiilor cu alta cetatenie decat cea a tarii in care locuiesc este reglementata prin Directiva UE privind scolarizarea copiilor lucratorilor migranti. Potrivit acesteia, statul membru gazda este obligat sa asigure copiilor in cauza si continuarea studiului limbii materne cu profesori asigurati de statul membru de origine si perfectionarea cadrelor didactice implicate. 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner