Copiii straini la scoala in Italia Imprimare E-mail


ImageCopii cetatenilor straini au dreptul, dar in acelasi timp si obligatia de a frecventa cursurile invatamantului obligatoriu pana la implinirea varstei de 14 ani, inclusiv.
Conform pachetului de legi privitoare la imigratie si a normelor de aplicare a acetor legi, copii cetatenilor strainilor, ca dealtfel si copii italienilor, trebuie sa frecventeze cursurile invatamantului obligatoriu, neexistand disicriminari in acest sens. in functie de varsta copilului, se poate opta pentru forma de invatamant potrivita: cresa (asilo nido), gradinita (scuola materna) sau scoala primara sau gimnaziala (scuola elementare e media)

Inscrierea la cresa
La cresa (asilo nido) pot fi inscrisi copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani, iar copii care implinesc varsta de 3 ani pana pe 28 februarie a anului urmator, pot fi inscrisi deja la gradinita.
Lista cu locurile disponibile este publicata de regula pana la sfarsitul lunii aprilie, dar acesta poate varia in functie de zona. Legea prevede, ca ultim termen pentru publicarea listelor, data de 20 mai.
Cererea de inscriere trebuie prezentata la Biroul Crese (Ufficio Asili Nido) din localitatea in care are sediul cresa aleasa, impreuna cu o declaratie pe propria raspundere (autocertificazione) in care sa se regaseasca datele personale ale copilului si ale familiei.
O atentie deosebita trebuie acordata declaratiei de venit, care poate fi facuta tot prin intermediul unei declaratii pe propria raspundere (in acest caz se numeste dichiarazione ISEE). Aceasta declaratie nu este obligatorie, dar in cazul in care nu o depuneti, pierdeti eventualele reduceri de care ati putea beneficia la plata taxei de inscriere.
Pentru copiii care din motive religioase sau din alte motive au nevoie un regim alimentar diferit, parintii pot cere conducerii cresei respectarea respectivului regim.

Inscrierea la gradinita
La gradinita (scuola materna) pot fi inscrisi copii cu varste cuprinse intre 2 ani si jumatate si 6 ani. in acest caz, cererile de inscriere de depun la secretariatul gradinitei alese, iar modelul cererii il gasiti la Biroul de Relatii cu Publicul (Ufficio Relazione con Pubblico) din respectiva institutie. Cererea va fi insotita de toate documentele menite sa demonstreze situatii particulare, dar este admisa si declaratia pe propria raspundere.

Inscrierea in invatamantul primar si gimnazial
La scoala primara (scuola elementare) pot fi inscrisi copii care depasesc varsta de 5 ani si jumatate.
Colegiul profesorilor din respectiva scoala va hotari, in baza varstei si formelor de invatamant urmate, in ce an de studiu va fi inscris copilul. De mentionat ca inscrierea copiilor fara permis de sedere este permisa, dar se face cu "rezerva". Aceasta "rezerva" nu poate afecta cu nimic obtinerea titului de studiu corespondent respectivei forme de invatamant. inscrierea cu "rezerva" (iscritto con riserva) este prevazuta de lege in ideea ca in viitor copilul va obtine un permis de sedere. in momentul obtinerii permisului, parintii vor trebui sa merga la secretariatul scolii pentru inscrierea "oficiala", aceasta inscriere dand posibilitatea ca titlul de studiu obtinut la terminarea respectivei forme de invatamant, sa contina datele din permisul de sedere.
Procedura de inscriere este similara cu cea prevazuta de lege pentru copii italieni, iar cererea de inscriere poate fi facuta in orice moment al anului scolar. Pentru copii care au implinit deja varsta de 15 ani, inscrierea la scoala este conditionata de posesia permisului de sedere.
Pe de alta parte, inscrierea la scoala sau urmarea cursurilor unei scoli nu reprezinta un motiv valabil pentru obtinerea permisului de sedere. Pentru copii rezidenti in afara Italiei se poate cere la reprezentanta diplomatica italiana viza de studiu in baza careia se va obtine permisul de sedere pentru studiu.
Pentru inscriere, parintele va prezenta la secretariul scolii alese propriul act de identitate precum si un act de identitate cu fotografie al copilului, impreuna cu certificatul de vaccinari.

Vaccinarea obligatorie
La fel ca italienii, strainii au obligatia de a se supune vaccinarii pentru evitarea unor boli grave. De exemplu, pentru nou-nascuti sunt prevazute o serie de vaccinari cu termen fix, incepand de la varsta de 3 luni pana la varsta de 6 ani. Familiile nou-nascutilor incrisi la SSN (Servizio Sanitario Nazionale) vor primi acasa o brosura cu informatii complete legate de vacinare. in celelalte cazuri, acesta brosura sau informatii privitoare la vaccinarea obligatorie pot fi obtinute de la Cabinetul de Consultanta Familiala (consultorio familiare) zonal.

Scolile cu orar prelungit
in anumite scoli exista posibilitatea lasarii copiilor chiar si dupa terminarea orelor de curs, in general pana in jurul orelor 17.30. in acest timp, copii au posibilitatea de a-si face temele sau de a desfasura activitati recreative. Pentru a beneficia de programul prelungit (il doposcuola) se va face o cerere la secretariatul scolii in momentul inscrierii.

Taberele scolare
in perioada vacantelor, parintii au posibilitatea de a trimite copii in taberele scolare (le colonie estive) organizate de primariile respectivelor localitati si care nu sunt in mod obligatoriu situate in perimetrul zonei de competenta.
Pentru inscrierea copiilor in tabere, singura conditie este de a avea rezidenta in localitatea in care se prezinta cererea, plata facandu-se in baza declaratiei ISEE. Cum aceasta este perioada din an cand primariile pun la punct organizarea taberelor scolare, va sfatuim sa va adresati pentru mai multe informatii direct la Biroul de Relatii cu Publicul (Ufficio Relazione con il Pubblico) din primaria pe raza careia aveti rezidenta.
 
Informatii oferite de romaniaitalia.net  


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner