Copilul agresor Imprimare E-mail


       Violenta este agresiunea comisă de o persoană sau mai multe (agresorul) împotriva unei alte persoane (victima) în scopul terorizării, umilirii, înfrângerii vointei si supunerii sale totale. Violenta poate fi fizică (bătaie, lovire, îmbrâncire, rănire etc.), verbală (injurii, jigniri, reprosuri, urlete etc) sexuală (de exemplu, penetrare orală, anală, vaginală, nuditate formată, expunere formată la pornografie), psihică/emotională (critică ofensatoare, vânarea greselilor, umilire sistematică, telefoane si mesaje de amenintare, urmărire, izolare, control excesiv, amenintări, defăimare, ironie muscătoare, sarcasm, malitiozitate, santaj emotional).
ImageAgresiunea, indiferent de formă, afectează climatul de la clasă, din  scoală si perturbă întreg procesul de învătământ.
Oricare ar fi tipul de agresiune pe care îl comite, obiectivul agresorului este de a-ti exercita controlul, puterea asupra victimei (si, prin puterea exemplului, si asupra celorlalti din grup, mai putin vulnerabili decât victima), să fie în centrul atentiei, să capete notorietate si, adesea, identitate si recunoastere (pe care nu stie să le obtină altfel). De multe ori se întâmplă ca agresorul să fie, la rândul lui, o victimă a agresiunii exercitate de părinti, familie, copii mai mari, profesori asupra lui, să sufere de o afectiune psihică.
Oricare ar fi tipul de agresiune la care este supusă, victima se va simti mereu amenintată, izolată, neputincioasă, înfricosată, vinovată de ceea ce i se întâmplă.

Agresorii-copii sunt, în general, mai mari si pot fi atât fete, cât si băietți. Au abilităti sociale reduse, empatie scăzută (sau inexistentă), o slabă constiintă de sine, capacitate redusă de gestionare a emotiilor, complexe, sunt lipsiti de competente, rol si status, au o părere proastă despre ei. Se simt bine numai atunci când îsi exercită puterea de control asupra victimei. Sunt lasi si nu îsi lansează atacurile asupra indivizilor pe care îi percep ca fiind puternici, înconjurati de prieteni (pe acestia încearcă să-i manipuleze prin lingusire si mici servicii), ci asupra celor mai slabi decât ei. Cu cât victima le face mai mult pe plac, se arată mai supusă, mai înfrântă, cu atât agresorii îsi vor exercita mai des si mai violent controlul asupra ei. Rezistenta îl enervează pe agresor, dar îl si descumpăneste. Se înconjoară adesea de o gască de insi care se tem de el, dar s-au aliat cu el ca să nu-i cadă victime si să se bucure de putere.
De multe ori, părintilor le vine foarte greu să creadă că micutul lor se transformă la scoală în teroristul de serviciu: insultă, batjocoreste, sicanează, amenintă, minte, manipulează copii si cadre didactice, distruge lucrurile altor copii, vandalizează, bate, scuipă, bruschează, răspândeste minciuni si zvonuri malitioase si denigratoare la adresa altor copii, trimite mesaje si dă telefoane de intimidare, jignitoare, uneori cu caracter rasist, fumează, consumă alcool si fortează alti colegi să facă la fel. Ceea ce trebuie să stie ei este că, adesea, micul terorist este Dr. Jekyll si Mr. Hyde: amabilitatea, politietea si drăgălăsenia sunt doar o mască sub care se ascunde adevărata sa personalitate – agresivă, malitioasă, manipulatoare, antisocială.
Alti copii sunt agresivi si acasă, si la scoală.
Ce anume îl determină pe copil să agreseze alti copii?
•    Este sau a fost supus repetat agresiunii.
•    Are o relatie disfunctională cu tatăl/ mama sau ambii părinti.
•    Este victima abuzului sexual.
•    Provine dintr-o familie dezorganizată, disfunctională, marcată de violentă domestică.
•    Părintii au divortat.
•    Tatăl/mama sau ambii părinti sunt plecati de acasă si copilul este nesupravegheat sau e neglijat ori abuzat de cei în grija cărora a fost lăsat.
•    Este oaia neagră din familia lui si tapul ispăsitor.
•    Are probleme în exprimarea verbală.
•    Este martor, victimă sau complice la acte de cruzime, de sadism înfăptuite de altii din jurul lui.
•    A suferit o pierdere, traumatism, o schimbare majoră în viată.
•    Este discriminat, izolat la scoală, nepopular printre ceilalti copii, i se face atmosferă proastă.
•    Este umilit în mod frecvent de cadrele didactice.
•    Este prea răsfătat în familie, obisnuit să dea ordine.
•    Este antrenat să fie violent, să bată, să lovească, să-si impună punctul de vedere în fortă, părintii neîntelegând diferenta dintre autoapărare si comportament violent,
•    Are afectiuni de natură psihică,
Ce să facem dacă copilul nostru e agresor?
•    Discutati cu el să vă dăti seama ce simte, ce nevoi nesatisfăcute are, cu ce probleme se confruntă.
•    Discutati cu cadrele didactice. Luati imediat legătura cu scoala si manifestati-vă disponibilitatea de a coopera.
•    Consiliere&terapie. Apelati la un adult sau la un frate/soră mai mare în care copilul are încredere dacă nu vă permiteti un consiler/psiholog/terapeut. Un alt adult de încredere sau un frate/o soră mai mare cu care copilul are o relatie bună, l-ar putea ajuta să îsi deschidă sufletul.
•    Acordati-i atentie, afectiune, apreciere. Deseori, agresivitatea este doar un mod disperat prin care copilul ne atrage atentia asupra nevoii sale acute de a primi atentie, afectiune si apreciere.
•    Nu încercati să-l pedepsiti abuziv, cu bătaia, umilindu-l, jignindu-l - nu veti face decât să-i realimentati sursa agresivitătii.
Atentie! Copilul-agresor poate să fie expert în manipulare, vă poate păcăli si, adesea, are dificultăti în a-si verbaliza si controla emotiile, în a empatiza si a se relationa cu cei din jur. Masca de amabilitate si bunăvointă îi cade ori de câte ori nu i se face pe plac, nu i se dă satisfactie.

(extras din cartea Si tu poti fi Supernanny – cu copilul la scoală de Irina Petrea)


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner