Despre limite si reguli Imprimare E-mail


Autor: Diana TUDOSE
Psiholog, Salvaţi Copiii România

ImageLimitele îi direcţionează pe copii şi îi ajută să atingă obiectivele pe care părinţii le-au propus pentru dezvoltarea lor. Părinţii îşi doresc copii care să evolueze şi să se transforme în adulţi disciplinaţi, responsabili şi atenţi; copii au nevoie însă de ocazii în care să facă anumite alegeri şi să se confrunte cu anumite limite.  
Pentru a putea stabili limite, părinţilor trebuie să le fie foarte clar ce aşteaptă de la copii lor şi care dintre comportamentele acestora sunt acceptabile. Stabilirea limitelor funcţionează cel mai bine în contextul unei bune relaţii părinte – copil.
Dacă relaţia dintre părinte şi copil este una pozitivă, cresc şansele ca acesta să accepte valorile şi convingerile propuse de adult şi să înteleagă motivele pentru care i se limitează comportamentul.
Este mai dificil să influenţăm un copil în permanenţă criticat, corectat şi admonestat. În aceste condiţii, copilul nu va dori să coopereze cu părintele în rezolvarea problemelor, ba mai mult, în timp, va alege să i se opună.

Mai jos sunt prezentate câteva sugestii pentru trasarea limitelor.

„Regulile casei”
Un bun început pentru a stabili limite este setul de „reguli ale casei”; un copil obişnuit cu regulile casei va manifesta frecvent şi relativ uşor comportamente care să satisfacă şi asteptările celui mai exigent părinte.

O regulă bună precizează cu claritate comportamentul aşteptat.
Ar fi util să scrieţi regulile şi să le afişaţi într-un loc accesibil fiecărui membru al familiei (de ex. uşa frigiderului).
Regulile casei sunt utile din două puncte de vedere.
În primul rând, ele exprimă aşteptările pe care le aveţi în ceea ce priveşte anumite comportamente specifice ale copilului.
De pildă, dacă copilul tău obişnuieşte să întârzie mult după programul de şcoală poţi să emiţi o regulă conform căreia „Fiecare dintre copii va veni zilnic  direct acasă dupa orele de şcoală!”.
Regulile casei sunt utile de asemenea pentru că îl învaţă pe copil comportamente adecvate.
De pildă, dacă vrei să-ţi înveţi copilul să fie respectuos în relaţie cu ceilalţi, regulile pot preciza comportamente de felul: „Batem la uşă înainte de a intra în cameră”; „Cerem permisiunea înainte de a ne ridica de la masă”; „Vorbim politicos atunci când ne adresăm celorlalţi”;

Veţi găsi mai jos câteva recomandări astfel încât regula să fie eficientă.
Stabiliţi un număr limitat de reguli (5-7 reguli)
Prea multe reguli înseamnă control sporit asupra vieţii copilului. Regulile eficiente reglementează doar acele situaţii cu grad de risc pentru sănătatea, dezvoltarea şi siguranţa copilului şi familiei tale sau acelea în care sentimentele şi drepturile altor persoane ar putea fi grav afectate.
Implicaţi copilul!
Toţi copiii se bazează pe părinţii lor pentru stabilirea limitelor şi a regulilor, însă vor dori să aibă un cuvânt de spus în formularea lor. Este important să ascultaţi şi punctul de vedere al copilului cu privire la alegerea regulilor dar şi la stabilirea consecinţelor ce decurg din nerespectarea unei reguli.
E posibil ca uneori să nu reuşiţi să ajungeţi la un acord total asupra regulilor, ceea ce nu înseamnă că acestea nu vor fi stabilite.
Ca părinte, vei decide care vor fi regulile care vor modela comportamentul copilului tău. Atunci când nu ajungeţi la un acord, îi poţi spune copilului, că deşi nu este cea mai corectă sau mai bună dintre reguli, este singura la care te poţi gândi în momentul acela.  
Stabiliţi reguli corecte şi clare
O regulă este corectă când reglementează în egală măsură comportamentul fiecărui membru al familiei.
De pildă, regula „Întotdeauna baţi la uşă înainte de a intra în camera părinţilor” este nedreaptă deoarece se aplică doar copiilor. Regula corectă ar fi formulată astfel: „Ciocănim la uşă înainte de a intra în camera oricăruia dintre membrii familiei noastre”.
În acest fel, regulile nu sunt doar pentru copilul, ci sunt „regulile casei”. Comportamentul tău ca părinte va fi corect atunci când chiar tu vei fi primul care respectă regula.

Atunci când regulile sunt specifice şi uşor de înţeles, cresc şi sansele de a fi respectate.
Regula „Trebuie să ne spălăm pe dinţi” nu ajută prea mult deoarece nu precizează când anume şi cu ce frevcenţă trebuie să facem acest lucru.
Pe de altă parte, regula „Fiecare membru al familiei se va spăla pe dinţi în fiecare dimineaţa şi în fiecare seară, înainte de culcare” este clară, nu generează confuzie şi nu lasă loc de discuţii.
Regula de mai sus este clară pentru ca îi spune copilul ce să facă, nu ce să nu facă. Ori de câte ori formulaţi o regulă nouă, întrebaţi-vă: „Ce vreau să se schimbe în comportamentul copilului meu? Ce ar trebui să facă altfel/ mai bine?”. Este bine ca regula să fie scurtă, formulată în cuvinte simple, pentru a fi uşor de reţinut.

Un aspect foarte important legat de utilizarea regulilor, priveşte stabilirea de recompense şi consecinţe pentru respectarea, respectiv încălcarea acestora.
Este foarte important să vă lăudaţi copilul atunci respectă regula. Ba mai mult, în etapa de început, în care copilul îşi însuşeşte regula nouă, comportamentul său trebuie recompensat, pentru a facilita procesul de învăţare.
    „Bravo! Sunt foarte mândră de tine pentru că ţi-ai ordonat hăinuţele şi jucăriile.”

Despre modificarea regulilor
Regulile casei se schimbă de-a lungul timpului, pe măsura ce copiii cresc şi devin mai responsabili. Atunci când o regulă este automat respectată de toţi membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise şi afişate în casă. Aceasta nu înseamnă că nu mai este valabilă, ci doar că nu mai este necesară afişarea ei.
Regulile se schimbă de asemenea în funcţie de situaţiile noi care apar.
De pildă, vei stabili reguli noi atunci când fiica ta va începe să aibă întâlniri cu prieteni de-ai ei în timpul liber.  

Deşi regulile se schimbă, nevoia de a avea reguli rămâne aceeaşi. Chiar şi când copiii din familie au devenit tineri adulţi, regulile sunt utile pentru că astfel ne asigurăm că fiecare membru al familiei înţelege că are responsabilităţi în casă.

Este posibil ca prezenţa regulilor să rezolve problemele care apar în familie. Acestea chiar pot să dispară atunci când fiecare membru al familiei ştie exact ce se aşteaptă de la el.
Cu toate acestea, stabilirea de consecinţe negative este necesară pentru acele situaţii în care regulile sunt încălcate.
Dar despre asta vom vorbi într-un articol viitor.


Comentarii (2)add
... : bernad carmen
ciao multumesc frumos ptr. acest articol care sper ca ma va ajuta sa pun niste reguli in familia mea care pina acum nu au functionat poate ptr. ca nu am stiut cum sa le scriu sa convina tuturor din familie. smilies/cheesy.gif
...
Si pe mine ma ajutat : Munteanu Ana
Ma ajutat acest articol. Multumesc pentur informatii smilies/cheesy.gif
Multe lucruri foarte importante gasesc pe acest site. Bravo.
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner