Despre violenta in familie Imprimare E-mail


Violenta in familie...respectarea drepturilor omului trebuie sa faca parte din educatia globala si din demnitatea omului, iar toate aspectele violentei fizice sau mintale impotriva
persoanei umane constituie o violare a drepturilor sale "
Parlamentul European, Rezolutie,
11 iunie 1986

 
Din punct de vedere clinic o definitie larg acceptata a violentei domestice este aceea formulata de Stark si Flitcraft:

”Violenta domestica este o amenintare sau provocare, petrecuta in prezent sau in trecut, a unei raniri fizice in cadrul relatiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi insotit de intimidari sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potentiale surse de sprijin; amenintari facute la adresa altor persoane semnificative pentru victima, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasarilor, telefonului si a altor surse de ingrijire si protectie”.

Se numeste "violenta in familie" orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii. Abuzul in interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care in unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Desi pana de curand s-a presupus ca femeia este cel mai adesea victima violentei in familiei, in urma unor cercetari s-a descoperit ca de fapt numarul barbatilor agresati este destul de mare. Expertii care cerceteaza aceasta problema sunt de acord ca violenta este un fenomen larg raspandit, mult mai raspandit decat arata sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate politiei sau spitalelor.

Familia care constituie un teren de manifestare a violentei domestice devine mai putin transparenta si deschisa mediului social imediat: familia largita, vecinii, prietenii, colegii. Este evidenta izolarea sociala a acestor familii. Ele capata o stigma in ochii celorlalti si in acelasi timp un sentiment de stigma si culpa care le face sa se izoleze.

Sotul violent nu doreste ca sotia lui sa intretina relatii sociale in cadrul carora sa-si poata marturisi suferinta si eventual sa poata primi un sprijin.

Pe de alta parte, barbatii violenti au ca si caracteristici de personalitate lipsa abilitatilor si a bucuriei de a comunica. Pentru partenerii violenti, a comunica, in mediul intim al caminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celalalt, in vreme ce, la locul de munca ramane o rutina de relationare superficiala cu ceilalti, un rol jucat in limitele orelor de serviciu.

 
Influente asupra dezvoltarii copiilor

Functia principala a familiei, cresterea copiilor, este distorsionata cu largi si dramatice consecinte in viitor. Perturbarea acestei functii se petrece in general, ca o stare de boala cronica ce se acutizeaza in momentele evenimentelor de violenta. Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc intr-o atmosfera de violenta, chiar daca nu ei sunt victimele directe, este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decat in cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijarii din partea parintilor (Catheline, Marcelli, 1999).

Intr-o familie bantuita de violenta, copiii cresc intr-o atmosfera in care nevoile lor de baza (nevoia de siguranta, de viata ordonata, de dragoste) sunt profund neglijate.

Functiile parentale nu mai pot fi implinite. O mama victima a violentei sotului este mai putin capabila sa asigure ingrijirile de baza necesare copilului (hrana, casa, igiena, haine, sanatate fizica) sau sa-l protejeze pe acesta de raniri, accidente, pericole fizice sau sociale. Coplesita de rusine pentru ceea ce i se intampla, de sentimentul esecului in cea mai importanta relatie interpersonala, de teroare, de autoacuzatii (Polman,1994) femeia nu mai este capabila de a juca nici unul din rolurile impuse de viata familiei.

In atmosfera de violenta, copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor, de fapt ramane intr-o singuratate umpluta doar de tipetele celor din jur. Aceasta situatie este probabil si explicatia numarului mare de accidente domestice ale caror victime sunt copiii.

Copiii care cresc in familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce-i face usor de recunoscut. Ei prezinta:

 •       Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;
 •       Probleme emotionale si mentale: anxietate marita, simtamant de culpabilitate, frica de abandon, izolare, manie, frica de raniri si moarte;
 •       Probleme psihologice: neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;
 •       Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul, enurezie, batai, fuga de acasa, sarcini la varste mici, relatii pentru a scapa de acasa, mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;
      Probleme scolare - neincredere, eliminare, schimbari bruste in performantele scolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;
      Identificare cu eroi negativi.

Un lucru mai putin luat in considerare pana acum este faptul ca in randul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid si ca pe primul loc in randul cauzelor se afla climatul familial deteriorat si slaba comunicare in cadrul familiei.

 Desi incidenta fenomenului este in scadere, se manifesta o acutizare a lui, in sensul cresterii intensitatii violentei (acte de cruzime).

Numarul mare de copii victimizati in familie dar si violente crescute intre concubini, care in prezent, potrivit legislatiei in vigoare, nu beneficiaza de statutul de "familie".

Cu cine puteti discuta?

 •       Unde puteti merge pentru sprijin si sfaturi daca sunteti implicata intr-o relatie violenta?
 •       Daca ati fost victima unei violente este bine sa stiti ca exista anumite organizatii care va pot acorda sprijin.
 •       Refugiile ofera protectia in caz de urgenta si adapost temporar, sfaturi, informatii si o serie de alte servicii pentru femeile si copii care fug de violenta.
 •       Serviciile sunt confidentiale si complet gratuite.

Politia

 •       Violenta domestica reprezinta un domeniu care este considerat de politie ca fiind o problema foarte grava.
 •       La politie veti gasi atat intelegere cat si ajutor si sfaturi practice.
 •       Puteti cere sa vorbiti cu o femeie politist si daca doriti vi se poate acorda ajutor pentru a merge la o unitate sanitara sau la un loc de refugiu.

Adaposturi

Titan - Tel. 983

Centrul de Criza impotriva Violentei Domestice Buftea - Aleea scolii, nr. 2-4, Tel. 021/225.52.81

Fundatia Sensiblu, Tel. 405.60.01., 405.60.02

Organizatii Neguvernamentale cu care Politia colaboreaza in domeniu:
 •       Centrul de Resurse Juridice - Bucuresti
 •       Centrul de Mediere si Securitate Comunitara - Iasi
 •       Asociatia Scop - Timisoara
 •       Artemis - Cluj-Napoca
 •       Betania - Bacau
 •       Fundatia Comunitara - Constanta
 •       Parteneri pentru Egalitate - Bucuresti
 •       Salvati Copii - Bucuresti


Comentarii (2)add
violenta domestica : gheorghe carmen
sint o persoana care a fost violentata fizic ani de zile in situatia in care sint si bonlava de o boala foarte grava.m-am complacut in aceasta situatie deoarece mi-a fost insuflata o frica si o spaima teribila.acum m-am decis si am inaintat divort. stau la mama mea deoarece mi-e frica sa stau cu el in casa pentru ca atunci cind ii vin crizele nu mai tine cont de nimic.casa este a mea dinainte de casatorie, dar platita si cu el o parte. ce pot face?
...
abuzul in familie : jojo
eu am crescut intr-o familie de oameni violenti, in care luam bataie cand de la unul cand de la altul. pt ca aveam o opinie, pt ca luam o nota mai mica de 7 si multe alte motive. am fost o adolescenta frustrata de viata, incapabila sa port o discutie de grup. din pacate ma regasesc in cele scrise mai sus. Si continuarea este ca si cu sotul meu am ajuns la violennta domestica. Sunt plictisita si plafonata si traiesc si muncesc numai pentru copilul meu. el imi reda viata si bucuria de a trai. sfatuiesc pe toti care sunt supusi abuzurilor sa nu mai ierte sau sa treaca cu vederea nimic.
nimeni nu merita sa-si lase sufletul calcat in picioare!
si pentru copii nostri trebuie sa invatam din greselile parintilor si a celor din jur si sa nu ne afundam in prostia violentei!
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner