Forme de violenta in scoala Imprimare E-mail
Cititi si...
VIOLENTA IN SCOALA: INTRE NEGLIJENTA SI INTOLERANTA

Autor: Psiholog Ionescu Ovidiu
Sub eticheta „violenta” descoperim o diversitate  de forme de conduita (Ilie Bologa), care descriu , sub aspectul intensitatii , o linie continua: la intensitatea cea mai mica , violenta presupune :
  

Mai mult...Intre elevii care frecventeaza diferite niveluri de invatamant apar forme specifice de violenta: bataie, agresivitate verbala, furturi etc. Aceste forme de violenta sunt mentionate cu pondere mai ridicata la nivelul scolilor cu clase I-VIII (unde diferenta de varsta dintre copiii din clasele mici fata de cei din clasele finale este de pana la 8 ani), comparativ cu unitatile de invatamant post-obligatoriu.
Forme de violenta in scoalaIn cazul acestor forme de violenta, cel mai adesea, copii de varsta mai mica sunt victimele elevilor din clasele mai mari.

Alte situatii de violenta scolara fac referire la conflictele dintre elevii care apartin unei scoli si cei din afara acesteia.
Putem afirma ca violenta intre elevi, manifestata sub diferite forme, este o realitate frecvent intalnita in scolile romanesti. Daca formele mai usoare care tin de domeniul violentei verbale (ironii, tachinari, etc) sunt considerate comportamente specifice varstei adolescentei si sunt tolerate in spatiul scolii, formele mai grave sunt criticate de catre toti actorii investigati, iar cauzele acestora sunt identificate la nivelul altor instante decat mediul scolar. Consideram ca este importanta identificarea factorilor si contextelor scolare care favorizeaza si sustin manifestarea unor astfel de comportamente, in vederea elaborarii unei strategii de prevenire si de corectare/completare prin activitatea scolii a influentei negative a altor contexte (familie, mass-media, societate in ansamblu).
 


Studiu realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei cu sprijinul Reprezentantei UNICEF in Romania 


Comentarii (2)add
hm : crisstina
inceputul e o.k
dan nu va pare ca e cam putin?
asteptam ceva m-ai mult
...
Preventia si combaterea violentei in scoli : DRoxana
Referitor la subiectul violenta in scoli, am aflat de curand de existenta unui proiect european cu titulul Arbax - "Impotriva violentei rasiale si a xenofobiei" in cadrul caruia a fost dezvoltat un joc video 3D care prezinta sase situatii imprumutate din viata reala, in care elevii, asistati de profesorim trebuie sa identifice solutii si modalitatile de aciune in diferite situatii de agresiune si/sau hartuire.
Jocul poate fi descarcat gratuit de pe site-ul wwww.schoolbullying.eu. Tot pe acest site se regaseste si o retea sociala a proiectului, in care elevii, cadrele didactice si persoanele implicate in activitati educative pot sa interactioneze, sa puna la dispozitie si sa acceseze diferite documente legate de violenta si agresiunea in mediul scolar.

...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner