Forme de violenta in scoala Imprimare E-mail
Cititi si...
VIOLENTA IN SCOALA: INTRE NEGLIJENTA SI INTOLERANTA

Autor: Psiholog Ionescu Ovidiu
Sub eticheta „violenta” descoperim o diversitate  de forme de conduita (Ilie Bologa), care descriu , sub aspectul intensitatii , o linie continua: la intensitatea cea mai mica , violenta presupune :
  

Mai mult...Intre elevii care frecventeaza diferite niveluri de invatamant apar forme specifice de violenta: bataie, agresivitate verbala, furturi etc. Aceste forme de violenta sunt mentionate cu pondere mai ridicata la nivelul scolilor cu clase I-VIII (unde diferenta de varsta dintre copiii din clasele mici fata de cei din clasele finale este de pana la 8 ani), comparativ cu unitatile de invatamant post-obligatoriu.
Forme de violenta in scoalaIn cazul acestor forme de violenta, cel mai adesea, copii de varsta mai mica sunt victimele elevilor din clasele mai mari.

Alte situatii de violenta scolara fac referire la conflictele dintre elevii care apartin unei scoli si cei din afara acesteia.
Putem afirma ca violenta intre elevi, manifestata sub diferite forme, este o realitate frecvent intalnita in scolile romanesti. Daca formele mai usoare care tin de domeniul violentei verbale (ironii, tachinari, etc) sunt considerate comportamente specifice varstei adolescentei si sunt tolerate in spatiul scolii, formele mai grave sunt criticate de catre toti actorii investigati, iar cauzele acestora sunt identificate la nivelul altor instante decat mediul scolar. Consideram ca este importanta identificarea factorilor si contextelor scolare care favorizeaza si sustin manifestarea unor astfel de comportamente, in vederea elaborarii unei strategii de prevenire si de corectare/completare prin activitatea scolii a influentei negative a altor contexte (familie, mass-media, societate in ansamblu).
 


Studiu realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei cu sprijinul Reprezentantei UNICEF in Romania 


Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner