Halloween procesiune pagana sau sarbatoare crestina Imprimare E-mail
Sarbatoarea de Hallowen
Halloween procesiune pagana sau sarbatoare crestina

Dovleacul zambitor si imbujorat de lumanarea care salasuieste in interiorul sau scobit, mastile agatate la usile caselor “de familie” din linistitele cartiere “in care nu se intampla nimic” americane, cetele copiilor care bat din poarta in poarta costumati pentru o mana de bomboane, sunt simbolurile sub care romanul a facut cunostinta cu sarbatoarea de Halloween.

Mai mult...Dovleacul zambitor si imbujorat de lumanarea care salasuieste in interiorul sau scobit, mastile agatate la usile caselor “de familie” din linistitele cartiere “in care nu se intampla nimic” americane, cetele copiilor care bat din poarta in poarta costumati pentru o mana de bomboane, sunt simbolurile sub care romanul a facut cunostinta cu sarbatoarea de Halloween.

HallowenNefiresc de repede insa, romanul a inceput sa isi impropietareasca asceasta sarbatoare si sa organizeze petreceri cu aceasta ocazie. Poate ca seamana cu minunatul colindat? Poat ca oamenii simt nevoia de a bate din poarta in poarta pentru a ura cele bune si pentru a primi cele bune? S-au ridicat glasuri care sa respinga aceasta sarbatoare. Halloween este una dintre cele mai vechi sarbatori.

Celtii (pe vremea cand populau actuala Marea Britanie si Nordul Frantei) venerau numerosi zei, iar Zeul Soarelui era zeul suprem. Zeul Soarelui era cel care ocrotea munca si in functie de care se stabileau zilele de sarbatoare si de odihna, era cel care “crea” frumusetile pamintului si facea recoltele sa creasca. Celtii sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie. Fiecare an nou era celebrat printr-o procesiune care marca sfarsitul “sezonului soarelui” si inceputul “sezonului intunericului si frigului”. Pe data 31 octombrie, dupa ce toate campurile erau pregatite pentru iernat, iar recoltele anului erau deja  depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preotii celtilor, se intalneau pe o culme din padurea de stejari, pomi sacrii in cultura celtilor.  Druizii erau cei care aprindeau noile focuri, aducand drept ofrande bucate si sacrificand animale. In timp ce druizii executau dansuri rituale in jurul noilor focuri, sezonul soarelui trecea iar sezonul intunericului incepea. Dimineata, druizii daruiau o torta aprinsa din noile focuri fiecarei familii cu care acestea urmau sa-si aprinda focul din gospodarii si sa le ocroteasca de spiritele intunericului in tot anul ce urma sa vina. Festivalul din 1 noiembrie era numit “Samhain” si dura  timp de 3 zile. Oamenii participau la parada imbracati in costume facute din piei si oase de animale. Acest festival este  Halloween-ul  antic.
Romanii, atunci cand au invadat Britania, au adus cu ei si obiceiuri proprii. Unul dintre acestea a fost si “Ziua Pomona”, numita dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Sarbatoarea se celebra in jurul datei de 1 noiembrie.
Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, in care sunt celebrati toti sfintii (in anul 835), zi care era numita Ziua Tuturor Sfintilor (sau Hallowmas, sau All Hallows). Mai tarziu, Biserica a stabilit pe data de 2 noiembrie sa se sarbatoreasca Ziua Tuturor Sufletelor si era destinata celebrarii celor morti. Era sarbatorita cu numeroase focuri si parade la care oamenii participau imbracati in ingeri, sfinti sau diavoli.
La celtici era festivalul de la Samhain, in Imperiul Roman era Ziua Pomona, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor. In ajunul zilei de All Hallows, pe 31 octombrie, continua sa se celebreze festivalurile de Samhain si Ziua Pomona. De-a lungul anilor, traditiile tuturor acestor sarbatori s-au combinat. 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, apoi All Hallow’s Eve, Hallowe’en, si, mai apoi, Halloween.
Dincolo de toata aceasta istorie...europeana (!) a zilei de Halloween, ramane bucuria colindatului din poarta in poarta, costumat, alaturi de prieteni mai mici sau mai mari, pentru a da si pentru a primi. Chiar daca in seara de Ajun vom mai colinda inca o data...
Cristina Popescu
Taguri:  Halloween
Comentarii (2)add
asa este! : nicola
sarbatoare nu poate fi numita, pagana da
ne place noua sa importam sau mai bine sa copiem ce nu ne reprezinta si cel mai bine se imprima la copii
nici nu putem compara cu sarbatoarea nasterii Domnului, cind este obiceiul colindatului si a colindelor, nu poate fi facuta nici o legatura
din pacate si aici se denatureaza destul de mult mai ales la serbarile scolare cu ocazia acestei sfinte zile. ar trebuie mai multa implicare si interes pentru pastrarea adevaratelor obiceiuri rominesti
...
spre regret : irinuta
spre regret in ultimul timp se tinde a pune in valoare tot ceea ce este strain si pagin. De-a lungul secolelor srabunii nostri au adunat, au pastrat tot ceea ce este frumos si sacru, iar noi nepasatori fiind nu doar de noi ci de copiii nostri care sint continuatori ai neamului ruinam si pierdem in citeva zeci de ani. E pacat! caci cit de frumoase sint sint sarbatorile de iarna cu obiceiurile sale!
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
Trimiteti jocuri de cuvinte

Nume (*)
Invalid Input
Email (*)
Invalid Input
Subiect (*)
Invalid Input
Mesaj (*)
Invalid Input

  
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner