LA CE VARSTA SE POATE DUCE COPILUL SINGUR LA SCOALA Imprimare E-mail


ImageIn timpul cursului primar (clasele 1-4), nu se pune problema sa lasati copilul sa se duca singur la scoala. Va fi insotit de parinti, babysitter sau bunici. Dupa varsta de 9-10 ani se poate pune aceasta problema. Varsta nu este singurul factor de luat in consideratie.
Personalitatea copilului, dorinta lui de autonomie, cat si traseul pe care il are de parcurs, sunt factori importanti.
Educatia pe care ia-ti dat-o copilului dumneavoastra, este un factor important.
La ce varsta este capabil un copil sa aiba grija de el?.
•    In general un copil se poate duce singur la scoala, cand isi poate asuma o serie de responsabilitati, de exemplu:
- se spala singur;
- isi face ordine in camera;
- isi face singur ghiozdanul;
Este un copil sigur de el sau mai curand visator si cu capul in nori. Daca copilul este mai curand imprastiat si neatent, este bine sa fiti prudenti. Nici pe strada nu v-a fi atent la trafic, culoarea stopului etc.
Copilul nu trebuie nici cocolosit, dar nici fortat sa faca lucruri pe care nu si le poate asuma. Se poate pune in pericol.
Daca copilului dumneavoastra nu pare sa ii place inca sa mearga singur la scoala, nu il obligati si nici nu il comparati cu alti copii. Fiecare copil are ritmurile lui pe care parintii sau educatorii nu trebuie sa le forteze.
Puteti apela in continuare la bunici sau parintii altor copii care fac acelasi drum. Fiti siguri ca in momentul in care isi va dori si se va simti in stare, va va spune.
La inceput este bine sa il verificati daca ajunge la vreme si nu pierde timpul pe drum uitandu-se in vitrine, jucandu-se, daca respecta traseul stabilit de comun acord.
Sa nu uitam, copilul nu trebuie cocolosit prea mult. Spre varsta de 11 ani copiii trebuie sa dobandeasca mai multa independenta. In jurul acestei varste solicitarile de toate tipurile (scolara, sociala) cresc. Dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului cere ca acesta sa isi creasca gradul de autonomie. Cerintele si responsabilitatile unui copil mai mare (10-11 ani) sunt altele decat pentru cel de 7 ani.
Se practica alte jocuri, apare spritul de competitie (scoala, sport) se contureaza mai bine identitatea copilului.
Toate acestea se cer pregatite dinainte. Asa ca de la 8-9 ani este bine sa incepeti saii dati copilului responsabilitati de om mare si sarcini de indeplinit. Sa isi stranga jucariile, sa participe la indeletniciri casnice (sa ajute la curatenie,  cand tatal face diverse reparatii etc prin casa), sa fie implicat cu sarcini pe masura lui.
Mersul singur la scoala este un inceput in cresterea autonomiei copilului.Taguri:  autonomia copilului mersul la scoala pericole rutiere
Comentarii (1)add
Nu stiu ce sa zic... : Lord
Sunt elev in gimnaziu si sunt pe a 8-a. Mama m-a dus la scoala doar in 1 zi si in a doua zi doar m-a urmarit de departe sa vada daca fac totul corect, asa cum a zis ea sa fac in prima zi( sa ma ridic de pe scaunul de autobuz cand vad stiu-eu-ce-blocuri, sa astept culoarea verde si sa trec strada impreuna cu alti oamni niciodata singur etc.) si totul a decurs normal. Sunt de parere ca de un copil trebuie sa avem grija si prudenta dar sa nu-l dadacim pana in clasa a 4-5 cu ducerea de acasa la scoala, mai ales cand scoala e la 100-150 m.

P.S. Eu am avut scoala la 2 km smilies/grin.gif
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner