bgalcon.jpg

Fratii care traiesc in buna armonie sunt mai tari decât orice fortareata.

nume copii
desenedecolorat.jpg
   fetita.jpg      scoobie.jpg
     Fetita       Scoobie Doo
Educative
Servicii Utile
 spiritualitate.jpg


logo_farmacia_dulfu_200_71.jpg


Sigur.info internet mai sigur pentru copii
 
 
Liceenii se vor Liiceanu, dar gindesc precum Vadim Imprimare E-mail


Printre modelele lor autohtone se numara Basescu, Liiceanu si Hagi, iar banii stau abia pe penultimul loc in ierarhia valorilor.

Pentru tinerii de 15-25 de ani chestionati in studiul „Valorile tinerilor romani“, prezentat ieri de British Council, familia sta pe primul loc si societatea pe ultimul. Printre modelele lor se numara oameni de afaceri ca Bill Gates, politicieni ca Traian Basescu si Ion Iliescu, actrite ca Angelina Jolie si scriitori ca Emil Cioran.

Liceeni  se vor LiiceanuLa aceste rezultate a ajuns echipa „Oricum“, condusa de Razvan Crisan si formata din tineri care au participat la programul „Liderii Mileniului Trei“ al British Council. Pentru studiu, au completat chestionare si au discutat in focus grupuri de 99 de liceeni si studenti, alesi din sase orase, adica Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu, Zimnicea si Birlad. Razvan Crisan explica de ce la studiu au participat doar tineri din mediul urban prin faptul ca „ei sint targetul proiectelor noastre. Totodata, orasele dau tonul schimbarii in orice tara“.

Isi fac singuri educatia

Participantilor li s-a propus sa aleaga, in ordinea importantei, intre urmatoarele valori: societate, prieteni, bani, scoala si familie. Rezultatele arata ca 82% dintre ei pun familia pe primul loc, pentru ca aici se refugiaza si se simt in siguranta si, totodata, de aici primesc unicul sprijin financiar. Cu toate acestea, aproape 60% dintre participanti au declarat ca nu se simt cel mai bine in propria familie. Urmatoarele lor preferinte au fost, in ordine descrescatoare, prietenii, scoala, banii si societatea. Studentii asociaza scoala cu cariera si mai putin cu educatia propriu-zisa, pe care prefera sa si-o faca singuri, din surse alternative ca Internetul sau Discovery Channel. Elevii de liceu apreciaza mai mult atmosfera de la scoala, activitatile extrascolare si pauzele.

Probleme cu discriminarea

La prezentarea studiului, cei care l-au condus s-au declarat surprinsi de rezultate, mai ales de cele privitoare la discriminare. Participantii ii asociau pe romi cu violenta, furtul si cu crima si considerau ca homosexualii nu sint o problema, atit timp cit ramin in casa. La Cluj, maghiarii erau acuzati ca vor sa fure Transilvania pina si de catre tinerii maghiari chestionati de echipa „Oricum“.
Catalina George “Cotidianul”


Modelele tinerilor: Hitler si Bill Gates


Elevii si studentii romani se considera rebeli si stresati, iar despre parintii lor cred ca sunt comunisti, expirati si linistiti. Bill Gates, Iisus, Hitler, Angelina Jolie, DJ Tanenberg si Traian Basescu sunt cateva dintre personalitatile-model ale tinerilor romani. Si daca pe ei insisi se caracterizeaza ca fiind rebeli, stresati, egoisti, moderni, efervescenti, dezorientati, noncomunisti si materialisti, pe parinti ii catalogheaza ca facand parte dintr-o generatie inchisa, rupta de realitate, expirata, comunista, serioasa si linistita. Educatia este foarte importanta, dar scoala nu le-o ofera. Sistemul de invatamant romanesc nu reuseste sa raspunda nevoilor si dorintelor elevilor si studentilor. Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului „Valorile tinerilor romani?, realizat de grupul ORICUM pentru British Council, in perioada martie-iunie 2006. Chiar daca rezultatele nu sunt reprezentative la niveul intregii tari - studiul a fost facut pe 99 de elevi si studenti din Barlad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Zimnicea, acestea arata ca cetatenii de maine nu sunt intotdeauna asa de toleranti si proactivi cum ne-am dori. Studiul a folosit metoda focus grupului si a fost aplicat unor tineri cu varste intre 15 si 25 de ani. De la Sharon Stone la Emil Cioran si 50 Cent Personalitatile-model ale tinerilor din Capitala sunt, in general, din strainatate, din lumea artistica sau business, intre acestea fiind: Bill Gates, Sharon Stone, Peter Jackson, Donald Trump sau Angelina Jolie. La Cluj au fost mentionati, pe langa DJ Tanenberg, Iisus, Adolf Hitler, romanii Emil Hurezeanu, Mona Musca si Ion Tiriac.
Cei chestionati in Iasi prefera personalitatile romanesti: Gabriel Liiceanu, Pavel Corut, Emil Cioran, Mari Rose Mociornita sau Gheorghe Hagi.


 


image Legislatie...


newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner