Manuale alternative vs manuale traditionale Imprimare E-mail


Manualele alternative sunt un semn al normalizării şcolii în direcţia democratizării învăţării. Nu este vorba aici nici de anarhie (pentru că manualele reflectă programa şcolară care prevede ceea ce este comun pentru toţi elevii, asigurându-se astfel egalitatea şanselor), nici de demagogie importată din Occident (pentru că manualele alternative au existat şi în perioada interbelică în România).
Manualele alternative sunt necesare pentru că nici profesorii nu sunt identici şi nici elevii. Nu există elevul "în general", neutru, unul şi acelaşi, căruia să-i prescriem o evoluţie standard în şcoală; neurobiologia şi psihologia demonstrează diferenţele individuale ale fiecăruia dintre noi (abilităţi diferite, ritmuri diferite, interese diferite, chiar tipuri diferite de "inteligenţe"). În acest sens, o societate modernă trebuie să-şi propună valorizarea potenţialului fiecăruia, nu numai pentru că acesta este un ideal respectabil, ci şi pentru că are nevoie de cetăţeni bine formaţi şi eficienţi.

 

Manualul tradiţional Manualul modern
Operează o selecţie rigidă a conţinuturilor din care rezultă un ansamblu fix de informaţii vizând o tratare amplă, de tip academic Operează o selecţie permisivă din care rezultă un ansamblu variabil de informaţii, în care profesorul şi elevul au spaţiu de creaţie.
Informaţiile sunt prezentate ca interpretare standardizată, închisă, universal valabilă şi autosuficientă. Informaţiile constituie un scop în sine Informaţiile sunt prezentate astfel încât permit interpretări alternative şi deschise. Informaţiile constituie un mijloc pentru formarea unor competenţe, valori şi atitudini.
Oferă un mod de învăţare care presupune memorarea şi reproducerea Oferă un mod de învăţare care presupune înţelegerea şi explicarea
Reprezintă un mecanism de formare a unei cunoaşteri de tip ideologic Reprezintă un mecanism de stimulare a gândirii critice.

Material preluat din site-ul Consiliului Naţional pentru Curriculum 

 Comentarii (2)add
MANUALE : ROMAN GET beGET
M-am nascut in regimul de trista amintire, comunismul, cel adus pe plaiurile noastre mioritice de "rusi" ( a se citi : evrei). Pentru implementarea sa s-a recurs la asasinarea a sute de mii de romani patrioti si arestarea a peste 2 milioane dintre noi.
Cu toate acestea, invatamantul anilor '60 - '80 atinsese apogeul. Manualele unice serveau la educarea tinerilor romani. Azi sunt considerate depasite si s-au inlocuit cu cele "alternative".
Prin analogie rezulta ca noile manuale au IDIOTIZAT tinerii.
Cei care au studiat inainte de 1990 si au plecat din Romania au reusit sa-si ia echivalentele cu BRIO ! Examinatorii occidentali au ramas uimiti de bagajul de cunostinte ale examinatilor romani. Cei care studiaza azi dupa manualele alternative abia stiu sa scrie, cu greu articuleaza o fraza coerenta. Bineinteles, exista un mic procent care este in afara acestei situatii teribile, situatie PLANUITA inainte de 1990 de cei care au "daramat" comunismul. S-a urmarit idiotizarea tuturor popoarelor din Europa estica, aducerea lor la acelasi numitor comun cu deja idiotii occidentali. In numai 15 ani s-a reusit acest deziderat si rezultatele le vedem azi in liceenii care nu stiu sa faca o compunere simpla, dar sa mai faca o analiza literara a unui text desprins din literatura romana. Am colegi sin tarile est europene care-mi relateaza EXACT ceea ce se-ntampla si-n Romania. Concluzia : PLANUL este general, aducerea acestor popoare educate la slabul nivel occidental.
eti spune cum de ei sunt atat de avansati si noi atat de inapoiati. "Secretul" este urmatorul : NUMAI elitele sunt instruite, elitele conduc prostimea care se lasa manipulata asa cum deja se vede in Romania. Daca acolo cristalizarea elitelor a durat peste 200 de ani, la noi este abia la inceput tocmai datorita celor care ne-au trimis in incultura dupa 1946 : evreii. Dupa 1989 tot ei au pus mana pe Romania (toti presedintii sunt evrei, ministrii, "onestii" oameni de afaceri, etc sunt evrei).
In alt aspect marunt dar important. S-a schimbat regulamentul pentru obtinerea carnetului de conducere. Daca cei plecati in Occident il obtineau "cu ochii inchisi" avand pregatirea anterioara lui 1990, acum au devenit mai slabi decat occidentalii, dar li se recunosc carnetele !!! Am ajuns la nivelul lor de NEPREGATIRE.
Deci, manualele alternative, unde alde Andreea Esca (evreica) este mentionata in cartea de istorie (!!!!), sunt concepute cu intentia vadita de a idiotiza elevii romani. Nimeni nu ma poate contrazice cand rezultatele sunt vizibile la orice nivel : vorbit, citit, scris, fara a mai vorbi de exprimare.
Dormiti pe voi ca altii va fac viitorul "de aur". Am ajuns la vechiul slogan american "Tara te vrea prost !"
...
Manuale alternative : Potra Cristina
Manualele actuale nu dau informatiile necesare, au mai mult poze.
Cel mai bine se vede la concursul Smart, care pune intrebari din diverse manuale, copii fiind dezorientati.
Uni fac poezia Gandacelul, altii La scaldat, altii fac din Creanga alte povestiri - si apoi intreaba-i pe copii - din ce sa-i intrebi?
Eu am copii in clasa a doua, nu stiu cum este mai departe, dar pana acum sunt uimita de calitatea manualelor.
Ar trebui sa se renunte la manualele alternative si sa se faca un singur manual, pentru care ministerul sa isi asume raspunderea (pentru informatiile furnizate).

.

...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner