Mutarea copilului la scoala in Irlanda Imprimare E-mail


ImageDaca va mutati in Irlanda si aveti un copil de varsta scolara, veti avea nevoie de informatii in ceea ce priveste posibilitatile de educare corespunzatoare si procedurile ce trebuie urmate pentru a va inscrie copilul la scoala.

Anul scolar pentru invatamantul primar in Irlanda se intinde intre 1 septembrie si 30 iunie. Copiii merg la scoala de la varsta de 4 sau 5 ani pana la varsta de 12 sau 13 ani. Durata ciclului scolii primare este de 8 ani. in general, scolile au 2 ani de gradinita, urmate de clasele 1 pana la 6.

Varsta inceperii scolii in Irlanda

Copilul dumneavoastra nu va fi obligat sa inceapa scoala inainte de implinirea varstei de 6 ani, dar este foarte obisnuit printre copiii irlandezi ca ei sa inceapa scoala la 4 ani. Ca o consecinta, clasele cele mai mici din sistemul scolar primar includ copiii care sunt considerati ca fiind "prescolari" in alte state.
Aveti, de asemenea, dreptul constitutional de a va educa copiii acasa dar aceasta practica nu este una obisnuita.

Tipurile de scoli disponibile

Sectorul educational primar din Irlanda este compus din scoli primare finantate de stat, scoli speciale si scoli primare private. scolile primare finantate de stat, pe vremuri erau cunoscute sub numele de scoli nationale si veti mai auzi acest termen si in zilele noastre. scolile finantate de stat includ scolile religioase, scolile laice, scolile multiconfesionale si cele Gaelscoileanna. Acestea din urma sunt scoli in care se preda conform unui plan de invatamant, incluzand si limba irlandeza.
Unele scoli sunt construite in zone rurale cu o populatie foarte mica. Astfel, peste 50% din scolile primare din Irlanda au numai 4 profesori sau mai putini. Cu toate acestea, numarul elevilor dintr-o clasa, uneori poate fi foarte mare, ajungand chiar si pana la 40.

Religia in scolile din Irlanda

Majoritatea scolilor primare din Irlanda sunt scoli uniconfesionale si majoritatea acestora sunt romano-catolice. Cu toate acestea, exista deja alternative tot mai multe pentru scolile multiconfesionale.
scolile care pun accentul pe o singura religie pot da prioritate copiilor de acea religie dar pot, de asemenea, accepta si alti copii de religie diferita sau fara. Copiii nu sunt obligati sa frecventeze orele de religie si, daca doriti, va puteti retrage copilul de la astfel de ore.

Indiferent de religie, toate scolile primare functioneaza conform acelorasi reguli. Diferentele majore ce rezulta, provin din modul de numire a directorului scolii si din posibilitatea reprezentantilor profesorilor de a participa in Consiliul de Conducere.

Planul de invatamant din scolile primare

Planul de invatamant primar din Irlanda pune accentul pe interesele copilului. Acest plan accentueaza:
·    Dezvoltarea "completa si armonioasa" a copilului, oferind posibilitatea diferentierilor individuale;
·    Importanta principala a studiului prin activitati si descoperiri indrumate si a metodelor de predare;
·    Predarea si invatarea printr-un plan de invatamant combinat si prin activitatile ce au legatura cu mediul de dezvoltare a copilului.;

In ultimii ani, un proiect major a introdus predarea limbilor moderne europene elevilor din clasele 5 si 6 in diferite scoli din intreaga tara.

Atat scolile private cat si cele finantate de stat isi desfasoara activitatea conform aceluiasi plan de invatamant.

Alegerea unei scoli

Din punct de vedere teoretic, ar trebui sa va puteti trimite copilul la oricare scoala dorita de dumneavoastra. Cu toate acestea, cand vine vorba de inscriere, veti constata ca practic, nu prea sunt multe posibilitati de alegere in zona in care locuiti. Fiecare scoala functioneaza pe baza unui sistem de admitere, informatie ce trebuie pusa la dispozitia dumneavoastra la cerere. Este foarte important sa va interesati din timp de sistemul de admitere al scolii de care sunteti interesat.
Scolile primare finantate de stat tind sa ofere prioritate copiilor care locuiesc in vecinatatea lor, dar pot aparea probleme daca clasele sunt deja complete si se intocmesc liste de asteptare. scolile multiconfesionale, scolile laice si Gaelscoileanna isi intocmesc singure planurile de admitere.
Unele licee dau prioritate elevilor din anumite scoli primare. Din acest motiv, cand va inscrieti copilul la o scoala primara, este indicat sa va planificati dinainte liceul.

Reguli

De obicei, copilul va fi admis la aceea scoala de stat, care se afla cel mai aproape de domiciliul dumneavoastra. Aceasta insa nu este o regula si ei pot refuza admiterea copilului dumneavoastra daca toate locurile sunt deja ocupate.
Daca sunt locuri disponibile si taxele sunt acceptabile pentru dumneavoastra, va puteti trimite copilul la oricare scoala privata doriti.

Cheltuieli

Majoritatea scolilor primare sunt finantate de stat. Acest lucru inseamna ca nu va trebui sa platiti taxe anuale pentru educarea copilului dumneavoastra. in practica insa, scolile deseori trebuie sa faca rost de fonduri extrabugetare pentru a finanta achizitionarea unor echipamente, cum ar fi calculatoare, echipamente sportive sau de a moderniza anumite instalatii. Probabil, veti fi rugat sa contribuiti sau sa luati parte la activitati de colectare a unor fonduri extrabugetare pentru scoala, dar participarea dumneavoastra la astfel de activitati, intotdeauna trebuie sa fie de buna voie. Scolile finantate de stat nu va pot obliga sa faceti contributii.
Scolile din zonele defavorizate sau cele care pun accent pe copiii cu nevoi speciale, beneficiaza, in general, de fonduri speciale.

Daca va decideti sa trimiteti copilul dumneavoastra la o scoala privata, va trebui sa platiti taxe anuale. Aceste taxe difera foarte mult de la o scoala la alta. Luati legatura cu scoala in care doriti sa va trimiteti copilul, pentru a obtine detaliile necesare in legatura cu aceste taxe si alte cheltuieli.
Cum sa va adresati
Luati legatura cu scoala in care doriti sa va trimiteti copilul. Cereti informatii asupra sistemului de admitere si intrebati, daca trebuie sa va inscrieti copilul pe o lista de asteptare.


Informatii oferite de CitizenInformation.ie

 Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner