Mutarea copilului la un liceu din Irlanda Imprimare E-mail


ImageInformatii

Durata ciclului liceal irlandez este in general de 5 sau 6 ani. Copiii isi incep studiile liceale la varsta de 12 ani si absolvesc in jurul varstei de 17 sau 18 ani, dupa ce s-au prezentat deja la doua examene de stat in aceasta perioada.

Indiferent daca veniti in Irlanda pentru prima data sau reveniti dupa o perioada de absenta mai indelungata, veti constata ca sistemul de invatamant este foarte mult concentrat in jurul examenelor. Cu toate acestea, s-au facut multe schimbari si imbunatatiri in sistemul de invatamant in ultimii ani si, in prezent, sunt mult mai multe posibilitati decat au fost in trecut.

Anumite scoli renunta la examenul de stat in schimbul optiunii anului de tranzitie dupa ce elevii si-au terminat primii 3 ani ai liceului. Acest sistem ofera elevilor posibilitatea de a studia si alte preocupari neacademice, fie acestea sociale, creative sau legate de lumea afacerilor. Astfel, ei vor avea ocazia de a privi in jur si de a se maturiza inainte de a trece in ultimii ani de studiu, care se va termina cu sustinerea examenului final pentru obtinerea diplomei de absolvire (Leaving Certificate).

De asemenea, a fost schimbat si sistemul de examinare. Examenul de obtinere a diplomei de absolvire la nivel mediu (Intermediate Certificate) a fost inlocuit cu unul mai flexibil, pentru obtinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate), iar absolventii ultimului an, pot alege intre 3 programe diferite de diplome de absolvire (Leaving Certificate). Ei pot alege modelul academic traditional, programul profesional al diplomei de absolvire sau programul aplicat al diplomei de absolvire. Ultimele doua, pun accentul pe aptitudinile practice si tehnice ale elevilor.

Anul scolar

Anul scolar liceal din Irlanda se intinde de la prima saptamana a lunii septembrie si pana la prima saptamana a lunii iunie. Daca copilul dumneavoastra urmeaza cursurile pentru a obtine diploma de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate) sau cele pentru a obtine diploma de absolvire (Leaving Certificate), nu va termina anul scolar, decat la sfarsitul lunii iunie, deoarece examenele se desfasoara in aceea perioada.

Tipurile de scoli disponibile

Sistemul de invatamant liceal include liceele, scolile profesionale, scolile publice sau cele generale si liceele private. Majoritatea copiilor irlandezi frecventeaza cursurile liceelor private care deseori sunt conduse conform unor directive religioase, desi profesorii din aceste licee nu sunt specialisti. Majoritatea liceelor nu percep taxa de scolarizare dar sunt, de asemenea, destul de multe cele private, unde plata taxei este obligatorie.

In scolile profesionale, scolile publice sau cele generale nu se percep taxe. Aceste scoli incearca sa asigure atat o educatie teoretica cat si una tehnica si, de obicei, asigura absolventilor si adultilor din comunitatea locala posibilitati de educare suplimentare.

In Irlanda, exista un numar redus de scoli internationale private: scoala franceza, o scoala japoneza si una germana.

Alegerea unei scoli si inscrierea copilului dumneavoastra

Puteti obtine lista scolilor pe comitate de la Ministerul Educatiei si stiintei (Department of Education and Science).

Trebuie sa adunati cat mai multe informatii despre scolile care va intereseaza. Aceste scoli pot diferi foarte mult in ceea ce priveste modul lor de functionare si accentul pe care-l pun asupra examenelor, subiectelor de studiu, a sportului, a artelor, a dezvoltarii individuale, a religiei, a relatiilor sociale, a limbilor europene si a cunostintelor practice.

Pentru a vedea daca respectiva scoala va va satisface necesitatile particulare ale copilului dumneavoastra, sfatuiti-va cu profesorii si, daca este posibil, cu alti parinti.

Unele scoli vor avea liste de asteptare. Ele, probabil, vor favoriza copiii care au deja rude la scoala sau care sunt inruditi cu elevi din anii anteriori. Unele scoli favorizeaza elevii proveniti de la anumite scoli primare. Va fi nevoie sa studiati sistemul de admitere a scolii care va intereseaza si, este posibil, sa aveti nevoie de planificarea inscrierii copilului dumneavoastra cu mult timp inainte.

Daca planificati sa ramaneti in afara tarii si sa va trimiteti copilul la scoala in Irlanda ca elev strain, aveti posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de internate sau va puteti inscrie copilul la un liceu avand cursuri de zi care asigura cazare si supraveghere corespunzatoare.

Planul de invatamant liceal si examenele

In liceu, exista 2 examene principale: examenul pentru obtinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate) si cel pentru obtinerea diplomei de absolvire (Leaving Certificate). Planul de invatamant liceal se axeaza in general pe aceste examene, dar majoritatea scolilor au incluse in programa si subiecte de invatamant necerute la examen, cum ar fi educatia fizica, religia si educatia civica.

Diploma de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate)

Dupa primii 3 ani de liceu, elevii sustin un examen pentru obtinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate). Acesta este in mare masura echivalentul examenului de liceu din anul III de studii din Statele Unite ale Americii sau mai putin decat examenul sustinut de catre elevii din Marea Britanie la varsta de 15/16 ani (O-Level).

In treapta de studiu a anului III, elevii trebuie sa studieze limba engleza, limba irlandeza, matematica si cel putin alte 4 subiecte din planul de invatamant. Ei pot opta, la alegere, pentru atatea subiecte cate doresc.

Se va renunta la obligativitatea studierii limbii irlandeze, daca copilul dumneavoastra s-a mutat in Irlanda dupa ce a implinit varsta de 11 ani.

Diploma de absolvire (Leaving Certificate)

Obtinerea diplomei de absolvire necesita inca 2 ani de studii. Cand sustin examenul, elevii implinesc, in general, deja varsta de 17 sau 18 ani. Pentru a reusi, elevii trebuie sa treaca examenul la 5 subiecte de invatamant: limba engleza, limba irlandeza, matematica si o limba europeana. Elevii pot lua examenul la aceste subiecte cu urmatoarele grade: Onorabil (Hounours), Normal (Ordinary) sau Suficient (Foundation). Diploma de absolvire este in mare masura echivalentul examenului din primul an universitar din Statele Unite ale Americii sau celui de bacalaureat din Marea Britanie.

Ca si in cazul examenului pentru obtinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate), se renunta la obligativitatea studierii limbii irlandeze, daca copilul dumneavoastra s-a mutat in Irlanda dupa ce a implinit varsta de 11 ani.

Programul profesional si diploma de absolvire aplicata

Daca copilul dumneavoastra doreste sa urmeze cursurile programului profesional, el va studia 5 subiecte pentru examenul de absolvire: 2 subiecte profesionale, o limba moderna europeana si cateva module de subiecte interdependente (Link Modules) obligatorii. .

Programul de invatamant pentru obtinerea diplomei de absolvire aplicata ( Leaving Certificate Applied) pune accentul in general pe educatia si pregatirea profesionala a celor care doresc o alternativa la cea teoretica. Daca copilul dumneavoastra alege acest program si il termina cu succes, el va putea candida la diferite cursuri de certificare, desi nu se va putea inscrie direct la nici o unitate de invatamant superior.

Sistemul de puncte

Daca copilul dumneavoastra doreste sa urmeze cursurile unei universitati sau unei unitati de invatamant superior, el va trebui sa obtina un punctaj suficient de mare la examenul de obtinere a diplomei de absolvire. Vor primi un numar de puncte pentru cele mai bune 6 calificative primite, punctajul cel mai mare incepand cu A1 corespunzator pentru gradul Onorabil (Hounours).

Punctajul de care au nevoie pentru a se inscrie la o unitate de invatamant superior depinde de subiectul de studiu dorit. Daca sunt interesati de unul dintre cursurile unde concurenta este acerba, cum ar fi medicina veterinara, stomatologia sau dreptul, vor trebui sa obtina la examene un scor de peste 500 de puncte. Cel mai ridicat numar de puncte este 600.

Daca sunt mai atrasi de arta, afaceri, stiinta sau de domeniile tehnice, vor avea nevoie de un punctaj mult mai mic.

Reguli
Cheltuieli


Taxele percepute de scolile private pot diferi foarte mult. Va trebui sa va interesati separat la fiecare scoala.

Indiferent ce scoala alegeti, va trebui sa platiti pentru carti si rechizite si pentru uniforme, daca este cazul. De obicei, va trebui sa platiti si pentru activitatile extrascolare.

Cum sa va adresati

Adresati-va direct scolii care va intereseaza, cu mult inainte de inceperea anului scolar. Interesati-va de sistemul de admitere. Unele scoli vor avea liste de asteptare si daca si-au dezvoltat legaturi cu anumite scoli primare, vor favoriza elevii proveniti din acele unitati. Anumite scoli vor cere copilului dumneavoastra sa sustina un examen de admitere pentru care vor percepe o taxa.

Sunt unele organizatii care vor aranja inscrierea copilului dumneavoastra la un liceu din Irlanda contra unei taxe.Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner