Mutarea in Irlanda pentru studii superioare Imprimare E-mail


Daca va mutati in Irlanda pentru studii sau daca doriti sa va inscrieti copilul la o unitate de invatamant superior, va trebui sa studiati toata gama de posibilitati ce vi se ofera. Sectorul de invatamant superior din Irlanda este compus din Universitati, Institute Tehnologice si colegii pedagogice.

 Universitatile

Universităţile din Irlanda sunt finanţate de stat dar ele, de obicei, sunt autonome. În Irlanda, puteţi alege din 4 universităţi. Acestea sunt:

Institute Tehnologice/ Colegii Tehnice Regionale

În întreaga ţară, există 14 Institute Tehnologice. Sunt colegii în Dublin, Cork, Waterford, Tralee, Dundalk, Athlone, Galway, Sligo, Letterkenny, Limerick, Castlebar şi Carlow. Aceste colegii au cursuri în următoarele domenii: inginerie, calculatoare, ştiinţă, afaceri, alimentaţie şi o gamă largă de alte domenii.

Studenţii, în general, vor termina prin susţinerea examenului de stat, dar unele colegii oferă şi diplome universitare în anumite domenii. Anumite colegii tehnice concură la obţinerea statutului de universitate pe viitor. Cel mai mare dintre ele este Institutul Tehnologic din Dublin (The "Dublin Institute of Technology", DIT) care are aproximativ 10.000 de studenţi şi a fost deja ridicat la rangul de Institut de Învăţământ (Institute of Education).

Colegii Pedagogice

În Irlanda, există 5 colegii pedagogice, asigurând pregătire de specialitate cadrelor didactice din şcolile primare. Acestea sunt situate în Dublin, cu excepţia Colegiului de Învăţământ Maria Imaculată (The Mary Immaculate College of Education) ce îşi are sediul în Limerick.

Colegii Private

În afară de colegiile finanţate de stat, există un anumit număr de instituţii de studii superioare unde se percepe taxă anuală. Acestea oferă, în general, pregătire profesională de specialitate şi din domeniul afacerilor. Unele dintre acestea au legături cu diferite universităţi şi asociaţii profesionale şi pregătirea oferită de acestea, poate fi acreditată corespunzător. Altele însă oferă acreditare din partea Higher Education and Training Awards Council (HETAC). Înainte de a vă decide, este foarte important să verificaţi sistemul de acreditare din ofertă.

Alegerea cursurilor

Oficiul Central de Înscrieri, cu sediul în Galway, administrează o procedură centralizată de înscrieri pentru colegiile de învăţământ superior. Oficiul Central de Înscrieri realizează anual o broşură cu toate cursurile oferite prin sistemul lor. Acesta poate fi un bun început. Alegeţi un număr limitat de cursuri, care credeţi că vă interesează, şi luaţi legătura cu acele colegii care oferă astfel de cursuri pentru a obţine informaţii suplimentare.

Reguli

Sistemul de puncte

În Irlanda, admiterea într-o unitate de învăţământ superior, în general, se face prin concurs. La sfârşitul liceului, elevii susţin un examen pentru obţinerea diplomei de absolvire (Leaving Certificate) iar notele lor sunt convertite în puncte numerice pe baza celor mai bune 6 calificative obţinute. Se calculează aceste puncte şi se întocmesc clasamente pentru unităţile de învăţământ superior. Veţi avea nevoie de un punctaj foarte ridicat, dacă doriţi să vă înscrieţi la cursurile de medicină veterinară, stomatologie sau drept. Cursurile de artă, ştiinţă, afaceri sau din domeniile tehnice necesită un punctaj mai scăzut.

Recunoaşterea calificărilor din alte ţări

Dacă aţi susţinut examene de absolvire conform unui alt sistem sau în altă ţară, va trebui să vă interesaţi dacă va fi suficientă calificarea dumneavoastră pentru a vă înscrie la un curs de învăţământ superior din Irlanda. Pentru a confirma acest lucru, înainte de a vă înscrie, luaţi legătura direct cu colegiul dorit.

Cerinţe de limbă engleză

Limba engleză este limba în care se predă la colegiile de învăţământ superior din Irlanda şi, înainte de a fi acceptaţi la cursuri, va trebui să demonstraţi că aveţi destule cunoştinţe de limbă engleză. S-ar putea să trebuiască să urmaţi nişte cursuri de limbă engleză la colegiul în care vă înscrieţi, dar dacă acest lucru nu este posibil, în întreaga ţară există un număr de colegii private de limbă engleză unde vă puteţi adresa.

Vize

Dacă veniţi dintr-o ţară în cazul căreia se cere viză de intrare în Irlanda, înainte de plecare, trebuie să luaţi legătura cu misiunea diplomatică irlandeză din ţara dumneavoastră. În cazul în care ne există astfel de misiune diplomatică în ţara dumneavoastră, luaţi legătura, cu Ministerul Afacerilor Externe din Dublin cu mult timp înainte şi cereţi formularele necesare obţinerii vizei. Vi se vor cere:

  • Numărul paşaportului neexpirat
  • Data eliberării şi data expirării paşaportului dumneavoastră
  • Data, locul şi modul de sosire a dumneavoastră în Irlanda
  • O scrisoare de la colegiul care vă acceptă
  • O scrisoare în care explicaţi modalitatea dumneavoastră de finanţare a cheltuielilor
  • Fotografii noi de paşaport
  • Taxa de viză.

Studenţi adulţi

Studenţilor adulţi de peste 23 de ani le este rezervat un număr limitat de locuri. Aceste locuri au menirea de a îmbunătăţi accesul la o unitate de învăţământ superior a adulţilor care nu au obţinut un punctaj suficient la examenul de obţinere a diplomei de absolvire (Leaving Certificate) pentru a putea concura cu absolvenţii tineri. Dacă doriţi să fiţi candidat la unul dintre aceste locuri, va trebui să vă adresaţi colegiului preferat şi nu Oficiului Central de Înscrieri.

În cazul în care programul cu durată normală nu vi se potriveşte, există numeroase posibilităţi de educaţie prin cursuri modulare, cu program redus şi de învăţământ la distanţă.

Cheltuieli

Dacă aveţi naţionalitatea unei ţări aparţinând Uniunii Europene şi aţi avut reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene timp de cel puţin 3 din cei 5 ani dinaintea începerii studiilor de nivel superior, nu vi se vor percepe taxe pentru cursuri universitare aprobate la forma de învăţământ de zi, în Universităţi de stat şi Institute Tehnice, deşi va trebui să achitaţi o mică sumă pentru înscriere, examene, etc. Puteţi deveni eligibil pentru o bursă de întreţinere. Sprijinul financiar nu se alocă studenţilor care au absolvit deja primul ciclu universitar.

Dacă vă decideţi să frecventaţi cursurile unui colegiu privat, va trebui să plătiţi taxe anual. Aceste taxe diferă de la unitate la alta.

Dacă doriţi să vă înscrieţi la o instituţie de învăţământ superior, ca student dintr-o ţară străină, va trebui să plătiţi taxele şcolare în întregime şi nu veţi avea dreptul la nici o alocaţie de întreţinere.

Cum să vă adresaţi

Adresaţi-vă Oficiului Central de Înscrieri din Galway utilizând formularul oficiului. În funcţie de preferinţe, pe cererea dumneavoastră, puteţi enumera până la 10 grade academice şi 10 cursuri pentru obţinerea diplomei. Asiguraţi-vă că aţi achitat taxele de cerere corespunzătoare.

Date limită pentru cetăţenii unei ţări membre a Uniunii Europene

Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene, cererea dumneavoastră trebuie depusă cel mult până la data de 1 februarie.

Dacă nu aţi reuşit să depuneţi cererea până în februarie, o mai puteţi face până la 1 mai. În acest caz însă, va trebui să achitaţi o "taxă de întârziere".

Data limită pentru cetăţenii unei ţări nemembre a Uniunii Europene

Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări nemembre a Uniunii Europene, cererea dumneavoastră trebuie depusă până la data de 15 decembrie a anului anterior începerii studiilor.

Unde se depun cererile

Central Applications Office

Tower House
Eglinton Street

Galway
County:
Galway

Tara:
IRELAND

Program de lucru:
9:30-17:15
Tel: +353 (0)91 509 800
Fax: +353 (0)91 562 344
Site: http://www.cao.ie

Articol publica cu acordul citizensinformation.ie Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner