Noi si strada! Modul nostru de implicare... Imprimare E-mail


ImageIeri, intr-o frumoasa dupa amiaza de primavara, ma indreptam spre un parc bucurestean. La o intersectie semaforizata, un copil de vreo 10 -12 ani, curatel imbracat, stergea parbrizele masinilor. Avea o sticluta cu detergent si apa, un stergator de parbriz inca curat. Imaginea nu m-a marcat decat ...prin curatenia hainelor sale si a instrumentelor de curatat. Nu m-am gandit prea mult la el, doar era frumos afara. Pentru cateva secunde, copilul mi-a iesit din raza vizuala.

Din senin, il aud tipand si aud bufnituri! Si un glas de barbat care se rastea la copil. Intorc capul si vad un Domn Politist cum incerca sa bage copilul acela in masina. Copilul se zbatea, tipa. Miscarile Domnului Politist erau din ce in ce mai bruste si brutale. In minunata masina a politiei se mai afla o persoana in fata si doua pe bancheta din spate, incerte ca varsta - oricum adulti - si sex, dar nu pareau ca ar fi fost infractori. Mi-am prins privirea cu unul dintre ocupantii locurilor din spate si am reusit sa observ ca acesta era amuzat de brutalitate si de tipetele copilului.
Episodul s-a derulat repede, nu am avut viteza de reactie. Si cred ca nici curajul necesar sa intervin. Cert este ca dupa amiaza frumoasa de ieri mi s-a transformat intr-o analiza a ceea ce s-a intamplat la aceea intersectie. Bantuita de imaginea copilului care se zbatea in clestele brutal al bratelor Domnului Politist.
Imi voi permite sa fac aceasta analiza cu dumneavoastra, fie ca macar in acest fel sa ma pot minti ca am avut o reactie, marturisesc sincer.

In Romania, se considera ca exista o exploatare a copilului prin munca. Si impartasesc aceasta consideratiune. Sunt copii care muncesc mult mai mult decat au forta fizica sa o faca. Sunt multi copii care muncesc "la camp" si nu se mai duc la scoala din aceasta cauza. Sunt copii care, in marile orase, muncesc in piete, incarcand si descarcand saci cu faina care au de 2-3 ori greutatea lor. Nu ma intelegeti gresit: copilul trebuie sa aiba sarcini, sa munceasca, sa inteleaga cate ceva din ce inseamna sa ai responsabilitati. Mi se pare firesc ca un copil sa aiba grija de animalul din casa (fie ca este caine, peste sau vacuta), sa dea cu matura sau sa stearga praful. Sa isi spele vasele dupa ce mananca si sa isi tina in ordine hainele, sa cumpere paine...
Copilul "nostru" din intersectie, era curat si avea instrumente curate. Apa era curata si se vedea dergentul...Intersectia, ultracentrala, se afla totusi in apropierea unor case-monument arhitectonic care "gazduiesc" in general familii cu statut locativ incert, insa..."Micul Paris" si paradoxurile sale...Practic, acel copil...se distra in intersectie!!! Si obtinea si ceva bani, pe o munca "curata". Este drept, era in plina strada, supus riscurilor (masini multe, as putrea spune ca pe acolo trec aproape toate masinile din bucuresti de 2 ori pe zi) noxelor. Locul copilului de 10-12 ani nu era acolo! Daca ar fi sa ma iau dupa experienta mea anterioara, copilul muncea pentru ca familia sa sa poata avea berea si tigarile pentru noaptea respectiva. Insa o facea cu placere, caci el radea, se simtea bine in pielea sa inainte de aparitie Domnului Politist. Si atunci ce m-a marcat?

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner