ORA DE SPORT Imprimare E-mail


Cand trec pe langa scoala la care am invatat imi place sa aud harmalaia prichindeilor iesiti in pauza. Uneori, ii surprind in timpul orei de sport. Si atunci ma intristez putin: doamna invatatoare imbracata de strada, da cateva indicatii de executare a unor miscari unor copii imbracati de strada. Doar vreo doi-trei sunt imbracati in trening. Si toate acestea la prima ora de curs, cel mai tarziu la a doua. Si ma intreb de se este cuprinsa atunci ora de sport in orarul scolar.

ora de sportPentru ca elevii sa-si faca “inviorarea de dimineata”? Nu stiu! Daca as fi pusa in situatia de a organiza un orar, as alege ca ora de sport sa fie ultima ora. Din mai multe considerente. Sa nu fie intre ora de “cunostinte despre natura” si cea de “educatie civica”, sa zicem.
Este explicapil de ce elevii sunt imbracati la ora de sport obisnuit, de strada. Au o pauza de 5-10 minute inainte de ora si o alta, identica, dupa. Sunt rare acele scoli care au sala de sport amenajata, in care copiii sa se poata schimba (cu vestiare pestru fete si pentru baieti). Astfel, in cazul in care Doamna ar dori sa se desfasoare ora de sport (dar si acest lucru este rar, mai bine fac “citire” in ora de sport! ), copiii ar trebui sa se schimbe in sala de clasa, toti la olalta, sau in toaleta. Timpul nu le ajunge. Sa mai vorbesc si despre cat este de necesar sa te speli dupa ce ai depus efort fizic, dupa ce ai prins o minge de fotbal in maini, ai dat “un cap”? Nu, asta vorbim la “educatie civica”, cand vorbim despre cat este de important san e mentinem …orasul curat. Sau nu vorbim?

Importanta orei de sport in cadrul curriculei scolare este mare! Dincolo de efectele sportului asupra organismului copilului, exista efecte asupra structurarii personalitatii acestuia, asupra modelului in care acesta invata sa isi structureze relatiile cu colegii sai. In cadrul orelor de sport, copiii ar trebui sa invete ce inseamna competitia, spiritual ei, ce inseamna sa invingi si ce trebuie sa faci pentru a castiga. Ce inseamna sa lucrezi in echipa si cum poti sa iti asumi responsabilitati in cadrul unei echipe, in functie de ceea ce stii si poti face cu adevarat. Si toate acestea, impreuna cu colegii de clasa, cu care iti petreci apoape jumatate din viata de copil. Este adevarat, fiecare parinte si copil poate opta pentru activitati sportive extrascolare, de placere sau de performanta. Dar atata timp cat ora de sport este prevazuta in orarul scolar, sa facem in asa maniera incat sa-i acordam aceeasi importanta ca si orei de “mate” sau de “citire”. Sunt copii care se feresc in mod constant sa faca miscare. Si toate acestea corelate cu statul in fata calculatorului si consumul excesiv de ciocolata, sucurile carbogazoase. Observam cum deprind obiceiuri de igiena alimentara si de viata nesanatoase. Devin sedentari sau obezi de la varste foarte fragede, izolandu-se treptat.
Cum putem reactiona ca parinti? Putem solicita ca ora de sport sa se deruleze in cele mai bune conditii posibile (nu putem solicita o sala de sport, caci aceasta presupune costuri mult prea mari in raport cu bugetul scolii, evident): ora de sport sa se deruleze in mod real, copiii sa se schimbe in echipament adecvat, sa aiba posibilitatea sa plece aceasa imediat dupa terminarea orei (pentru a evita in acest fel ramanerea elevilor in acelasi haine si dupa terminarea orei de sport).

Cristina Popescu 
Taguri:  sport la scoala ora de sport parinti copii si sport
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner