PARTICIPAREA COPILULUI Imprimare E-mail


Se vorbeste despre copilarie ca fiind  este o perioada de dependenta, in care copiii sunt receptori pasivi ai protectiei adultilor, ai formarii  si orientarii in mediul lor social, pe care il pot influenta. Din aceasta cauza, auzim destul de des: “Nu, nu il intreb cu ce sa se imbrace. Ce stie el? Este mic!”
In ultimii ani, s-a dezvoltat din ce in ce mai mult o tendinta de a acorda copilului posibilitatea de a-si exprima opinia in ceea ce-l priveste.

ImageAceasta tendinta  a capatat corespondenta pe care orice persoana adulta o are: aceea de fii activ in propria-i viata, de a lua decizii in ceea ce-l priveste. Pe scurt, vorbim despre dreptul la participare, drept care se regaseste atat in Conventia Drepturilor Omului, cat si in Conventia Drepturilor Copilului. Pentru a putea gandi asupra dreptului copilului la participare, trebuie sa trecem in revista cateva elemente ce tin dezvoltare a copilului. De ce? Deoarece nu putem vorbi despre participarea copilului fara a a vorbi despre capacitatile sale si despre implicarea sa in propria viata.

Prin dezvoltare, in general, se intelege un proces complex de trecere de la inferior la superior, de la simplu la complex, printr-o succesiune de etape, de stadii, fiecare etapa reprezentand o unitate functionala inchegata, cu un specific calitativ propriu. Trecerea de la o etapa la alta implica atat acumulari cantitative cat si salturi calitative, acestea aflandu-se intr-o conditionare reciproca. Dezvoltarea personalitatii se manifesta prin incorporarea si constituirea de noi conduite si atitudini care permit adaptarea activa la cerintele mediului natural si socio-cultural. Dezvoltarea are caracter ascendent, asemanator unei spirale, cu stagnari si reveniri aparente, cu reinnoiri continue. Notiunea de "stadiu de dezvoltare" defineste totalitatea trasaturilor specifice unei anumite etape de viata comune pentru copiii de aceiasi varsta.

In evolutia cresterii si dezvoltarii, copiii cunosc lumea prin simturile si corpul lor. Au nevoie de explorari repetate ale mediului ambient, de timp pentru integrarea informatiilor, respectul fata de copil demonstrandu-se adesea prin recunoasterea nevoilor, competentelor, abilitatilor si comportamentelor sale de catre cei care fac parte in mod constant din mediul sau de dezvoltare: parinti, bunici, sisteme colective de educatie, societate. Atunci cand ne referim la dezvoltarea copilului, trebuie sa retinem un aspect foarte important: dezvoltarea este un proces individual si, desi etapele de dezvoltare sunt atribuite copilului in general, tine de unicitatea copilului

Se considera că dezvoltarea copilului cuprinde urmatoarele perioade:
o 0 –1 an - sugarul
o 1 – 3 ani - copilul mic (prima copilarie)
o 3 – 6 ani - prescolar
o 6 – 11 ani - scolarul mic
o 11 – 14 ani - pubertate
o 14 – 18 ani - adolescenta

Jean Piaget determina patru stadii de dezvoltare intelectuala, fiecaruia dintre ele corespunzandu-i un anumit tip de gandire.
1. de la naştere la 2 ani - stadiul senzorio - motor
Copilul foloseste simturile si abiliatile  motorii pentru a intelege mediul inconjurator. Aceasta perioada incepe cu reflexele si se termina cu schemele senzori-motorii. Copilul intelege ca un obiect exista chiar daca nu se mai afla permanent in campul sau vizual. Incepe sa-si aminteasca si sa-si reprezinte experientele
2. de la 2 la 6 ani - stadiul preoperaţional
Copilul foloseste gandirea simbolica (stie ce este o cana, chiar daca nu o vede) incluzand achizitiile din sfera limbajului in activitatea de cunoastere a lumii inconjuritoare.
3. de la 7 la 11 ani - stadiul concret operaţional. Copilul intelege si foloseste operatiile logice in rezolvarea de probleme. In aceasta perioada copilul isi defineste notiunea de "numar", "clasificare" si "conservare".
    4. de la 12 ani - stadiul operaţiilor formale
Copilul incepe si abstractizeze, si gandeasca de la real la concret la ceea ce poate fi posibil, ipotetic.


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner